Ekosfera
INICIJATIVE

Jedan pojas, jedan put - održivo?

objavljeno prije 18 dana i 11 sati

Kineska inicijativa Jedan pojas, jedan put mora pri ulaganjima u zemlje u razvoju koristiti ekonomične nove tehnologije s niskim udjelom ugljika, a izbjegavati zastarjelu 'zagađujuću'… više »

GROZNO

Veliki koraljni greben neumitno nestaje?

objavljeno prije 20 dana i 11 sati

Veliki koraljni greben nema svjetlu budućnost ukoliko se odmah ne poduzmu koraci za borbu protiv klimatskih promjena, objavila je u petak agencija koja upravlja tim grebenom. Agencija je… više »

DOĐITE

Degustacija povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka

objavljeno prije 23 dana i 12 sati

22. kolovoza diljem planeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). Tim povodom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s organizacijom ProVeg, poziva… više »

Globalno zatopljenje
UPOZORENJE!

Stotine milijuna ljudi bježat će s obala

objavljeno prije 25 dana i 11 sati

Po predviđanju UN-ove međunarodne organizacije za migracije, zbog posljedica suša, poplava, požara i gladi povezanih s klimatskim promjenama do 2050. godine će između 25 milijuna i… više »

STRAŠNO!!

Što sve ugrožava i uništava požar u Amazonskoj prašumi?

objavljeno prije 26 dana i 15 sati

Oborine Amazonska prašuma proizvodi goleme količine vode, ne samo za Brazil, već za čitavu Južnu Ameriku. Takozvane "leteće rijeke" transportiraju vlažnost u velike dijelove Brazila.… više »

EH, DA...

Amazoni ne pomažu ljutiti tvitovi

objavljeno prije 27 dana i 11 sati

Amazona - pluća svijeta koja proizvode petinu kisika na našem planetu. Ta pluća gore u razmjerima kakvi nisu viđeni godinama. Brazilski predsjednik je u centru međunarodne… više »

STVARNO?

Ekološki letovi - utopija ili realni cilj?

objavljeno prije 28 dana i 6 sati

Budućnost civilnog zrakoplovstva je prozirna i djeluje poput gela. Zove se „E-crude" i u budućnosti bi on trebao zamijeniti sirovu naftu. Tvrtka Sunfire iz Dresdena je svoj proizvod… više »

TRAGEDIJA

Amazona u plamenu

objavljeno prije 29 dana i 11 sati

Amazonija gori, pluća svijeta su na udaru beskrupuloznih mešetara, a svjetski čelnici se - češljaju, baš kao baba iz narodne izreke... Brazilska svemirska agencija… više »

STVARNO?

Mikroplastika u pitkoj vodi mala opasnost za zdravlje

objavljeno prije 1 mjesec

Sadašnja razina mikroplastike prisutne u pitkoj vodi predstavlja malen rizik za ljudsko zdravlje, ali potrebna su dodatna istraživanja da bi se umirilo potrošače, priopćila je… više »

INICIJATIVE

Marija Omaljev i Miraj Grbić promoviraju veganstvo

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Glumac Miraj Grbić, simpatični Čombe iz megapopularne serije „Lud, zbunjen, normalan" i Marija Omaljev, glumica poznata po ulogama u serijama „Ruža vjetrova", „Dolina… više »

BRAVO

Netradicionalnom "narodnom" farmom protiv klimatskih promjena

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Svinje se valjaju u blatu, krave preživaju, kokoši hodaju voćnjakom... idilična je to slika s nizozemske farme koja ipak nije tako tradicionalna kakvom se čini. Vlasnici i upravitelji… više »

BRAVO

EU zabranila četvrtinu pesticida koji se koriste u SAD

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

U Europskoj uniji zabranjena je uporaba više od četvrtine pesticida kojima se koriste poljoprivrednici u Sjedinjenim Državama, odnosno 3 posto tih pesticida zabranjeno je u Kini, a 2… više »

OD DAVNINA...

Špiljski medvjed izumro je zbog ljudi?

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Dolazak ljudskih predaka u Europu prije otprilike 40.000 godina poklopio se s izumiranjem špiljskog medvjeda, otkrili su znanstvenici, prenosio je u petak BBC. Novi dokazi pokazuju da… više »

STRAŠNO!!

Mikroplastika je svuda, pada i sa snijegom

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Mikroplastika je sveprisutna, šokirani su znanstvenici koji su otkrili da čak i na Arktiku mikroskopske čestice plastike padaju s neba zajedno sa snijegom, otkrila je studija.… više »

EKOLOŠKI...

Opasno putovanje pod zastavom Grete Thunberg

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Greta Thunberg  krenula je na svoje avanturističko putovanje. Ona odbija letjeti avionom, već se odlučila na opasno putovanje jedrilicom preko Atlantika, kako bi u rujnu u New Yorku… više »

skrolaj na vrh