Ekosfera
EKO?

Milijarda eura za čisti zrak

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

30 gradonačelnika, cijeli niz pokrajinskih premijera, pet saveznih ministara, kancelarka i k tome još predstavnici lokalnih općinskih saveza - početkom ovoga tjedna se u kancelarskom… više »

STVARNO?

Polarna svjetlost odgovorna za nasukavanje kitova?

objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana

Velike sunčeve oluje, odgovorne za polarnu svjetlost, možda su imale ulogu u nasukavanju 29 kitova ulješara u Sjevernom moru početkom 2016. godine, pokazala je nova studija a prenosi… više »

BUDUĆNOST

Urbane šume u gradovima - rješenje za energiju?

objavljeno prije 10 mjeseci i 17 dana

Stabla u gradovima smanjuju zagađenost zraka, apsorbiraju ugljični dioksid, štite stanovnike za vrijeme toplinskih valova, štede energiju i okoliš, istodobno… više »

SAZNAJEMO

Zašto kafići u Zagrebu poslužuju piće bez leda?

objavljeno prije 10 mjeseci i 19 dana

Unatoč još uvijek velikim vrućinama, neki su kafići u Zagrebu ovih dana posluživali pića bez leda. Uz piće su dobili samo slamku s natpisom «Pitate se zašto nema leda?… više »

USPJEH

Hrvatski startup Freewa u 45 dana mapirao preko 1500 lokacija pitke vode sirom svijeta

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

Tijekom ovog ljeta uspješno je završena crowdfunding kampanja za hrvatski startup Freewa čiji je cilj veća dostupnost pitke vode i očuvanje okoliša. Kampanjom je… više »

STVARNO?

Borci za zaštitu klime protiv UN-ove konferencije o klimi

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

"Klima kampere" u Bonnu zatekli smo vrlo dobro organizirane. S posebnim šatorom za informacije, šatorom za evente, pa čak i šatorom s kuhinjom. Koji je šator koji,… više »

PETICIJA

Prijatelji životinja pokrenuli peticiju za regulaciju i kontrolu cijepljenja pasa protiv bjesnoće

objavljeno prije 10 mjeseci i 23 dana

Ponukana čestim upitima građana o nepotrebnosti cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake godine, udruga Prijatelji životinja pokrenula je peticiju da se ta zakonska obaveza prilagodi uputama… više »

PROJEKCIJE

Klimatske promjene i uragani

objavljeno prije 10 mjeseci i 23 dana

Uragan Harvey pogodio je Teksas u subotu izazvao velike poplave, a u budućnosti bi broj takvih uragana mogao porasti zbog povećanja  temperature planeta, ali znanstvenici ne očekuju da… više »

ZAKLJUČAK

Kako pošumiti opožarene površine?

objavljeno prije 10 mjeseci i 24 dana

Požari i ove godine haraju Hrvatskom, a nakon što prođu i ostave pustoš za sobom, postavlja se (uvijek isto) pitanje - može li se sustavnom prevencijom te promišljenim… više »

EKOLOGIJA

Moramo početi surađivati sa Zemljom

objavljeno prije 10 mjeseci i 27 dana

Oko 1000 znanstvenika iz svih dijelova svijeta okupilo se na konferenciji pod nazivom Resilience 2017., nastojeći potaknuti prilagodbu na život u turbulentnim modernim vremenima pod raznim… više »

Pčela, kukac, oprašivanje
BZZZZ

Zašto pčele zuje?

objavljeno prije 10 mjeseci i 28 dana

Bez oprašivanja ne bi bilo biljaka, a bez biljaka ne bi bilo ni ljudi. Pčele (Apidae) su najveći poznati oprašivači, no jeste li se ikad zapitali zašto zuje? Odgovor… više »

ZAPAMTITE

Odgovornost skrbnika pasa

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Prijatelji životinja ponudili su lokalnim zajednicama besplatnu pripremu plakata na kojemu manekenka Zvončica Vucković i napušteni psi iz skloništa u Dumovcu pozivaju sve… više »

POSADITE

Živice bolje čiste gradski zrak od stabala

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Živice su često bolje rješenje od stabala u velikim gradovima s visokim zgradama kada je posrijedi upijanje ugljičnog dioksida i drugih onečišćivača iz zraka, jer su… više »

EH, DA ...

Suša ubija šume

objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana

Stablima i okolišu u kojem se razvijaju za obnovu su nakon sušnog razdoblja u nekim dijelovima svijeta potrebne i više od dvije godine, a ako u međuvremenu nastupi… više »

UKLJUČITE SE

Zaštita okoliša u Hrvatskoj

objavljeno prije 11 mjeseci i 11 dana

Iz dana u dan, kao društvo, postajemo svjesniji okolišnih problema, važnosti našeg okoliša i nužnosti njegova očuvanja. Na primjer, zrak i voda, preduvjeti su… više »

skrolaj na vrh