« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 9 mjeseci i 12 dana

Dogodilo se na današnji dan - 20. lipnja

Viktorija postala engleska kraljica, ubijeni Stjepan i Pavle Radić i Đuro Basariček u beogradskoj skupštini

Dogodilo se na današnji dan 20. lipnja
Dogodilo se na današnji dan 20. lipnja (Arhiva)
Više o

Stjepan Radić

,

dogodilo se na današnji dan

,

Đuro Basariček

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

20. lipnja

,

Pavle Radić

,

Puniša Račić

,

rođeni 20. lipnja

,

Martin Landau

,

Eroll Flynn

,

Stephen Frears

Na današnji dan 1819. godine u englesku luku Liverpool uplovio je SS Savannah, prvi parobrod koji je preplovio Atlantski ocean. Brod je krenuo iz istoimene američke luke u saveznoj državi Georgiji i za put mu je trebalo ravno 27 dana i 11 sati.

Naslijedivši strica Williama IV, na englesko je prijestolje zasjela princeza Viktorija 1837. godine. Nitko u tom trenutku nije mogao niti zamisliti da će kraljica Viktorija postati najdugovječniji vladar na engleskom tronu, no živahna kraljica obilježila je cijelo razdoblje koje je po njoj i dobilo ime, a vladala je čak 63 godine i sedam mjeseci. Naslijedio ju je sin Edvard VII.

Vođa meksičke revolucije, legendarni Pancho Villa, ubijen je na današnji dan 1923. godine. Kroz dvadesetak godina revolucionarnog djelovanja stekao je glas narodnog heroja, iako je cijeli svoj život u centru pažnje proživio pod imenog svog prvog zapovjednika, čiji je identitet preuzeo nakon njegove pogibije. Poslije rata vratio se u Chiuahuu i nastavio raskalašen život, skončavši ga nasilnom smrću.

Još je jedno ubojstvo na današnji dan zavrijedilo pažnju, a dogodilo se u beogradskoj skupštini. Svoje velikosrpske pretenzije u Kraljevini Jugoslaviji srpski zastupnik Puniša Račić nije mogao izraziti verbalno, nego se odlučio na atentat na hrvatske zastupnike koji su mu bili trn u oko. Smrtno je ranjen Stjepan Radić, njegov brat Pavle i Đuro Basariček umrli su na licu mjesta, a još dva su hrvatska zastupnika ranjena.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti australskog glumca, zavodnika svjetskog glasa Erolla Flynna, njegovog američkog kolegu Martina Landaua i britanskog redatelja Stephena Frearsa.

20.06.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh