Ekosfera
EU

Više energije iz obnovljivih izvora nego iz ugljena

objavljeno prije 10 mjeseci i 11 dana

U Europskoj uniji danas oko 30 posto struje dolazi iz obnovljivih izvora energije. Prije sedam godina taj je udio iznosio oko 20 posto. Prema studiji koju su u Bruxellesu predstavile think… više »

WWF

Močvare i rijeke ključne za održivu budućnost naših gradova

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Usprkos velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare, u posljednjih 100 godina uspjeli smo uništili oko dvije trećine svjetskih vlažnih staništa,… više »

WOW!

Poplave će harati Europom

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

Poplave će, zbog globalnog zatopljenja, postati sve češća pojava u Europi, bez obzira uspije li se rast temperature na globalnoj razini ograničiti na 1,5°C ili ne, predviđaju… više »

HMMM...

Lov i rekreacija ugrožavaju zaštićena područja

objavljeno prije 10 mjeseci i 17 dana

Lov na divlje životinje zbog hrane i rekreativni sportovi poput planinarenja i vožnje brdskim biciklom predstavljaju dvije najveće prijetnje zaštićenim područjima u svijetu, pokazalo… više »

UPOZORENJE!

Koraljni grebeni guše se u plastici

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Nakon globalnog zatopljavanja plastika je jedna od najvećih prijetnji budućnosti koraljnih grebena, kažu znanstvenici. Više od 11 milijarda komada plastike pronađeno je u trećini… više »

VIDEO

Reci „zbogom” kravljem mlijeku

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

Najteži rastanci su oni koji su nepovratni, a posebno je težak rastanak majke i djeteta. U prekrasnom i dirljivom videu njemačke PETA-e Zbogom mlijeku uspoređuje se rastanak majki i djece pri… više »

DOĐITE

Prvi Mali Food Hub

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

Rado biste na svom balkonu ili u vrtu uzgajali vlastitu zdravu hranu, a ne znate kako početi? Nemate puno iskustva s vrtlarenjem i želite znati na što sve trebate pripaziti? Zanima vas… više »

EH, DA...

Geoinžinjering bi mogao smanjiti učinke staklenika, ali i ugroziti prirodu

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

Otpuštanje kemikalija u gornje slojeve zemljine atmosfere kako bi se odbilo sunčevo zračenje od Zemlje moglo bi biti jedan od načina borbe protiv galopirajućih klimatskih promjena,… više »

PRIDRUŽITE SE!

Norveški vukovi ne umiru sami!

objavljeno prije 10 mjeseci i 26 dana

Aktivisti za prava životinja i Prijatelji životinja okupili su se danas pred Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Zagrebu kako bi dali potporu najvećoj organizaciji za prava životinja… više »

INICIJATIVA

Deponiji smeća zapravo su rudnici blaga

objavljeno prije 10 mjeseci i 26 dana

Znanstvenici su završili prvu studiju o dragocjenom materijalu koji se nalazi na velikim deponijima smeća i na otpadu diljem Europe u sklopu projekta ProSUM koji se provodi na razini… više »

WOW?

Kinezi izgradili najveći pročistač zraka

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu, visok stotinu metara. Za Kineze je to dobra vijest, s obzirom da je Kina država s najzagađenijim zrakom,… više »

POSLJEDICE

Slatkovodni izvori postaju sve kiseliji

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Neki se slatkovodni sustavi ubrzano zakiseljavaju s porastom emisije ugljičnog dioksida, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika koje povećava strahovanja za budućnost ribljeg fonda i… više »

STRAŠNO

Divlja fauna je kolateralna žrtva ratova

objavljeno prije 11 mjeseci

Velikim afričkim sisavcima prijeti izumiranje u zonama poharanima ratom, stoji u studiji u časopisu Nature u kojoj se navodi da nada u obnovu fonda postoji ako se poduzmu odgovarajuće mjere.… više »

PORUKA

Na Dravi nema mjesta za nove hidroelektrane

objavljeno prije 11 mjeseci i 2 dana

Danas je održan X. Zimski spust rijekom Dravom, na kojem je sudjelovalo više od 300 raftera i kajakaša, ljubitelja prirodne rijeke Drave. Jubilarnim spustom održanim pod… više »

SIJEČANJ

Prihvati izazov i usudi se biti vegan

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

Poznata tvrtka za istraživanje tržišta hrane i restorana 2018. godinu predvidila je kao godinu u kojoj će veganstvo postati vodeći prehrambeni trend. To nimalo ne čudi nakon vrlo… više »

skrolaj na vrh