« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
planet na mukama

Zbog zagrijavanja oceana pomiču se polovi Zemlje

Nova istraživanja potvrđuju da je čovjek glavni krivac za promjene veće i od onih klimatskih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

klimatska kriza

,

planet Zemlja

,

klimatske katastrofe

Zagrijavanje oceana čovjekovim djelovanjem moglo bi pomaknuti zemaljsku os za oko 1,5 metara od trenutnog položaja i to prije kraja ovog stoljeća, teza je jedne nove studije.

Zemlja se „ljulja" neprestano, a promjene u kretnjama zračnih i morskih struja privremeno pomjeraju polove našeg planeta kako se izmjenjuju godišnja doba. Samo je nestanak glečera krajem posljednjeg ledenog doba imao takav utjecaj da je gurnuo Sjeverni pol prema Kanadi. Barem tako misle znanstvenici.

Studija, koja tek treba biti objavljena u časopisu Geophysical Research Letters, otkriva da rast razine oceana također igra veliku ulogu u micanju polova.

Kako se povećava temperatura, voda se doslovno širi, podižući tako razinu mora. Šture procjene su da će se zbog ovog efekta razina vode godišnje povećavati za oko 3 mm, što bi do kraja stoljeća bilo oko 30-ak centimetara. Znanstvenici tvrde da je to mnogo.

„Voda se zagrijava sve dublje i šireći se podiže svoju razinu", kaže znanstvenik Felix Landerer iz kalifornijskog Jet Propulsion laboratorija u Pasadeni. Posljedica toga je da određena količina vode, odnosno masa vode, sve više prekriva plitke obalne površine. Znanstvenici vjeruju da takva kretanja vode mogu uzrokovati nestabilnost zemljine osi i pomjeriti pol bliže Aljasci.

Ovo otkriće jedno je u nizu novih koja dokazuju da je ljudska aktivnost na planetu itekako bitan  i vrlo raširen utjecajni faktor. U biti, ono što se želi reći jest da stvaranje stakleničkih plinova, za što je kriv čovjek, osim povećanja temperature može promijeniti orjentaciju čitavog planeta, a posljedice toga su nepredvidive.

Da ne spominjemo otapanje ledenjaka i ledenih područja što ima još veći utjecaj na rotaciju našeg planeta. To vrijedi posebice za led na Grenlandu koji djeluje poput neke vrste utega. Kad bi se taj led raspao i otopio, promijenila bi se raspodjela težine na Zemlji, a time automatski i način rotiranja zemaljske kugle.

26.08.2009. 22:31:35
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Valentina
    20.03.2012. 11:09
    uopče ništa ne odgovara na pitanje ZAŠTO SE IZMJENJUJU GODIŠNJA DOBA!!!samo piše o nekim znanstvenicima...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh