Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 16. lipnja

objavljeno prije 9 sati i 32 minute

Bitkom kod Stoke Fielda u 1487. godine završili su engleski 'Ratovi ruža'. Vođeni između 1455. i 1485. Ratovi ruža su u načelu bili isprekidani građanski rat koji se vodio oko… više »

MOLIM?!

Europa odustaje od zelenih politika?!

objavljeno prije 17 sati i 12 minuta

Od kada smo dobili rezultate izbora za Europski parlament, mediji diljem Unije masovno su se raspisali o tome kako će ovaj saziv unazaditi Europski zeleni plan. I moguće da hoće, barem… više »

STRAVA!

Inspekcija odgovorna što se pas zadavio

objavljeno prije 1 dan i 1 sat

Krajem ožujka Hrvatsku je šokirala vijest da poznati splitski psihijatar na skrivenoj lokaciji u Splitu drži i zlostavlja više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa. Početkom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. lipnja

objavljeno prije 1 dan i 9 sati

Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' 1215. godine potpisao je glasoviti dokument Magna Cartu Libertatum. Mir koji je engleski kralj sklopio s papom Inocentom III., prema kojem je Engleska postala… više »

EH, DA...

Ovako bi prikupili milijarde bez ometanja trgovine

objavljeno prije 1 dan i 17 sati

Sve je veći konsenzus o potrebi za nekom vrstom globalnog poreza na bogatstvo, a Brazil, koji će sljedeće godine biti domaćin klimatskog summita COP-a, oduševljeno ga podržava. U… više »

UPS!

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u posljednjih 2000 godina

objavljeno prije 1 dan i 19 sati

Znanstvenici su ranije objavili da je 2023. globalno bila najtoplija godina od početka mjerenja 1850. godine, ali studija u časopisu Nature ukazuje na to da su klimatske promjene uzrokovane… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. lipnja

objavljeno prije 2 dana i 9 sati

Današnji dan posebno je zanimljiv Amerikancima, jer je 14. lipnja 1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva… više »

HMMM...

Hvatanje i skladištenje ugljika je ključno?

objavljeno prije 3 dana i 1 sat

Najveći zagovornici tehnologije hvatanja i skladištenja ugljika - uglavnom industrija fosilnih goriva - ističu kako ovdje govorimo o tehnologiji koja može isisati 36 milijardi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. lipnja

objavljeno prije 3 dana i 9 sati

Martin Luther, začetnik reformacije koji je 1517. godine objavio svojih 95 teza, što je za sobom povuklo svađu s papom i ekskomunikaciju iz Katoličke crkve četiri godine kasnije, na… više »

SAVJETI

Humboldtovi pingvini izumiru

objavljeno prije 3 dana i 17 sati

Znanstvenici su prošle godine istražili dva otoka uz čileansku obalu i detektirali 842 parova pingvina u procesu razmnožavanja ili gnijezda. Ove godine su pronašli samo jedan… više »

HMMM...

Agrosolari - viša pitanja nego odgovora

objavljeno prije 3 dana i 19 sati

Agrosolari su solarne ploče koje se postavljaju na poljoprivredna zemljišta ili pored usjeva. Sunčevu energiju pretvaraju u struju, koja se zatim koristi u poljoprivrednoj djelatnosti.… više »

COOL

Dabrovi su se vratili... i rade probleme

objavljeno prije 3 dana i 22 sata

Stanovnici uz potok Koprivnica, koji teče kroz sam grad, već neko vrijeme negoduju zbog šteta koje im po vrtovima i dvorištima uzrokuje dabar. Njegova dužina može doseći do… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. lipnja

objavljeno prije 4 dana i 9 sati

Francuska povijesna junakinja i svetica Ivana Orleanska je 1429. povela francusku vojsku u svoju prvu opsadu pod gradić Jargeau. Mlada seljanka koja je francuske vojne zapovjednike uvjerila… više »

UPS?

Europa je birala - i skrenula udesno!

objavljeno prije 4 dana i 20 sati

Prvi put od osnutka Europske unije desničarski i EU-skeptični populisti su na Europskim izborima toliko ojačali da bi mogli bitno utjecati na budući pravac razvoja Unije. To bi… više »

SAVJETI

Koliko su ljudi opasni za Zemlju?

objavljeno prije 5 dana i 1 sat

"Čovječanstvo je samo jedna mala mrlja na radaru. Ali poput meteora koji je zbrisao dinosaure, imamo ogroman utjecaj. U slučaju klime, mi nismo dinosauri. Mi smo meteor. Ne samo da smo u… više »

skrolaj na vrh