« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Sve za novce

Argentinci 'blajhaju' papige za crno tržište

Obojene papige vrijede dvostruko više od prirodnih, a ako ptice prežive prijevara se otkriva tek nakon godinu dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

ekologija

,

papige

Krijumčari divljih životinja u Argentini izbjeljuju perje običnih papiga kako bi one izgledale kao svoje vrjednije rođakinje. Grupe za zaštitu divljih životinja tvrde kako se papige love u velikim brojevima i bojaju kako bi izgledale kao puno rjeđa amazonska vrsta koja se na crnom tržištu može prodati po dvostruko višoj cijeni.

Ptica koja posjeduje maslinasto zelena leđa, plava krila i žuti trup s crvenom mrljom kupa se u vodikovom peroksidu da bi izgledala kao plavo-žuti makao. Nakon toga, ptice se prodaju na sajmovima u Buenos Airesu i drugdje kao dio ilegalne trgovine egzotičnim životinjama vrijedne milijune dolara godišnje. Usprkos zakonima o zaštiti životinja, u Buenos Airesu prodaja divljih životinja buja. Prodavači prodaju izbijeljene papige čak i ispred gradskih općina.

Čest je slučaj da prevareni kupci pokušaju vratiti mrtve papige budući da ih nedovoljno oprezno izbijeljivanje može ubiti već za mjesec dana. Papige koje prežive izbijeljivanje otkrit će svoje prave boje za vrijeme mitarenja oko godinu dana nakon kupnje.

Danas papigama prijeti istrebljenje, a na nekim područjima u Argentini čak su i potpuno nestale. Populacija papiga sve se više smanjuje zahvaljujući ilegalnoj prodaji i gubitku staništa. Papige su jedno od najtraženijih životinja u argentinskoj trgovini životinjama, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna dolara godišnje.

Kupci riskiraju ne samo mrtvu ili ilegalnu papigu, nego i svoje zdravlje jer su papige često zaražene psitakozom, potencijalno smrtnom bolesti koja se može prenijeti na ljude.

24.08.2009. 14:57:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh