« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 dana i 7 sati
EHHH...

Jedete brzu hranu jednom tjedno?

Tek toliko da znate - 20 posto muškaraca svakodnevno konzumira brzu hranu, u usporedbi sa 7 posto žena

Ehhh
Ehhh (Arhiva)
Više o

fast food

,

brza hrana

Kad, recimo, ne možete ići u trgovinu ili na plac, brza hrana iznimno je praktična, pogotovo ako putujemo ili smo stalno u pokretu. Nažalost, u najtežim slučajevima, konzumiranje prerađene i brze hrane može ubiti više ljudi nego pušenje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2022., brza hrana ima globalne zdravstvene posljedice jer svake godine ubije otprilike 11 milijuna ljudi. Duhan je odgovoran za više od 7 milijuna smrti, a hipertenzija za više od 9 milijuna.

Noviji podaci Drive Researcha, objavljeni 2023., pokazali su da 20 posto muškaraca svakodnevno konzumira brzu hranu, u usporedbi sa 7 posto žena. No, gotovo dvije od tri osobe izjavile su da je konzumiraju barem jednom tjedno.

Dakle, što ako spadamo među ljude koji redovito jedu brzu hranu, primjerice, jednom tjedno? Evo što o tome misle dijetetičari.

Sadržaj natrija i šećera u mnogim obrocima brze hrane nije najbolji izbor za jelo, pa čak i samo jednom tjedno

Primjerice, ako jednom tjedno nakon posla idemo do McDonald'sa, dijetetičarka Ana Reisdorf kaže da će učinak na zdravlje ovisiti o pojedincu.

"Za većinu zdravih ljudi, ako dobro jedu i fizički su aktivni, konzumacija brze hrane jednom tjedno vjerojatno neće imati veliki učinak, osobito ako upravljaju svojim porcijama i bolje biraju druge obroke. Međutim, ako imate zdravstveno stanje poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili bolesti bubrega, sadržaj natrija i šećera u mnogim obrocima brze hrane možda nije najbolji izbor za jelo, pa čak i samo jednom tjedno", rekla je za Parade.

Dijetetičar Cesar Sauza slaže se s Reisdorf. "Jedenje brze hrane jednom tjedno ne bi trebalo utjecati ni na koga sve dok ima uravnoteženu prehranu bogatu cjelovitom hranom osim tog jednog puta. Ipak, brzu hranu treba ograničiti što je više moguće", pojasnio je.

Ipak, ako brzu hranu konzumiramo svakodnevno, priča se mijenja.

"Brza hrana obično je bogata kalorijama, masnoćama, natrijem, šećerom ili svim navedenim. Moguće je zdravije jesti u restoranima brze hrane, ali restorani brze hrane nikada nisu mjesta za jelo ako pokušavate biti zdraviji. Godine svakodnevne konzumacije brze hrane dovest će do prekomjerne težine, debljanja i povećanog rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca", zaključio je Sauza.

22.06.2024. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh