« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 6 mjeseci i 1 dan

Dogodilo se na današnji dan - 20. rujna

Magellan je krenuo na put oko svijeta, a Galilea je počela ispitivati inkvizicija

Dogodilo se na današnji dan 20. rujna
Dogodilo se na današnji dan 20. rujna (Arhiva)
Više o

Sophia Loren

,

put oko svijeta

,

dogodilo se na današnji dan

,

Galileo Galilei

,

Aleksandar Veliki

,

na današnji dan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

20. rujna

,

rođeni 20. rujna

,

Upton Sinclair

Na današnji dan davne 1519. godine legendarni portugalski moreplovac Ferdinand Magellan započeo je svoje prvo, a kako se kasnije uspostavilo i uspješno putovanje (plovidbu) oko svijeta.

Ništa manje legendarno ime, točnije Galileo Galilei, našlo se 1633. na saslušanju pred Kongregacijom za doktrinu vjere zbog učenja da planet Zemlja kruži oko Sunca. Više od dva i pol stoljeća kasnije, preciznije 1891.

U Springfieldu u Massachussettsu svoj debi imao je prvi automobil čiji je motor koristio benzin. Krajem 19. stoljeća Rim se priključio Kraljevini Italiji, a u hrvatskoj Ivan Mažuranić postaje prvi ban pučanin. Sredinom 20. stoljeća, još dok su oružja Drugog svjetskog rada zveckala punom snagom ZAVNOH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske) proglasio je vraćanje Istre, Rijeke, kvarnerskih otoka, Zadra, Lastova i Palagruže matičnoj zemlji Hrvatskoj.

Tri godine kasnije, 1946., održan je prvi filmski festival u Cannesu. I na kraju, 2001. godine, tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush je prilikom obraćanja Kongresu i Amerikancima objavio „rat teroru" koji traje i dan danas.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti Aleksandra Velikog, jazzera Jelly Roll Mortona, književnika Uptona Sinclaira i prelijepu Sophiu Loren.

20.09.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh