« Ekosfera
objavljeno prije 3 dana i 9 sati
PETICIJA

Pokrenuta peticija za izgradnju skloništa u Splitu

Povodom tragedije pasa držanih radi borbi, Prijatelji životinja pozivaju Grad Split na konkretan korak

Split treba sklonište!
Split treba sklonište! (Arhiva)
Više o

Split

,

izgradnje skloništa

Prošla su gotovo tri mjeseca otkako je Hrvatsku šokirala vijest da poznati psihijatar u Splitu drži više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa. Tek manji broj životinja premješten je u skloništa, jedan je umro od parvoviroze, a jedan se objesio lancem na paletu, dok je još 45 njih na istoj privatnoj lokaciji na kojoj ne bi niti smjeli biti. Dolaskom ljetnih vrućina prijete im još nepodnošljiviji uvjeti, a već su izluđeni od nekretanja i kratkog lanca. Veterinarska inspekcija nije provela sigurnosnu provjeru, nisu uklonjene opasne palete i psi su i dalje u nesigurnom okruženju. Grad Split obećao je da će do 15. lipnja psi biti prebačeni u privremeni smještaj, ali je pomaknuo taj rok na srpanj. 

Udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu i prekršajnu prijavu protiv psihijatra koji i dalje radi u splitskoj bolnici, unatoč tome što je, uzgajajući pse za borbe, pokazao potpuni nedostatak empatije, a vjerojatno i sadističke sklonosti. Stoga je, uz podršku Mreže za zaštitu životinja, zatražila i očitovanje Hrvatske liječničke komore i Hrvatske udruge bolničkih liječnika o tome kako planiraju sankcionirati svojega člana. Iz Udruge ukazuju da je ovaj užasan slučaj samo jedan od mnogih koji se tek trebaju otkriti, kao i da Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa. Zato su Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pokrenuli peticiju da Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, izgradi svoje registrirano sklonište!

„Izgradnja skloništa zakonska je obaveza grada Splita i Gradu će dugoročno smanjiti izdvajanje financijskih sredstava za zbrinjavanje napuštenih životinja. Važno je da Split što prije započne izgradnju i registraciju svojeg skloništa. To je jedini način da se pomogne psima koji sada čekaju spas i čiji će proces udomljenja potrajati, kao i psima koje će trebati zbrinjavati u budućnosti. Izgradnja skloništa obećava se godinama, no psi ne mogu više čekati! Split zaslužuje i treba registrirano sklonište sada i nužno je da žurno počne s izgradnjom", kažu iz Udruge.

Dodaju da Split treba imati svoje rješenje umjesto da plaća županiji i tvrtkama osnivanje i rad skloništa i zbrinjavanje pasa: „Dobar primjer je grad Dubrovnik koji je, nakon osiguravanja sigurnosne provjere i skrbi za pse u neregistriranom azilu na Žarkovici, osnovao svoje sklonište u koje su prebačeni dotad neudomljeni psi, riješio problem zbrinjavanja napuštenih životinja i već sklopio ugovore s nekim JLS-ovima. Nakon što u srpnju prebaci pse iz horora u privremeni smještaj, Grad Split treba odmah krenuti s planovima za realizaciju gradskoga skloništa!"

Prijatelji životinja smatraju da je potrebno izgraditi i posebno županijsko sklonište, koje će zbrinjavati pse, mačke i druge životinje iz preostalih 15 gradova i 39 općina, koji čine Splitsko-dalmatinsku županiju. Upravo zbog velikih potreba lokalnih zajednica u ovoj prostorno najvećoj hrvatskoj županiji, Split mora imati vlastito sklonište, i to čim prije. Time bi postigao neovisnost o svim drugim skloništima, velike uštede i potpunu provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Dok čekaju da veterinarska inspekcija žurno naloži poboljšanje uvjeta i osigura provođenje zdravstvene i sigurnosne zaštite pasa na postojećoj neadekvatnoj lokaciji, Prijatelji životinja pozivaju sve da na www.prijatelji-zivotinja.hr potpišu peticiju za izgradnju registriranog skloništa za napuštene životinje grada Splita. 

25.06.2024. 11:01:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh