« Zdravlje
objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana
SAVJETI

Zašto je kimchi toliko zdrav?

Evo nekoliko detalja o njemu i zašto bi ga trebali jesti svakodnevno...

Stvarno je zdrav!
Stvarno je zdrav! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

domaći kimchi

Kimchi se smatra superhranom zbog bogatog nutritivnog sastava i probiotičkih svojstava. Evo nekoliko detalja o njemu i zašto bi ga trebali jesti svakodnevno...

Jača imunitet - zahvaljujući vitaminima i probioticima, kimchi može ojačati imunološki sustav. Vitamin C u kimchiju dodatno podržava imunološku funkciju i smanjuje oksidativni stres u tijelu.

Može pomoći u mršavljenju - niskokaloričan je i bogat vlaknima, što pridonosi osjećaju sitosti i sprječava prejedanje. Studije pokazuju da konzumacija fermentirane hrane može pomoći u regulaciji tjelesne mase i razine šećera u krvi.

Može spriječiti gljivične infekcije - probiotici u kimchiju mogu pomoći u prevenciji vaginalnih gljivičnih infekcija uzrokovanih rastom gljivica Candida. Istraživanja pokazuju da određeni sojevi Lactobacillusa iz kimchija mogu imati antimikrobna svojstva.

Može usporiti starenje - određeni spojevi u kimchiju mogu pomoći u zaštiti stanica i poboljšati njihovu dugovječnost. Studije pokazuju da antioksidansi prisutni u kimchiju mogu smanjiti oksidativna oštećenja koja su povezana s procesom starenja.

Podržava zdravlje srca - probiotici, vlakna i antioksidansi mogu doprinijeti smanjenju kolesterola i regulaciji krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, objašnjava portal za zdraviji i sretniji život

Sadrži probiotike - fermentacijom nastaju zdrave bakterije (Lactobacillus), koje podržavaju zdravlje crijeva i probavu. Proces lakto-fermentacije omogućuje razgradnju šećera u mliječnu kiselinu, koja djeluje kao prirodni konzervans i pridonosi očuvanju crijevne mikroflore.

Smanjuje upale - istraživanja sugeriraju da fermentirana hrana može pomoći u smanjenju kroničnih upala u tijelu, zahvaljujući spojevima koji imaju protuupalna svojstva.

Sve u svemu, prava superhrana!

08.02.2025. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh