« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 25 dana i 22 sata

Dogodilo se na današnji dan - 26. rujna

Potpisan mir u Parizu, Brežnjev dozvolio ograničeni suverenitet zemljama Varšavskog pakta

Dogodilo se na današnji dan 26. rujna
Dogodilo se na današnji dan 26. rujna (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Martin Heidegger

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

26. rujna

,

rođeni 26. rujna

,

Ivan Pavlov

,

T.S. Eliot

Mirom u Parizu na današnji dan 1617. godine habsburški nadvojvoda i budući car Ferdinand obvezao se da će protjerati uskoke iz Senja. Uskoci su naseljeni u okolici Otočca i na Žumberku gdje njihovi potomci žive još i danas.

Nakon američke revolucije trebalo je trinaest godina da se nova država ustroji kako spada, pa su tek na današnji dana 1789. godine otvorene neke važne pozicije u administraciji. Tako je Thomas Jefferson postao pvi državni sekretar, John Jay postavljen je na mjesto glavnog suca federalnih sudova, Samuel Osgood preuzeo je mjesto šefa pošte, a Edmund Randolph postao je prvi državni tužitelj.

Chicago je bio poprište prve televizijske debate predsjedničkih kandidata u živom prijenosu. Na današnji dan 1960. godine sučelili su se Richard Nixon i John F. Kennedy, a na kraju predsjedničke utrke pobijedio je mlađi, famozni JFK. Ipak, Nixon je došao na svoje dva mandata kasnije, postavši predsjednik koji je završio rat u Vijetnamu, a JFK ga je pokrenuo.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan vrijedi izdvojiti ruskog nobelovca Ivana Pavlova, američko/britanskog književnika T.S. Eliota i njemačkog filozofa Martina Heideggera.

26.09.2021. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh