Ekosfera
SJAJNO!

Veganski Božić sve poželjniji

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Iz Velike Britanije stiže vijest da je prodaja veganskih božićnih jela narasla na rekordnu razinu te da mnogi traže zdravije i etičnije opcije za blagdansku gozbu. Tamošnji najveći… više »

WWF

Morski kalkulator: ovih blagdana pazi koju ribu kupuješ

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Nadolazeći blagdani znače i pregršt hrane na stolovima. Na Badnjak se tradicionalno jedu riblja jela, no pri odabiru važno je paziti na održivost ribe koja se priprema. Mora i oceani… više »

DOĐITE

More bez plastike moto je 15. Škrapinga

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

"More bez plastike" (Keep the sea plastic free) moto je 15. Škrapinga, trekking utrke koja će se održati 7. ožujka sljedeće godine u Tkonu na otoku Pašmanu i na kojoj… više »

ZANIMLJIVO

Nijemci bi se odrekli božićnih lampica zbog Zemlje

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Što mislite o nešto manje svjetlećih božićnih ukrasa na prozorima, balkonima ili pročeljima? Većina Nijemaca spremna je na to kako bi se zaštitio planet, pokazalo je… više »

STRAŠNO!!

Krčenje šume u Amazoniji prešlo granicu od 10000 km2 godišnje

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Prvi put od 2008. krčenje šume u brazilskoj Amazoniji prešlo je prag od 10.000 četvornih kilometara između kolovoza 2018. i srpnja 2019., što je porast od 43 posto u… više »

UPOZORENJE!

Ne kupujte životinje za Božić

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Nema tjedna u kojemu nas ne dočekaju vijesti da su skloništa za napuštene životinje prepuna, a ponekad samo u nekoliko dana pojedino sklonište zbrine nekoliko desetaka… više »

2019.

Godina prosječna po požarima, no uz par neviđenih slučajeva

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Godina 2019. bila je "prosječna" u pogledu šumskih požara, unatoč "dosad neviđenim" slučajevima u nekim dijelovima svijeta i njihovu redovitom praćenju u medijima, kao što je… više »

WOW!

Satelit prvi puta opazio i izmjerio metan

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Satelit koji je bio na svojoj rutinskoj misiji nadzora prvi puta je uspio opaziti i izmjeriti metan koji je iscurio uslijed eksplozije bušotine plina, priopćili su u utorak… više »

BROJKE

Najtopliji studeni zabilježen na Zemlji u posljednjih 150 godina

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Studeni 2019. je bio drugi najtopliji studeni zabilježen na Zemlji od 1880. godine, nakon studenoga 2015., objavila je Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA) u… više »

FREEDOM!

Odbjegla vučica iz zoo-vrta na jedinoj slobodi

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Povodom bijega vučice iz osječkoga zoološkog vrta, udruga Prijatelji životinja istaknula je da su zoološki vrtovi kolekcije tužnih i eksploatiranih životinja te pozvala sve da… više »

EHHH...

Polupuna i poluprazna čaša u Madridu

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Na ovoj klimatskoj konferenciji u Madridu dugi redovi su se formirali uvijek na manifestacijama na kojima političara i diplomata iz 190 zemalja - nije bilo. Trideset minuta stajanja je bilo… više »

SJAJNO!

Posvojite pčelu da bismo opstali

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Pčele se smatraju najvažnijim živim bićima na planetu jer su jedina vrsta koja ne nosi nikakvu vrstu patogena - niti gljivice, ni viruse, ni bakterije. One su društveni i vrijedni… više »

UNESCO

Alpinizam je nematerijalna svjetska baština

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca UNESCO je alpinizam uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, kao tradicionalnu fizičku aktivnost karakterističnu po kulturi… više »

PROBLEMI?

Nema dogovora o klimi

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Čelnici koji su se okupili u španjolskome gradu iz 196 zemalja i Europske unije trebaju se dogovoriti o konačnom dokumentu, o tome kako financirati siromašnije zemlje da… više »

LOŠE...

Humanitarne krize zbog globalnog zagrijavanja

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Globalno zagrijavanje moglo bi potaknuti humanitarne krize kakve svijet nije vidio od četrdesetih godina prošlog stoljeća, upozorila je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh