Ekosfera
planet na mukama

Zbog zagrijavanja oceana pomiču se polovi Zemlje

objavljeno prije 15 godina

Zagrijavanje oceana čovjekovim djelovanjem moglo bi pomaknuti zemaljsku os za oko 1,5 metara od trenutnog položaja i to prije kraja ovog stoljeća, teza je jedne nove studije. Zemlja se… više »

mikrosvijet

Bakterije za nas stvaraju struju i pitku vodu

objavljeno prije 15 godina

Nova istraživanja znanstvenika pri sveučilištima Penn State i Tsinghua navodno pokazuju da se bakterije mogu iskoristiti za pretvaranje onečišćene slane vode u električnu struju… više »

Ekološka osviještenost

Prosvjed za poboljšanje hrvatske energetske strategije

objavljeno prije 15 godina

Aktivisti nevladine udruge za zaštitu okoliša Zelene akcije, kojima su se pridružili strani aktivisti, sudionici Biketoura, prosvjedovali su danas ispred Ministarstva… više »

tako to radi EU

Francuska proglašava gospodarski pojas na Sredozemlju

objavljeno prije 15 godina

Francuska je odlučila pri Organizaciji Ujedinjenih naroda proglasiti isključivi gospodarsko-ribolovni pojas na Sredozemlju, posebice radi zaštite ribolovnih izvora, rekao je u… više »

neobična znanost

Ljudski hod kao jedan od novih izvora energije

objavljeno prije 15 godina

Pojam "alternativni izvor" energije postoji već neko vrijeme. Isto tako, solarne ploče i vjetro-turbine ne zvuče previše futuristički kao nekada. Ipak, nove tehnologije pojavljuju se… više »

Sve za novce

Argentinci 'blajhaju' papige za crno tržište

objavljeno prije 15 godina

Krijumčari divljih životinja u Argentini izbjeljuju perje običnih papiga kako bi one izgledale kao svoje vrjednije rođakinje. Grupe za zaštitu divljih životinja tvrde kako se papige… više »

globalno zagrijavanje

Oceani topliji nego ikad

objavljeno prije 15 godina

Ove je godine temperatura mora u svjetskim oceanima najviša otkako postoje mjerenja - u srpnju ove godine iznosila je 17 stupnjeva, što je najviše još od 1880.… više »

zeleni bombarderi

Otkrivena nova vrsta crva na dnu Tihog oceana

objavljeno prije 15 godina

Na dnu Tihog oceana, više od tri kilometra ispod površine, žive crvi koji mogu odbaciti zelenkaste svjetleće dijelove tijela, a američki znanstvenici vjeruju da bi se moglo… više »

Ekološki prihvatljivi mobiteli

Solarni mobiteli popularni u zemljama u razvoju

objavljeno prije 15 godina

Najveća kenijska tvrtka mobilnih telefona Safaricom Ltd, prenosi CNN, proizvela je ovaj mjesec prvi mobilni telefon na solarno punjenje u zemlji. Set sadrži obični električni punjač i solarnu… više »

Nove tehnologije

Letjelica koja može ostati u zraku 5 godina

objavljeno prije 15 godina

Zrakoplov posjeduje krila u obliku slova Z koja su raspona skoro 150 metara, tako da se sam oblik letjelice može prilagoditi poziciji sunčevih zraka te apsorbirati što je više… više »

WWF upozorava

Panda bi mogla izumrijeti kroz nekoliko generacija

objavljeno prije 15 godina

Domovina divovske pande, Kina, razvija se industrijski toliko brzo da je njezino prirodno stanište u potpunosti ugroženo. Barem tako tvrdi jedan od vodećih stručnjaka za zaštitu… više »

iskrivljene informacije

Aktivisti protiv tvornice kamene vune u Istri

objavljeno prije 15 godina

Predavanje će u petak u Kršanu održati fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta prof. dr. Stanko Uršić. Po riječima Sanje Frankole iz "Naše zemlje",… više »

Novo istraživanje klimatologa

Globalno zatopljenje započelo još u prapovijesti

objavljeno prije 15 godina

Novo istraživanje znanstvenika s University of Virginia i University of Maryland-Baltimore County izlaže pretpostavku da su još stari narodi započeli proces globalnog zatopljenja zbog… više »

Tko kaže da tetrapak ne može biti seksi?

Nova ambalaža za vodu stvorena kako bi pomogla sačuvati zemlju

objavljeno prije 15 godina

Nekada davno mislili smo da biti odgovoran znači piti vodu i reciklirati bocu u kojoj se voda nalazila. No danas postoje brojni dokazi koliko je zapravo industrija koja se bavi proizvodnjom… više »

primorsko -goranska županija

More izvrsne kvalitete

objavljeno prije 15 godina

More je u Primorsko-goranskoj županiji u najvećem dijelu izvrsne kakvoće, a ni u jednom od 236 ispitanih uzoraka nisu prijeđene granične vrijednosti, izvijestila je danas na redovitoj… više »

skrolaj na vrh