Ekosfera
MA DA?

Zašto je toplinski val nazvan Lucifer

objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan

Lucifer... nezgodno ime, jel'da? Nitko ga ne voli, pa nije ni čudo da se tako u zadnje vrijeme zove toplinski val. No, zašto je tome tako? U meteorologiji ne postoji pravilo da se… više »

EKOLOGIJA

Eurozastupnici traže ekološkiji dizajn proizvoda

objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan

Zastupnici su na plenarnoj sjednici usvojili izvješće koje je pripremio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o reviziji okvira EU-a za ekološki dizajn… više »

GROZNO

Prijavili skloniste u kojemu je napadnut pas

objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana

Nakon incidenta u Skloništu za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir, kada je prošloga mjeseca grupa pasa napala manjega psa, udruga Prijatelji životinja podnijela… više »

AJOJ

Rekordne temperature oceana podižu izglede za uragane

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Znanstvenici su pošloga mjeseca rekli da izgledi za uragane gotovo odgovaraju normalnoj sezoni i broju oluja. U četvrtak su revidirali procjenu i povećali broj oluja kojih sada… više »

GMO

Više genetski modificiranih biljaka na poljima EU-a?

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Poljoprivrednik Gerhard Rost iz Geiselwinda stoji pored stabljike kukuruza - visoka je kao on. U ovo doba godine bi inače trebala biti visoka 2,5 do tri metra. Tako je bilo i u kolovozu… više »

GREENPEACE

Greenpeace INA-i i Vladi

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Aktivisti Greenpeacea održali su prosvjed u Zagrebu postavivši ispred sjedišta INA-e simboličan trometarski prikaz plinske platforme koja ispušta fosilni plin u… više »

STVARNO?

I dupini mijenjaju ponašanje

objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan

Znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Australiji spominju da dobri dupini u zaljevu Moreton, blizu Brisbanea, uče jedni druge 'moliti' ribarske brodove za ribu. Negdje između 2017.… više »

UPS?

Koji kamioni ispadaju iz prometa?

objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan

Europska unija priprema strože ekološke standarde za nove kamione na europskom tržištu, a krajnji bi cilj bila nulta emisija CO2  do 2050. godine na… više »

EH, DA...

Fosilna goriva i dalje su broj jedan

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Prošlu godinu obilježila su previranja na energetskim tržištima zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je u Europi i Aziji podigla cijene plina i ugljena na rekordne… više »

Sunce se oduvijek povezivalo s boljim raspoloženjem
UPS?

Znate li što je toplinska kupola?

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Toplinske kupole povezuju se s kretanjima zračnih struja, odnosno brzih vjetrova visoko u atmosferi koji uglavnom pušu sa zapada prema istoku. U normalnim okolnostima zračne struje… više »

LOŠE...

Oceani su pogođeni četverostrukim udarom

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Dok su izaslanici u Bonnu početkom lipnja pripremali godišnji skup o klimi u studenom, prosječna globalna temperatura površinskog zraka bila je nekoliko dana viša od 1,5… više »

UDOMI

21 godina edukativne kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

„Obitelj na more, a pas na ulicu?!" najdugovječnija je kampanja udruge Prijatelji životinja, koja svake godine upozorava na važnost nenapuštanja životinja pred godišnje… više »

BRAVO

Videom zaokruzili kampanju o mlijeku

objavljeno prije 10 mjeseci i 6 dana

Svojom kampanjom simboličnog imena „Traži se kraljica" Prijatelji životinja nastoje upoznati potrošače s brutalnom istinom mliječne industrije. Kako navode, neosporno je da svaka… više »

STRAVA!

Silovanje mačke nije "dječja igra"

objavljeno prije 10 mjeseci i 10 dana

Udruga Prijatelji životinja najoštrije osuđuje brutalno silovanje, a potom i ubijanje bespomoćne mačke, koje su počinila maloljetna djeca u romskom naselju Međimurske županije!… više »

UPS?

Zemlju bi mogao zahvatiti nepovratni kaos

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Koristeći se teorijom osmišljenom da bude model za takozvanu hipervodljivost (eng. hyperconductivity), tim fizičara pod vodstvom Alexa Bernadinija sa sveučilišta Porto… više »

skrolaj na vrh