« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Dogodilo se na današnji dan - 14. rujna

Uveden gregorijanski kalendar u Engleskoj, Napoleon napao Rusiju, održan prvi MTV Music Awards

Dogodilo se na današnji dan 14. rujna
Dogodilo se na današnji dan 14. rujna (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

rođeni 14. rujna

,

Ivan Pavlov rođendan

,

Alexander von Humboldt rođendan

,

Amy Winehouse rođendan

,

Hicham El Guerrouj rođendan

,

Dmitri Medvedev rođendan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

14. rujna

Gregorijanski kalendar dobio je ime po papi Grguru XIII. i danas je u gotovo svim krajevima svijeta važeći kalendar. Papa je 1582. objavio reformu do tada postojećeg, julijanskog kalendara. Razlika između gregorijanskog i julijanskog je ta što gregorijanski ima 97 prijestupnih u svakih 400, a julijanski 100 godina. U gregorijanski kalendar uvedeno je takozvano Sekularno pravilo da su godine djeljive sa 100 obične, osim ako su djeljive sa 400, u tom su slučaju prijestupne. Danas razlika između ta dva kalendara iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećat će se na 14 dana. Kad je papa Grgur uveo novi kalendar, ubrzo su ga prihvatile sve katoličke zemlje. Protestantske zemlje prihvatile su ga mnogo kasnije, pa su tako Engleska i njezine kolonije na taj kalendar prešle na današnji dan 1752.

Vojni uspjesi i naglo stečena popularnost učinili su Napoleona I. Bonapartea favoritom političara i narodnih masa koji su željeli stabilnost nakon godina revolucionarne anarhije i nasilja. 1804. proglasio se francuskim carem a njegova vladavina bila je obilježena sukobom s Velikom Britanijom. 1805. u bitci kod Austerlitza porazio je Austriju, 1806. isto je učinio s Pruskom te formalno okončao Sveto Rimsko Carstvo, da bi nakon pobjede nad Rusima sklopio savez s ruskim carom. Uskoro je, međutim došlo do prvih ozbiljnih francuskih poraza. U međuvremenu je Rusija sve teže trpjela ekonomske posljedice sklopljenog sporazuma pa ju je 14. rujna 1812. Napoleon napao s najvećom vojnom silom do tada skupljenom. Pohod se krajem godine pretvorio u katastrofu tijekom koje je izgubljen veći dio Napoleonove Velike Armije.

Miguel Primo de Rivera, španjolski diktator, na vlast je došao na današnji dan 1923. Taj general je u Barceloni svrgnuo parlamentarnu vladu i sebe postavio kao diktatora. Otpustio je sve lokalne političare u zemlji i zamijenio ih vojnim oficirima, a raspustio je i Ustav. 1927. donio je pobjedu francusko-španjolskim snagama u Maroku. Napravio je čuda za španjolsku ekonomiju a za njegove vladavine otvorio se metro u Barceloni. Ali sve je to imalo cijenu - njegov režim bio je diktatorski, cenzurirao je medije, marginaliziro intelektualce i potisnuo manjine. Ekonomski boom je splasnuo, narodu je dojadila diktatura, te je Rivera sam odstupio 1930. godine.

Nagrade glazbene televizije MTV (MTV Music Awards) prvi put su održane 14. rujna 1984. godine. Manifestacija je počela kao alternativa nagradama Grammy, ali MTV nagrade uskoro su i same postale važan dio glazbene kulture. Prvu dodjelu su vodili sjajni Bette Midler i Dan Aykroyd. Održavaju se svake godine a nagrađeni dobivaju kipić astronauta na Mjesecu, što predstavlja jedan od najranijih vizualnih identiteta MTV-ja.

14. rujna rođeni su svjetski poznati psiholog i začetnik biheviorizma Ivan Pavlov, te njemački prirodoslovac i istraživač Alexander von Humboldt. Svoje rođendane slave i legendarni atletičar Hicham El Guerrouj, kontroverzna pjevačica Amy Winehouse i ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev.

14.09.2021. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh