« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
WWF upozorava

Panda bi mogla izumrijeti kroz nekoliko generacija

Razlog tomu jest nagli industrijski razvoj Kine u posljednjih 10 godina.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Domovina divovske pande, Kina, razvija se industrijski toliko brzo da je njezino prirodno stanište u potpunosti ugroženo. Barem tako tvrdi jedan od vodećih stručnjaka za zaštitu prirode u zemlji. Panda je inače poznata i kako zaštini znak organizacije WWF. No nedavno je objavljeno kako je vrsta opet u opasnosti od izumiranja. Naime, staništa su postala toliko udaljena da se različite grupacije pandi teško križaju i pare, tvrdi Fan Zhiyong, direktor WWF-ovog programa za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta u Kini.

"Kinezi se trebaju probuti. Ako se panda ne može pariti s jednikama svoje vrste iz drugih staništa, to može dovesti do izumiranja kroz dvije ili tri generacije", objasnio je g. Fan. Dodao je kako su programi izgradnje autocesta velika prijetnja opstanku ove vrste. Mnoge jedinke žive na plantažama bambusa koje nisu šire od 1500 km. To znači da je panda ozbiljno ugrožena ljudskim djelovanjem.

"Izgradnja autocesta u blizini njihovih prirodnih staništa permanentno ugrožava njihov opstanak, opstruirajući migraciju, parenje i zdravu izmjenu gena", tvrdi g. Fan.

"Moramo odustati od izgradnje jednog dijela infrastrukture ili će se panda naći u ozbiljnijoj krizi nego što je to bilo u 1980-tima. WWF je objavio kako skoro polovica pandinih prirodnih staništa i oko 3% poulacije nije u potpunosti zaštićeno.

Panda je naime poznata po tome što se odbija pariti u zatočeništvu. Toliko su izbirljive, što dovodi do smanjene mogućnosti opstanka i manje stope porođaja. Ovi medvjedi mogu živjeti oko 30 godina te dosegnu težinu do 150 kg. Oko 1600 jedinki pande živi danas u jugozapadnoj Kini, premda je njihov broj pao na zabrinjavajućih 1000 tijekom 1970-tih. I sam program očuvanja njihove vrste doživio je težak udarac kada je rezervat Wolong pogodio potres prošle godine. Obnova rezervata sada je jedan od glavnih prioriteta, dodaje g. Fan.

20.08.2009. 11:44:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh