« Ekosfera
objavljeno prije 8 dana i 1 sat
YIKES

Mikroplastika pronađena i u muškim spolovilima

Znanstvenici su pronašli mikroplastiku u uzorcima tkiva spolovila šestorice muškaraca liječenih od erektilne disfunkcije

Mikroplastika je svugdje
Mikroplastika je svugdje (Arhiva)
Više o

mikroplastika

,

muška spolovila

Ovo otkriće "pokreće pitanja o razgranatosti zagađivača okoliša na seksualno zdravlje", kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Miamiju i njemačkog istraživačkog centra Helmholtz-Zentrum Hereon.

Mikroplastika je najčešće nusproizvod plastičnog otpada koje se neoprezno odbačeno raspada u prirodi.

Fragmenti su promjera do 5 milimetara, odnosno veličine zrna riže.

Sveprisutni zagađivač "ušao je u atmosferu, u slatkovodne i kopnene ekosustave i prodire u plodove mora, morsku sol i flaširana pića", prema istraživačima.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The International Journal of Impotence Research, manje od mjesec dana nakon što je tim znanstvenika sveučilišta u Novome Meksiku mikroplastiku pronašao u ljudskim i psećim testisima.

Druga nedavna istraživanja otkrila su da još manja plastika, nanoplastika, ulazi u ljudski krvotok i prelazi s majke na bebu u maternici.

Prema nedavnom priopćenju Europskog parlamenta, količina plastičnog ambalažnog otpada u Europskoj uniji "porasla je sa 66 milijuna tona u 2009. na 84 milijuna tona u 2021."

Druge procjene pokazuju da je godišnja globalna količina plastičnog otpada premašila 400 milijuna tona godišnje. Bogate nacije posljednjih se godina optužuju za izvoz smeća na odlagališta u Aziju radi odlaganja, što zapravo širi onečišćenje mikroplastikom.

07.07.2024. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh