Ekosfera
ledenjak u suzama

Majka priroda plače zbog nas

objavljeno prije 15 godina

Ovo tužno lice, jezovito urezano u arktički led koji se postepeno topi, zapanjeni stručnjaci za okoliš su slikovito nazvali: „Majka priroda u suzama". Ova plačuća slika… više »

eko rat

Novi japanski premijer obećava smanjenje stakleničkih plinova

objavljeno prije 15 godina

Budući japanski vođa obećava veliko smanjivanje stakleničkh plinova, uz napomenu da će ciljati na razinu redukcije od čak 25 posto do 2020. u usporedbi s onom  iz 1990-ih. Yukio Hatoyama… više »

ralje

Velike bijele psine zalutale u Atlantik

objavljeno prije 15 godina

Velike bijele psine, kako javljaju američki mediji, po prvi put su primijećene u Atlantskom oceanu. Njihovo prirodno stanište su inače vode Tihog i Indijskog oceana, posebice područje… više »

seizmološki šapat

Znanstvenici korak bliže predviđanju potresa

objavljeno prije 15 godina

U 2004. potres magnitude 6,0 prodrmao je Kaliforniju duž rasjeda San Andreas. Najgore je bilo kod Parkfielda, srećom rijetko naseljenog mjesta. Nije bilo žrtava. Tijekom tri mjeseca koja s… više »

Biogorivo

Uljanom repicom protiv zagađenja

objavljeno prije 15 godina

Riječ je o projektu "Namjenski uzgoj uljane repice u Sisačko-moslavačkoj županiji za proizvodnju biodizela kao mjere za smanjivanje emisija stakleničkih plinova", pokrenutom 2005. na poticaj… više »

majka priroda u nevolji

Arktik nikad u većoj opasnosti

objavljeno prije 15 godina

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je ponovio hitan poziv na borbu protiv zatopljenja nakon obilaska Arktika gdje se osobno uvjerio u posljedice klimatskih promjena.… više »

Geoinženjering

Klimatski inženjering može uzrokovati katastrofu

objavljeno prije 15 godina

Reflektiranje sunčevih zraka ili reduciranje ugljičnog dioksida iz zraka možda su jedini način da se zemlja spasi od globalnog zatopljenja, tvrdi grupa vodećih znanstvenika. Ali kažu da bi ti… više »

u nadi je spas

UN: Više novca za klimatske promjene

objavljeno prije 15 godina

U UN-ovu izvješću objavljenu u utorak navodi se kako bi bogate zemlje trebale donirati 500 do 600 milijardi dolara na godinu siromašnijim zemljama za prilagodbu na klimatske… više »

otpad ili sirovina?

Lubenice - gorivo budućnosti

objavljeno prije 15 godina

Znanstvenici su otkrili da je to voće izvrstan izvor šećera koji bi lako mogao biti prerađen u alkohol koji bi pokretao automobile i strojeve. Samo u Americi trgovci odbacuju 360.000… više »

more
Njemački ADAC upozorava

Koncentracija bakterija na Sjevernom i Baltičkom moru alarmantna

objavljeno prije 15 godina

Popularna kupališta Kuehlungsborn na Baltičkom te Mecklenburg-Western Pomerania i Krummhörn na Sjevernom moru prema testovima pokazuju veliku kontaminaciju bakterijama, navodi… više »

promjene u atmosferi

Na promjene klime na Zemlji utječe Sunčeva energija

objavljeno prije 15 godina

Sunce se mijenja u ciklusima od 11 godina, koji se mjere prema broju Sunčevih pjega na površini koje odašilju energetske izboje. Razlika u energiji između solarnog maksimuma i… više »

nezgodna istina

Klimatske promjene stajat će nas preko 300 milijardi funta

objavljeno prije 15 godina

UN je ranije ustvrdio da će nas od 2030. zaštita mora, porast smrtnosti i infrastrukturne štete uzrokovane globalnim zagrijavanjem stajati između 25 i 105 milijardi funta -… više »

drvo, drve?e
Nove tehnologije

Uskoro umjetno drveće za borbu protiv globalnog zatopljenja

objavljeno prije 15 godina

Drveće je samo jedna od ideja tzv. geoinženjeringa predstavljenih u novoj studiji. Autori s Instituta za mehanički inženjering  tvrde kako se bez tih metoda neće moći izbjeći opasne… više »

pogon budućnosti

Motorima s unutarnjim izgaranjem napokon odzvonilo?

objavljeno prije 15 godina

U vrijeme kad cijena nafte određuje stabilnost svjetskih ekonomija, logično je zapitati se zašto se nije predvidjelo da ćemo postati ovisni o potrošivim materijalima i vlastitoj… više »

odvod
Brazilska eko kampanja

Mokrite pod tušem i štedite vodu

objavljeno prije 15 godina

"Xixi no Banho" ili "Radite 'pi-pi' pod tušem" ime je kampanje popraćene zabavnim video-spotovima i vlastitom Internet stranicom www.xixinobanho.org.br. "Okoliš je zahvalan na… više »

skrolaj na vrh