« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 dana i 8 sati
MLJAC

Hrana koja život čini boljim

Osim što pomažu u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti, sposobna su za sebe vezati nezdrave tvari prisutne u hrani

Psyllium ljuskice
Psyllium ljuskice (Arhiva)
Više o

hrana

,

život

Vlakna su iznimno zdrava, to valjda već svi znamo. Osim što pomažu u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti, sposobna su za sebe vezati nezdrave tvari prisutne u hrani.

Prema liječnicima, za organizam je najbolje jesti kruške, bundevu, šljive, češnjak, šparoge, kupus, špinat i sjemenke lana. Sve navedene namirnice obiluju vlaknima, a njihov učinak prvo ćemo iskusiti kroz poboljšanu probavu.

Povrh navedene hrane, psyllium ljuskice su još jedan izvor topivih dijetalnih vlakana. One dokazano snižavaju razinu kolesterola, što je važno za prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava. Osim vlakana koja pomažu u normalizaciji rada crijeva, psyllium ljuskice sadrže i neprobavljive ugljikohidrate koji pozitivno utječu na mikrofloru, piše časopis Health.

Prema aktualnim smjernicama, ženama je potrebno 25 grama vlakana dnevno, što je ekvivalentno sedam jabuka ili 12 šalica brokule. Muškarcima se preporučuje 38 grama vlakana dnevno.

Vlakna pomažu i u skidanju kilograma

Vlakna se sporije probavljaju, pa će vas zasititi na duže vrijeme. Što ste sitiji i zadovoljniji nakon obroka, manja je vjerojatnost da ćete doći u napast i posezati za grickalicama. Još jedan plus je što vlaknima obiluju voće, povrće i cjelovite žitarice, odnosno skupine namirnica koje sačinjavaju zdrav plan prehrane.

Nemojte pretjerivati

Ako unesete previše vlakana, mogli biste patiti od vjetrova, nadutosti i probavnih smetnji. Ako inače ne konzumirate previše vlakana, kada ih odlučite ugraditi u svoju prehranu, činite to postepeno i pratite kako se osjećate. Naravno, pijte puno vode kako biste ublažili želučane tegobe uslijed povećanja dnevnog unosa vlakana.

25.06.2024. 13:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.06.2024. 18:09
    Mljac
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh