Varilux banner
Ekosfera
OTVORENO PITANJE

Kamo s nuklearnim otpadom iz Krškog?

objavljeno prije 9 mjeseci i 14 dana

Problem zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško nije razvikan kao hrvatsko-slovenski granični spor, ali također zorno oslikava nesposobnost Zagreba i Ljubljane… više »

EH, DA...

Božićna drvca puna su gljivica i nametnika

objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana

Ako vaše božićno drvo izgleda otužno, bolesno i gubi iglice za to možete okriviti razne gljivice i nametnike, pokazalo je švedsko istraživanje. Martin Pettersson, znanstvenik sa… više »

OPREZ!

Vlaga čini visoke temperature još opasnijim

objavljeno prije 9 mjeseci i 24 dana

Visoka vlaga pojačat će učinak sve viših temperatura od Južne Amerike do Indije, utječući na sposobnost ljudi da rade, pa čak i prežive, ukoliko se značajno ne smanji emisija… više »

STRAŠNO

Dagnje su prepune - plastike!

objavljeno prije 10 mjeseci

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku u dagnjama od europskog Arktika sve do Kine što ukazuje na globalne razmjere zagađenja oceana plastikom koja vrlo lako može… više »

STVARNO?

Godina klimatskih ekstrema je - 2017.

objavljeno prije 10 mjeseci

Ameriku su u 2017. zahvatili razorni uragani, poplave i požari, ekstremni fenomeni čija učestalost i snaga,  upozoravaju stručnjaci, sve jasnije svjedoče o klimatskim promjenama koje se… više »

EH, DA...

More nam vraća naše smeće

objavljeno prije 10 mjeseci

Prizori naplavljenog smeća po jadranskoj obali nipošto nisu rijetkost u hladnijim dijelovima godine. Intenzivna cirkulacija jačih vjetrova i morskih struja neizbježno okuplja kojekakve… više »

COOL!

Sniježni leopardi snimljeni u Tibetu

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Sniježni leopardi prvi su put u povijesti snimljeni kamerom u istočnom Tibetu, objavili su kineski mediji.  Snimili smo male leoparde s majkom, što pokazuje da u toj regiji… više »

STRAŠNO

Brazil uništava pluća svijeta

objavljeno prije 10 mjeseci i 4 dana

Brazil je na prvom mjestu liste inicijative "Places to Watch" američke organizacije Global Forest Watch (GFW), koja na tjednoj bazi uz pomoć satelita u realnom vremenu prati i… više »

ŠTO SE ZBIVA?

Arktički snježni pokrov topi se brže no ikad

objavljeno prije 10 mjeseci i 8 dana

Prema izjavi američke vlade, temperatura mora u arkričkom moru raste, arktički permaftost topi se najbrže u zadnjih 1.500 godina. Godišnje izvješće koje je u utorak… više »

STVARNO?

Kosti pingvina ljudske veličine pronađene na Novom Zelandu

objavljeno prije 10 mjeseci i 8 dana

Prahistorijske kosti pingvina pronađene su u sedimentrnim stijenama formiranim prije 55 do 60 milijuna godina na mjestu danas poznatome kao plaža… više »

ZADNJI ČAS!

Najgora predviđanja o globalnom zatopljenju vjerojatno su i najtočnija

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

Trenutna predviđanja klimatskih promjena znatno su precjenila brzinu i ozbiljnost globalnog zatopljenja, pokazuju najnovija mjerenja. Rezultati najnovijih ispitivanja ukazuju na to da je… više »

STRAŠNO

Riba i otpadne plastike u Sredozemlju će uskoro biti - jednako!

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

Sredozemlje je već dugo jedno od najzagađenijih mora na svijetu, no problem bi mogao postati i veći jer bi se omjer ribe i plastike u njemu mogao izjednačiti, upozorili su europski… više »

STVARNO?!

Čili papričice spašavaju slonove?

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Paljenje opeka od smjese sušenih čili papričica i balege moglo bi spriječiti ugrožene slonove da uništavaju usjeve u Africi i Aziji i smanjiti mogućnost sukoba tih životinja s… više »

GLOBALNO

Greenpeace u borbi protiv konzumerizma

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Ovog vikenda građani su imali priliku sudjelovati u kreativnim, besplatnim radionicama u organizaciji volontera Greenpeacea koje su se održale 2. i 3. prosinca 2017. od 11-18h u Zagrebu na… više »

COOL!

Najstarije životinje na Zemlji su - spužve

objavljeno prije 10 mjeseci i 19 dana

Morske spužve najstarije su u rodoslovnom stablu među svim neizumrlim životinjskim vrstama na planetu, zaključili su britanski znanstvenici, okončavši dugogodišnje žučne… više »

Varilux banner
skrolaj na vrh