Ekosfera
Veliki koraljni greben
LOŠE...

Zašto oceani mijenjaju boju?

objavljeno prije 5 mjeseci i 16 dana

Duboko plavo more zapravo s vremenom postaje sve zelenije, prema ovoj studiji, a posebno su pogođena područja u niskim geografskim širinama blizu ekvatora.  "Razlog zbog kojeg… više »

UPS!

Problem s klimom

objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana

Pregovarači Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta postigli su dogovor kojim će se do 2050. zabraniti korištenje snažnih stakleničkih plinova koji se koriste u uređajima kao… više »

PANIKA?!

Klimatske promjene ugrožavaju proizvodnju hmelja

objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana

I količina ubranog hmelja i njegov sadržaj alfa-kiseline, ključne za gorak okus piva, bit će u prosjeku znatno manji nego u prošlosti. Međunarodni tim koji je proveo studiju,… više »

MLJAC

Biljno meso razgrabljeno na Trgu

objavljeno prije 5 mjeseci i 20 dana

Jučer se od 11 sati zagrebačkim Trgom bana Jelačića širio miris roštilja. Iako su mnogi zbog primamljivog mirisa i izgleda mesa pomislili da je riječ o životinjskome, iznenadili… više »

KATASTROFA

Vodozemci pred velikih odumiranjem

objavljeno prije 5 mjeseci i 21 dan

Rezultati su to najnovije globalne procjene koja se odnosi na 8011 vrsta vodozemaca - kralježnjaka koji nastanjuju i vodena i kopnena staništa. U ažuriranju podataka o… više »

KLIMA

Europu čeka nevjerojatan toplinski val i u listopadu?

objavljeno prije 5 mjeseci i 22 dana

Ekstremni vremenski događaji zabrinuli su i znanstvenike i stanovnike, a sve više se navodi da su takvi vremenski uvjeti posljedica klimatskih promjena i globalnog… više »

MLJAC

Degustacija povodom Dana biljnog mesa

objavljeno prije 5 mjeseci i 22 dana

10. listopada 2023. godine od 11 sati zagrebačkim Trgom bana Jelačića širit će se miris roštilja. Iako će mnogi zbog primamljivog mirisa i izgleda mesa pomisliti da je riječ o… više »

VRELINA

Ova je godina na putu da postane najtoplija u povijesti

objavljeno prije 5 mjeseci i 24 dana

Najtopliji rujan zabilježen na globalnoj razini uslijedio je nakon ljeta s rekordnim temperaturama ove godine, objavio je Copernicus, prenosi agencija dpa. Temperature u rujnu ove godine… više »

PETICIJA

Međunarodni dan zaštite životinja je danas, 4. listopada

objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada, udruga Prijatelji životinja i više od 50 udruga članica Mreže za zaštitu… više »

KATASTROFA

Ključaju i kopno i more

objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana

Kolovoz ove godine bio je najtopliji kolovoz zabilježen na planetu, a sjeverna hemisfera doživjela je najtoplije meteorološko ljeto, objavila je američka Nacionalna uprava za oceane i… više »

ZANIMLJIVO

Vukovi u Europi: blagoslov za prirodu ili opasnost?

objavljeno prije 5 mjeseci i 29 dana

„Crvenkapica", „Tri praščića", „Vuk i sedam kozlića"... brojne bajke govore o zlom vuku i uče djecu da ga se treba bojati. Vuk je od davnina simbol lukavstva i zlobe.… više »

WWF ADRIA

Problemi u lastovskom podmorju

objavljeno prije 5 mjeseci i 29 dana

Preliminarni rezultati istraživanja stanja populacija riba u lastovskom podmorju, koje je ovog tjedna provela svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, ukazuju na nepovoljan… više »

UPS!

Švicarski ledenjaci se tope nevjerojatnom brzinom

objavljeno prije 6 mjeseci

"Jedna ekstremna godina slijedi drugu. Ledenjaci u Švicarskoj izgubili su šest posto svojeg volumena u 2022. godini. Međutim, 2023. je zabilježeno četiri posto uništenja,… više »

WWF ADRIA

Ne smijemo dozvoliti da ribari postanu konobari ili ugostitelji

objavljeno prije 6 mjeseci i 1 dan

Bez učinkovitog upravljanja zaštićenim područjima i bez suradnje svih dionika na provedbi buduće Uredbe o zaštiti okoliša, Hrvatska će teško odgovoriti na UN-ovu… više »

RADIONICE

Nestlé u Hrvatskoj ulaže u edukaciju građana na temu otpada od hrane

objavljeno prije 6 mjeseci i 2 dana

Nestlé je simbolično obilježio Svjetski dan osviještenosti o otpadu od hrane prvom u nizu besplatnih radionica za građane, koje organizira u okviru četvrte sezone edukativne… više »

skrolaj na vrh