« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
globalno zagrijavanje

Oceani topliji nego ikad

Otkako postoje mjerenja od 1880. godine prosječna temperatura vode u oceanima u srpnju ove godine iznosila je 17 Celzijevih stupnjeva, najviše do sad

(MWN)
Više o

globalno zagrijavanje

,

temperatura oceana

,

prosječna temperatura oceana

Ove je godine temperatura mora u svjetskim oceanima najviša otkako postoje mjerenja - u srpnju ove godine iznosila je 17 stupnjeva, što je najviše još od 1880. godine, otkako postoje mjerenja, objavio je u četvrtak američki Nacionalni klimatološki centar.

Klimatolozi tvrde da je za porast temperature u oceanima kriva kombinacija prirodnog fenomena El Nina i globalnog zatopljenja za čiju odgovornost drži čovjek.

Na sjeveroistočnim američkim obalama Atlantika, koje inače nisu pogodne za plivanje, ovoga ljeta moglo se bez problema kupati jer je temparutra mora ispred plaža u Mainu dosezala ugodnih 22 stupnja.

U Meksičkom zaljevu gdje toplo more potiče stvaranje uragana, temperatura oceana kreće se do 32 stupnja.

Na sjevernoj hemisferi zemljine kugle većina vodene površine ima višu temperaturu od normalne. Američki centar navodi da je na Mediteranu temperatura mora viša za stupanj i pol od uobičajene. Isto se može reći za Tihi i Indijski ocean. No najviše povećanje temperature bilježi se oko Arktika.

Klimatolozi tvrde da temperaturni rekordi na morima i oceanima zlokobniji su znak globalnog zatopljenja od porasta temperatura zraka jer se more sporije zagrijava i ne hladi se tako lako.

Izvor: Hina

24.08.2009. 12:13:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh