Ekosfera
AKTIVIZAM

Opet Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e

objavljeno prije 7 mjeseci i 24 dana

"Po svemu sudeći, u slučaju potonule plinske platforme Ivana D čini se da INA igra na kartu prolaska vremena i zaborava. INA je u lipnju ove godine objavila da je bušotina trajno… više »

EH, DA...

Zašto je ovo ljeto toliko toplo?

objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana

Prosječna globalna temperatura 6. je srpnja dosegla novi vrhunac od 17,23 stupnja Celzijusa. Ako vam taj broj možda ne zvuči dramatično, zapamtite da u njega ne ulazi samo temperatura na… više »

EHHH...

Moramo zaustaviti klimatske promjene

objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana

Toplinski valovi, šumski požari, poplave čiji smo svjedoci samo su vrh ledenog brijega u usporedbi s onim što tek slijedi, dodaju klimatolozi. Upozoravaju da ćemo bez ozbiljnog… više »

ZANIMLJIVO

Mikroorganizmi u borbi protiv klimatskih izazova u poljoprivredi

objavljeno prije 7 mjeseci i 26 dana

Rezultati istraživanje u sklopu projekta PERSPIRE koje je predstavio projektni tim na Institutu Ruđer Bošković, pokazali su da dugotrajne poplave mijenjaju strukturu i aktivnosti… više »

PROBLEMI

Polarni medvjedi na rubu gladi

objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana

Povezanost između topljenja arktičkog leda i opadanja populacije polarnih medvjeda poznata je desetljećima, ali studija objavljena u četvrtak u časopisu Science prva je koja izravno… više »

WWF ADRIA

Dunja Mazzocco Drvar nova direktorica programa u WWF Adriji

objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana

Klimatologinja Dunja Mazzocco Drvar nova je direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji, regionalnom uredu svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF. Na poziciji… više »

ZEGEVEGE

Hrvatska Veganmania u petak i subotu na Europskom trgu

objavljeno prije 7 mjeseci i 28 dana

Vrijedne ruke domaćih proizvođača vješto su upakirale svoje ukusne biljne proizvode i mirisnu kozmetiku, a restorani vrše završne pripreme svježih sastojke za najfinija… više »

HMMM...

Papirnate slamke možda nisu bolje za okoliš od plastičnih

objavljeno prije 8 mjeseci i 2 dana

Dugotrajne "vječne kemikalije", koje su potencijalno štetne za ljude, životinje i okoliš, pronađene su u 18 od 20 marki papirnatih slamki, otkrili su belgijski znanstvenici. Sve… više »

EH, DA...

Prve žrtve topljenja leda na Antarktici

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Od pet praćenih kolonija u području Bellingshausenova mora na zapadu Antarktike, sve osim jedne doživjele su "katastrofalan" gubitak mladunčadi od 100 posto. Mladunci su se utopili ili… više »

ZAPAMTITE

Danas je Svjetski dan za ukidanje specizma

objavljeno prije 8 mjeseci i 4 dana

Danas je svima itekako dobro poznato da životinje pate i osjećaju, što potvrđuju i brojne etološke studije dokazujući da su životinje svjesna bića s različitim vrstama… više »

PROBLEMI

Čelnik za klimu ide na izbore

objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana

Nizozemska Laburistička i Zelena ljevičarska stranka rekle su u utorak da će Timmermans biti njihov čelnik na općim izborima 2. studenog. Timmermans, čiji mandat u Europskoj… više »

PROBLEMI

El Niño stiže... a i La Niña

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu SAD-a trenutno prognozira dolazak umjerene do snažne sezone El Niña, koja će obilježiti vremenske prilike sve do veljače 2024. Ova predviđanja… više »

ANALIZA

Zeleno još uvijek nije zeleno

objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana

Dvanaest vodećih europskih naftnih kompanija obmanjuju javnost o spremnosti da smanje vlastiti štetan utjecaj na klimu postupnim prelaskom na obnovljive izvore energije, zaključak je… više »

ZEGEVEGE

Goran Višnjić poziva na održivo življenje

objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana

Goran Višnjić, poznati glumac s uspješnom američkom karijerom, snimio je inspirativni video kojim poziva sve na 15. ZeGeVege festival koji će se održati 1. i 2. rujna… više »

BRAVO

Darivanje povodom Dana biljnih mlijeka

objavljeno prije 8 mjeseci i 8 dana

Svojom kampanjom simboličnog imena „Traži se kraljica", kojom nastoje upoznati potrošače s tužnom istinom o mliječnoj industriji, Prijatelji životinja nedavno su istaknuli da je… više »

skrolaj na vrh