« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

Posljednja vojna invazija na Veliku Britaniju, Španjolska prodala Floridu SAD, Rijeka pripala Italiji Rimskim ugovorom

Dogodilo se na današnji dan 22. veljače
Dogodilo se na današnji dan 22. veljače (Arhiva)
Više o

ranko marinković

,

Drew Barrymore

,

rođendan

,

dogodilo se na današnji dan

,

22. veljače

,

George Washington

,

Arthur Schopenhauer

,

Frédéric François Chopin

,

Robert Baden-Powell

,

Heinrich Rudolf Hertz

,

Horst Köhler

,

John Ashton

,

Niki Lauda

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

22. 2.

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine.

1797. godine dogodila se posljednja vojna invazija na Veliku Britaniju. Francuska legija od 1.400 ljudi, većinom mobiliziranih zatvorenika, iskrcala se u Wallesu s ciljem poticanja pobune lokalnog stanovništva tijekom planiranog marša na London. Problem je nastao kada je 'kažnjenička legija' naišla na velike zalihe alkohola nakon čega je uz vrlo slab otpor potpisana predaja britanskoj vosjci.

Sporazumom Adams-Onís Španjolska je SAD-u prodala teritorij današnje savezne države Floride za pet milijuna dolara.

Kraljevina SHS 1924. godine Rimskim je ugovorom Italiji prepustila Rijeku u kojoj su fašisti dvije godine ranije izveli puč i srušili legalno izabranu vladu Slobodne Države Rijeke koja je stvorena i priznata od međunarodnih sila 1920. godine.

Egipat i Sirija 1958. godine osnovali su Ujedinjenu Arapsku Republiku koja je postojala do 1961. godine.

Samuel Byck je 1974. godine pokušao izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika SAD-a Richarda Nixona. Zamisao ovog gnjevnog nezaposlenog prodavača automobilskih guma bila je oteti avion s Međunarodnog aerodroma Baltimore-Washington i njime se zaletjeti u Bijelu kuću .

Hrvatski sabor 1991. godine donio je Rezoluciju o razdruživanju sa SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Znanstvenici su 1997. godine iz škotskog Roslina izvijestili kako je odrasla ovca nazvana Dolly uspješno klonirana.

1732. godine rođen je George Washington, zapovjednik pobjedničke Kontinentalne vojske u američkom ratu za nezavisnost, a od 1789. do1797. I prvi predsjednik SAD-a. Njemački filozof Arthur Schopenhauer, proučavatelj ljudske volje i želje, rođen je u Gdanjsku 1788. godine. Frédéric François Chopin, najveći poljski skladatelj, autor remekdjela klasične glazbe perioda romantizma 19. stoljeća, rođen je u selu Żelazowa Wola pokraj Varšave 1810. godine (neki izvori kao datum rođenja navode i 1. ožujka iste godine). Sir Robert Baden-Powell, pisac, izvidnički časnik britanske vojske i tvorac skautizma, odnosno izviđaštva, rođen je 1857. godine u Londonu. Njemački fizičar Heinrich Rudolf Hertz, koji je prvi eksperimentalno dokazao postojanje elektromagnetskih valova i prema kojemu ime nosi jedinica frekvencije, rođen je 1857. godine u Hamburgu. Ranko Marinković, hrvatski književnik i dramski pisac, autor Ruku, Kiklopa i Pustinje, rođen je na Visu 1913. godine. Trenutni njemački predsjednik Horst Köhler rođen je u poljskom Skierbieszówu koji je tada bio okupiran od strane Njemačke. Američki glumac John Ashton, zapamćen po radu na serijama Dallas i M*A*S*H, rođen je 1948. godine u Springfieldu u Massachusettsu. Austrijski vozač automobilskih utrka Niki Lauda rođen je u Beču 1949. godine. Američka glumica Drew Barrymore, koju je među zvijezde lansirala uloga u E.T.-u, rođena je u kalifornijskom Culver Cityju 1975. godine.

22.02.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh