« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
neobična znanost

Ljudski hod kao jedan od novih izvora energije

Predstavljamo vam nekoliko najneobičnijih alternativnih izvora energije današnjice. Kreativnosti nije nedostajalo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

gorivo

,

solarna energija

,

električna energija

Pojam "alternativni izvor" energije postoji već neko vrijeme. Isto tako, solarne ploče i vjetro-turbine ne zvuče previše futuristički kao nekada. Ipak, nove tehnologije pojavljuju se svakodnevno; katkada u zaista neobičnom obliku.

Na visini od desetak kilometara snaga vjetra je oko 20 puta veća nego na zemlji. Stoga su u Sky WindPower tvrtki počeli raditi na otkrivanju načina da se iskoristi nebeska sila vjetra. Jedna od ideja bila je da se pošalju vjetro-turbine visoko u zrak koje bi pretvorile snagu vjetra u električnu energiju. Hrabra pretpostavka je da bi samo 1 posto iskorištenosti svih visinskih struja vjetra bilo dovoljno za čitav planet.

Istraživači pri Delft tehnološkom sveučilištu u Nizozemskoj predlažu takozvani „laddermill". O čemu se zapravo radi? Pa da bi se uhvatile moćne struje vjetra na velikim visinama, istraživači žele poslati, kako ih oni sami nazivaju, „zmajoplane" visoko u zrak. Zmajoplani su u stvari elementi u obliku zmaja.

Kombinacijom uzdizajućih karakteristika zmaja sa slijetajućim karakteristikama aviona, „laddermill" potiče kružne kretnje zmajoplana povezanih iznimno čvrstim kablovima s generatorom koji hvata energiju.

Vjerojatno niste čuli za tvrtku POWERleap, ali ako njihov projekt bude prihvaćen, svakako ćete slušati o njoj. Ova tvrka radi na izumu koji bi trebao proizvoditi električnu energiju koristeći ljudsko hodanje. Zamislite samo čitav niz traka ispod ili na pločnicima, pješačkim zonama, plesnim podijima koje proizvode struju dok po njima hodate, plešete i trčite i na taj način doprinosite smanjenju naše ovisnosti o fosilnim gorivima.

Metoda konverzije toplotne energije mora (Ocean Thermal Energy Conversion, eng.) koju koristi tvrtka The Energy Island Group novi je potencijalni način stvaranja električne energije koji koristi tople vode tropskih mora ugrijane suncem. Ta bi se vrela voda koristila za grijanje tekućina s niskom točkom ključanja (poput amonijaka) radi stvaranja pare koja bi pokretala parne strojeve.

Hladnija voda iz dubina bi se pumpala na površinu da rashladi tople tekućine omugućavajući tako ponavljanje čitavog procesa. Problem s kojim se tvrtka susreće jest kako učiniti proces učinkovitim.

Stoga ova tvrtka stvara plutajući otok temeljen na OTEC tehologiji u kombinaciji s ostalim tehnologijama poput vjetrenjača i solarnih ploča radi postizanja bolje učinkovitosti i veće produktivnosti. Otok ima čak i sustav za desalinizaciju vode. Ovakav plutajući otok može proizvesti do 250 MW struje.

Istom stazom inovacija kreće se i tvrtka PG&E. Njeni istraživači htjeli bi pokupiti solarnu energiju iz svemira koja je višetsruko jača nego ona na površini našeg planeta. Sam koncept je iznimno napredan i složen.

Skupa s partnerskom tvrtkom Solaren stvorili bi struju preko solarnih ploča u Zemljinoj orbiti i zatim bi tu istu struju pretvorili u radio-frekfencijsku energiju za prenošenje u stanicu negdje u Sjedinjenim Državama. Prednost je što prostora u visinama ima mnogo. Nedostatak-slanje aparature u svemir vrlo je skupo.

 

 

24.08.2009. 17:59:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh