« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Tko kaže da tetrapak ne može biti seksi?

Nova ambalaža za vodu stvorena kako bi pomogla sačuvati zemlju

Industrija koja se bavi proizvodnjom flaširane vode pogubna je za okoliš zbog emisije ugljika prilikom transporta

(MWN)
Više o

globalna ekonomija

,

očuvanje okoliša

Nekada davno mislili smo da biti odgovoran znači piti vodu i reciklirati bocu u kojoj se voda nalazila. No danas postoje brojni dokazi koliko je zapravo industrija koja se bavi proizvodnjom flaširane vode štetna za ekonomiju i ekologiju modernog svijeta. Bila to količina goriva potrebna za transport vode - u dokumentarnom filmu „Tapped" procijenjeno je da se u Ujedinjenim Državama svake godine potroši 18 milijuna bačvi nafte samo za transport flaširane vode - ili toksini prisutni u plastičnim bocama, stvorila se opća svijest o tome da je flaširana voda ozbiljno štetna za okoliš.

Poduzetnik Benjamin Gott osjetio je još u ožujku 2008 da se mnogo prašine podiže oko problema flaširane vode pa je osmislio nešto što prije nije iskušano u 16 milijuna dolara vrijednoj industriji flaširane vode - vodu u kartonskoj ambalaži.

„To je zaista više bila ideja za sami dizajn, ali što smo više vremena provodili smišljajući nešto ta se ideja pretvorila u 'wow zaista mislim da u ovome možemo uspjeti'", objašnjava Gott.

Ambalaža zapremnine 950 mililitara proizvedena je od 85 posto ekološki održivih materijala. Poput drugih brandova flaširane vode kao što su Dasani i Aquafina, Boxed Water je pročišćena voda iz vodovoda. Iako se tvrtka danas nalazi samo u Minnesoti, kako se bude proširivala, tako će se upotrebljavati i drugi izvori vode diljem zemlje. Također, budući da je ovakva ambalaža sklopiva, transport tetrapaka u velikoj mjeri smanjuje emisiju ugljika u odnosu na transport plastičnih boca.

Može li biti bolje? Naravno da može. Jednom kada tvrtka postane profitabilna, Gott planira donirati 20 posto prihoda neprofitnim organizacijama posvećenim raznim projektima očuvanja šuma i problemima s vodoopskrbom.

Za više informacija posjetite www.boxedwaterisbetter.com

Piše: Heidi Patalano/MWN
18.08.2009. 12:04:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh