« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 dana i 2 sata
SAVJETI

Hrana koju treba izbjegavati navečer

Dakle, ako želimo izbjeći taj neugodan osjećaj, savjetuje izbjegavanje sljedećih namirnica...

Ehhh, pripazite
Ehhh, pripazite (Arhiva)
Više o

hrana

,

nadutost

,

Večer

Nadutost je čest problem koji može uzrokovati nelagodu, posebno navečer kada se tijelo priprema za odmor. Razni faktori mogu pridonijeti nadutosti, uključujući prehranu, stil života i zdravstvene probleme. Srećom, postoji nekoliko učinkovitih strategija koje možete primijeniti kako biste spriječili ili smanjili nadutost navečer.

1. Pažljiv odabir namirnica

Važno je paziti na namirnice koje unosite tijekom dana. Određene namirnice poznate su po tome da izazivaju nadutost. To uključuje:

  • Mahunarke: Grah, leća i grašak bogati su vlaknima i ugljikohidratima koji mogu fermentirati u crijevima, što dovodi do stvaranja plinova.
  • Kruciferno povrće: Kupus, brokula i cvjetača također sadrže spojeve koji mogu uzrokovati nadutost.
  • Mliječni proizvodi: Osobe s netolerancijom na laktozu često osjećaju nadutost nakon konzumacije mliječnih proizvoda.
  • Gazirana pića: Mjehurići u gaziranim pićima mogu zarobiti zrak u probavnom traktu, što rezultira nadutošću.

Kako biste izbjegli nadutost, pokušajte izbjegavati ili smanjiti unos ovih namirnica, posebno u večernjim satima.

2. Redovita tjelovježba

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati probavu i spriječiti zadržavanje plinova u crijevima. Lagana šetnja nakon večere može biti dovoljna da potakne probavu i smanji rizik od nadutosti. Također, redovita tjelovježba pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, što dodatno smanjuje pritisak na probavni sustav.

3. Smanjenje stresa

Stres može negativno utjecati na probavni sustav i uzrokovati nadutost. Tehnike opuštanja, poput joge, meditacije ili dubokog disanja, mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju probave. Pronađite aktivnost koja vas opušta i prakticirajte je redovito kako biste održali mentalnu i fizičku ravnotežu.

4. Sporije jedenje

Brzo jedenje može uzrokovati gutanje zraka, što rezultira nadutost. Pokušajte jesti polako i temeljito žvakati hranu. Također, izbjegavajte razgovaranje dok jedete kako biste smanjili unos zraka. Ovo ne samo da smanjuje rizik od nadutosti, već i poboljšava probavu jer enzimima u slini daje više vremena da razgrade hranu.

5. Pijenje dovoljno vode

Dovoljna hidratacija ključna je za pravilnu probavu. Voda pomaže u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari, te olakšava prolazak otpada kroz crijeva. Pokušajte piti vodu tijekom dana, ali izbjegavajte velike količine neposredno prije spavanja kako biste izbjegli buđenje zbog potrebe za mokrenjem.

6. Probiotici

Probiotici su korisne bakterije koje mogu poboljšati ravnotežu crijevne flore i smanjiti nadutost. Možete ih pronaći u fermentiranoj hrani poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchija, ili kao dodatke prehrani. Redovita konzumacija probiotika može pomoći u održavanju zdravog probavnog sustava.

Zaključak

Sprječavanje nadutosti navečer zahtijeva kombinaciju pažljivog odabira namirnica, zdravog načina života i tehnika smanjenja stresa. Primjenom ovih savjeta možete smanjiti nelagodu i poboljšati kvalitetu života. Svaka osoba je jedinstvena, stoga je važno eksperimentirati i pronaći ono što najbolje djeluje za vas. Ako nadutost i dalje predstavlja problem, konzultirajte se s liječnikom kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme.

25.06.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh