« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
iskrivljene informacije

Aktivisti protiv tvornice kamene vune u Istri

Predstavnici Ekološke udruge "Naša zemlja" iz Potpićna i Akcije mladih iz Pićna danas su u Puli najavili predavanje o tvornici kamene vune u Pićnu.

(Getty Images)
Više o

Rockwool tvornica kamene vune

,

Naša zemlja

Predavanje će u petak u Kršanu održati fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta prof. dr. Stanko Uršić.

Po riječima Sanje Frankole iz "Naše zemlje", upravo je profesor Uršić aktivistima pomagao od samog početka te je napravio recenziju "Rockwoolove" studije u kojoj je naveo mnoge problematične okolnosti vezane uz spomenutu tvornicu kamene vune u Pićnu. Među njima je, kako je rekla, "i lažno prikazana udaljenost tvornice do prvih kuća, gdje se, umjesto 500 metara, navodi 3000 metara".

"Tvornica u Pićnu je okružena zakonski zaštićenim krajolikom i smještena je iznad i pokraj nekih od najvećih podzemnih vodnih tokova kojima istarski kras obiluje", rekla je, ističući kako prijeti opasnost da emisije iz proizvodnog procesa trajno onečiste lokalne vodotoke i vodotoke u ostalim područjima Istre.

Predstavnica Akcije mladih Doris Floričić naglasila je kako ekološke udruge ne namjeravaju dopustiti da se Pićan i okolica na nađu u turističkim vodičima Istre te će upravo zato takva predavanja biti usmjerena na edukaciju stanovništva kako bi se problem spoznao na široj razini.

"Nećemo prezati ni od širenja informacija u inozemstvo kako bi i turisti koji dolaze u Istru znali što ih ovdje čeka. Problem s 'Rockwoolom' možemo riješiti samo zajedničkim prosvjedima i blokadom tvornice jer ova tvornica", kako je istaknula, da nam država funkcionira, nikad ne bi došla u Istru. Dodala je kako pićansko Općinsko vijeće "razmatra mogućnost angažiranja odvjetnika" pošto je donijelo odluku o podizanju kaznenih prijava protiv tvrtke "Ekonerg", koja je izradila studiju tvornice "Rockwool", te protiv Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Voditeljica za odnose s javnošću tvrtke "Rockwool adriatic" Anđelka Toto-Ormuž, reagirajući na najavu predavanja prof. Uršića o "Rockwoolu", u današnjem priopćenju za javnost ističe kako on ne može ozbiljno i stručno govoriti o "Rockwoolu", a sam nikad nije bio u toj tvornici premda su ga nekoliko puta pozivali da je posjeti.

Ponovila je kako "Rockwool" radi po zakonu te da su sve emisije ispod propisanih graničnih vrijednosti, s tim da su neke i nekoliko puta niže od propisanih.

Izvor: Hina

19.08.2009. 14:44:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh