Ekosfera
GREEN

EK za zeleni vodik

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Europska komisija je u srijedu predstavila dvije strategije za transformaciju energetskog sustava koje bi trebale pridonijeti ostvaranju cilja o klimatski neutralnoj Europi do 2050. godine.… više »

GREEN IT

Računalni centri moraju postati održiviji

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Računalni centar Telekomovog T-Systemsa u Biereu kod Magdeburga je po navodima koncerna jedan od najvećih cloud data centara u Europi. Poslovni korisnici tu čuvaju svoje podatke. Na… više »

OPASNO

Sve više bolesti prelazi na ljude

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Ebola, MERS, bolest izazvana virusom zapadnog Nila i groznica riftske doline primjeri su zoonotskih zaraznih bolesti, a tom trendu pridonosi uništenje okoliša, navode UN-ova… više »

OPASNO?

Zatopljenje opasnost za ribe

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Taj zabrinjavajući zaključak objavljen je u radu u časopisu Science, prenosi CNN. Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili… više »

PRIPAZITE

Pazite kako sadite šumu

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Sadnja velikih površina novih šuma, umjesto da pomaže okolišu, može imati upravo suprotni učinak, ako se pritom ne vodi računa o jednom kritičnom detalju, pokazale su… više »

KATASTROFA

Europa zabrinjavajućim tempom gubi šume zbog sječe

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Mnoge od europskih šuma, na koje otpada 38 posto površine kontinenta, koriste se kao izvor trupaca i redovito sijeku, prenosi britanski Guardian. No, gubitak biomase povećao se… više »

WOW!

Otkriveni ostaci divovske kornjače

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Kosti kao i nekoliko stotina ploča koje čine dva metra dugačak oklop kornjače otkriveni su na lokaciji u Gross Pampauu, gradiću sjeverno od Hamburga, rekao je Hoepfner u subotu… više »

STRAŠNO!!

Patnja i smrt tisuća životinja u trgovinama

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Prijatelji životinja ponovo apeliraju trgovačkim lancima da prestanu sa praksom prodaje živih riba, rakova, školjkaša i drugih mekušaca u supermarketima. Navode da takvom… više »

UPS!

Vaš novi mobitel je ubrzo i (problematični) otpad

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Mobiteli, računala, hladnjaci, ali i solarni paneli i uređaji svih vrsta: radujemo se kad ih nabavimo. Ali u razvijenom svijetu se čim "novi" dođe u kuću odmah postavlja i pitanje:… više »

JOŠ I TO

Vruća zima radi probleme

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Sateliti projekta Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) snimili su stanje s podzemnim vodama u Europi, koja pokazuje da su, zbog iznadprosječno visokih temperatura ove… više »

WOW!

U Argentini pronašli megaraptora

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Riječ je o jednome od posljednjih mesoždera iz grupe dvonožnih dinosaura koji su naseljavali Zemlju, a masovno su izumrli prije 65 milijuna godina. Ostaci megaraptora otkriveni su u južnoj… više »

GREENPEACE

Šumska projekcija za zeleni oporavak

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Aktivisti Greenpeacea sinoć su pored Medvedgrada u Zagrebu organizirali projekciju poruka i vizuala na šumu kako bi ukazali na važnost zelenog oporavka, odnosno dovođenja… više »

VRUĆINE

Na Antarktici rekordno toplo

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Od kraja 1980-ih Antarktika je doživjela dramatičan skok temperatura, najvećim dijelom uslijed klimatskih promjena. Dok se površina Zemlje do sada prosječno zagrijavala po 0,2°C u… više »

ZG ZOO

Maksimirska obitelj morskih lavova dobila još jedno mladunče

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

U Zoološkom vrtu grada Zagreba jučer je na svijet došao kalifornijski morski lavić. Riječ je o sedmom potomku tate Zaggyja i mame Edith. Dvadesetšestogodišnji… više »

GROZNO

Europska industrija mesa kao žarište korone

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Otkako je veliki broj radnika proizvođača mesa Tönnies zaražen koronavirusom, jedna od najvećih njemačkih klaonica je jako kritizirana. Ne samo nepoštivanje pravila distance, već… više »

skrolaj na vrh