« Zdravlje
objavljeno prije 4 dana i 11 sati
ZANIMLJIVO

Znate li razliku između psihopata i sociopata?

Psihopati i sociopati dijele antisocijalne sklonosti, poput nedostatka empatije i osjećaja krivnje

Više o

sociopat

,

psihopat

,

razlike

Razlike između psihopata i sociopata često izazivaju rasprave jer oba pojma opisuju osobe s antisocijalnim poremećajem ličnosti (ASPD). Iako dijele neke sličnosti, postoje ključne razlike u njihovim karakteristikama, ponašanju i uzrocima.

Definicija i uzroci

Psihopati i sociopati dijele antisocijalne sklonosti, poput nedostatka empatije i osjećaja krivnje. Međutim, psihopatija se smatra više genetskim poremećajem, dok je sociopatija češće povezana s okolinom, posebno traumatičnim iskustvima iz djetinjstva, poput zlostavljanja ili zanemarivanja.

Emocionalne i društvene karakteristike

Psihopati su poznati po svojoj hladnokrvnoj i proračunatoj prirodi. Vrlo su manipulativni i često imaju izuzetno visoku razinu samokontrole. Zbog svoje sposobnosti oponašanja normalnog društvenog ponašanja, mogu se činiti šarmantnima i uglađenima, što ih čini posebno opasnima. Psihopati obično nemaju duboke emocionalne veze i sposobni su djelovati bez ikakvih moralnih prepreka.

S druge strane, sociopati su impulzivniji i skloniji emocionalnim ispadima. Za razliku od psihopata, sociopati teže stvaranju veza s određenim ljudima ili grupama, iako često djeluju protiv društvenih normi. Sociopati imaju manje kontrole nad svojim ponašanjem i mogu biti skloniji nasilju ili agresivnim ispadima kada su isprovocirani.

Funkcioniranje u društvu

Psihopati su obično bolje integrirani u društvo. Zbog svoje sposobnosti da prikriju svoje antisocijalne osobine, često se nalaze na visokim položajima u poslu, politici ili drugim sferama gdje mogu iskoristiti svoju manipulativnost. Psihopati su pažljivi i proračunati, pa su skloni dugoročnim planovima koji uključuju prevaru ili iskorištavanje drugih.

Sociopati, s druge strane, teže kaotičnijem načinu života. Teško zadržavaju stalne poslove ili odnose i često ulaze u sukobe sa zakonom zbog impulzivnog ponašanja. Njihova impulzivnost ih čini manje predvidljivima, ali i manje proračunatima u usporedbi s psihopatima.

Da zaključimo - iako su psihopati i sociopati slični u tome što oboje pokazuju antisocijalno ponašanje, razlike se očituju u njihovom emocionalnom doživljaju, ponašanju u društvu i uzrocima poremećaja. Psihopati su hladniji, proračunatiji i manipulativniji, dok su sociopati impulzivniji i kaotičniji.

22.09.2024. 15:04:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.09.2024. 21:42
    Socipati su Jos ludi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh