Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 9. srpnja

objavljeno prije 40 minuta i 55 sekundi

Car Svetog rimskog carstva Karlo IV. je 1357. godine položio je kamen temeljac čime je započela izgradnja najpoznatijeg praškog mosta, koji od 1870. prema caru nosi ime Karlov most.… više »

UPS?

Problem sporta zbog klimatskih promjene

objavljeno prije 11 sati i 5 minuta

Što je sa zimskim Olimpijadama, budući da se i svjetska skijaška natjecanja već muče s čestim nedostatkom snijega, primjerice, brojna su bila i otkazana, ili su se morala… više »

ZEGEVEGE

16. izdanje ZeGeVege festivala održivog življenja 6., 7. i 8. rujna

objavljeno prije 13 sati i 3 minute

16. izdanje ZeGeVege festivala održat će se na Europskom trgu 6., 7. i 8. rujna od 9 do 21 sat, prvi puta u trajanju od tri dana. Popularni festival održivog življenja jedinstvena je prilika… više »

GREENPEACE

Katastrofalna povezanost Zagreba sa ostatkom Europe

objavljeno prije 16 sati i 42 minute

Greenpeace u središnjoj i istočnoj Europi objavio je najnovije istraživanje pod nazivom Connection Failed, koje je pokazalo da su europski gradovi i dalje puno bolje povezani zračnim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. srpnja

objavljeno prije 1 dan

Portugalski pomorac Vasco da Gama 1497. godine iz Lisabona je krenuo na svoje prvo putovanje oko Afrike s ciljem dolaska u Indiju. Ekspedicija je brojila 4 broda - Sao Gabriel, Sao Rafael,… više »

TUŽNO

Ugroženi slonovi na Borneu

objavljeno prije 1 dan i 7 sati

Životinje koje su 'kritično ugrožene' u ekstremnoj su opasnosti od izumiranja ako se ne poduzmu napori za očuvanje. Sljedeća kategorija su ugrožene životinje, poput slonova s Bornea, kojima… više »

YIKES

Mikroplastika pronađena i u muškim spolovilima

objavljeno prije 1 dan i 9 sati

Ovo otkriće "pokreće pitanja o razgranatosti zagađivača okoliša na seksualno zdravlje", kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Miamiju i njemačkog istraživačkog centra… više »

ANALIZA

Gdje brodovi najviše zagađuju?

objavljeno prije 1 dan i 11 sati

Slijede Civitavecchia, Palma de Mallorca, Pirej i Lisabon. Brodsko gorivo ispušta u zrak sumporni dioksid, dušikove okside, štetne čestice i ugljične plinove. Udio… više »

EH, DA...

Sije se svega manje...

objavljeno prije 1 dan i 16 sati

Pšenice je zasijano na 141 tisuća hektara, odnosno 17,5 posto ili 30 tisuća hektara manje nego u 2023. godini, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2024. godini,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. srpnja

objavljeno prije 2 dana

Industrijalac Henry J. Kaiser 1930. godine započeo je s izgradnjom brane Boulder, danas poznate kao Hooverova brana. Kada je samo šest godina nakon početka gradnje dovršena,… više »

KATASTROFA

Austrija ubrzano ostaje bez ledenjaka

objavljeno prije 2 dana i 8 sati

"Za 40 do 45 godina Austrija će uglavnom biti bez leda", rekao je Andreas Kellerer-Pirklbauer s Instituta za geografiju i prostorna istraživanja Sveučilišta u Grazu. Od 93… više »

GREENPEACE

Akcija na Morskim orguljama

objavljeno prije 2 dana i 16 sati

Aktivisti Greenpeacea u petak su na svjetski poznatim Morskim orguljama u Zadru postavili desetmetarsku instalaciju hobotnice, s porukom "More se čuvati mora", kao apel hrvatskoj Vladi i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. srpnja

objavljeno prije 3 dana

Češki reformator Jan Hus 1415. godine u sklopu papinske inkvizicije spaljen je na lomači u njemačkom Konstanzu. Hus je 1406. dovršio spis O češkom pravopisu, u kojem je… više »

UPS!

Visoke cijene energije škode konukurentnosi EU

objavljeno prije 3 dana i 16 sati

EU je zacrtao klimatsku neutralnost do sredine stoljeća, a taj cilj zahtijeva "dubinsku" elektrifikaciju gospodarstva, konstatira udruga u studiji koju je sastavila u suradnji s tvrtkom za… više »

Dogodilo se na današnji dan 5. srpnja

objavljeno prije 4 dana

Sveti Ćiril i Sveti Metod su kršžanski sveci, a spomendan im je na današnji dan jer su 5. srpnja 863. počeli širiti kršćanstvo po Velikomoravskoj kneževini. Braća… više »

skrolaj na vrh