« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Dogodilo se na današnji dan - 22. lipnja

Bitka kod Siska, počelo suđenje Galileu, osnovan prvi partizanski odred kod Siska, otkriven Plutonov mjesec Haron

Dogodilo se na današnji dan 22. lipnja
Dogodilo se na današnji dan 22. lipnja (Arhiva)
Više o

Dan Brown

,

dogodilo se na današnji dan

,

Meryl Streep

,

John Dillinger

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

22. lipnja

,

rođeni 22. lipnja

,

Kris Kristofferson

,

Cyndi Lauper

Bitka kod Siska odigrala se 22. lipnja 1593. oko sisačke renesansne utvrde, danas poznate pod nazivom Stari grad, što ga je, na ušću Kupe u Savu, 1544. počeo graditi Zagrebački kaptol u svrhu obrane Hrvatskoga Kraljevstva. Bitka kod Siska bila je prekretnica koja je naznačila zaustavljanje turskog prodiranja dalje u Europu, a imala je i osobiti psihološki utjecaj, jer je njome po prvi puta nakon Krbavske bitke uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici. Europu je ubrzo obišao i tiskani letak na kojem je bila prikazana prva velika pobjeda ujedinjenih kršćanskih snaga Srednje Europe protiv turske vojske, a zapovjednike kršćanske vojske pohvalili su papa Klement VIII., njemački car Rudolf II. i španjolski kralj Filip II.

Galilei Galileo (1564.-1642.) bio je talijanski matematičar, fizičar i astronom. U svom djelu "Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo tolemaico e Copernicano", objavljenog u Firenci 1632. godine, iznio je učenje Kopernikovog heliocentričnog sustava kao jedino ispravnog, i zbog toga ga je inkvizicija 1633. godine stavila u okove i odvela u Rim, kod pape Urbana VIII. U travnju 1633. godine inkvizicija je počela ispitivati Galileja, da bi sa suđenjem počela 22. lipnja 1633. godine i u sudskom procesu ga osudila na odricanje od svog učenja, na što je on i pristao, bojeći se da ga ne bi zadesila ista sudbina kao i Giordana Bruna iz godine 1600., kao i na zatvor neodređenog trajanja što je kasnije papa Urban VIII. pretvorio u konfinaciju (kućni pritvor).

Osnovan je Prvi sisački partizanski odred u Brezovici kod Siska, prvi odred narodno oslobodilačke vojske Hrvatske. Njegovo osnivanje označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj i početak oružanog otpora u Jugoslaviji. Od stjecanja hrvatske neovisnosti ovaj se dan obilježava kao Dan antifašističke borbe.

Haron je najveći od 3 poznata Plutonova mjeseca, otkriven 22. lipnja 1978. Orbita mu je udaljena 19,640 km od Plutonovog središta, promjer mu je 1206 +/- 16 km ([1]), gustoća 1.71 g/cm³, a masa oko 7 puta manja od Plutonove. S obzirom na omjer promjera Plutona i Harona (2390:1206), Haron je relativno najveći satelit koji kruži oko nekog tijela u Sunčevom sustavu, pa postoje dvojbe da su Pluton i Haron dvojni asteroid ili dvojni patuljasti planet. Teorija o dvojnom asteroidu podržana je opažanjima putanje Plutona i Harona koja je sinkrona oko jedne središnje osi, ali ovaj dokaz još nije prihvaćen. Omjer masa Harona i Plutona iznosi 1:7.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan treba spomenuti američkog gangstera Johna Dillingera (1903.), Krisa Kristoffersona (1936.), poznatog američkog country pjevača, skladatelja i glumca, američku glumicu Meryl Streep (1949.), pjevačicu Cyndi Lauper (1953.), američkog MMA borca Randya Couturea (1963.), te američkog književnika Dana Browna (1964.)

22.06.2023. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.06.2021. 12:06
    sretan dan antifašizma
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh