Ekosfera
EHHH...

Polupuna i poluprazna čaša u Madridu

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Na ovoj klimatskoj konferenciji u Madridu dugi redovi su se formirali uvijek na manifestacijama na kojima političara i diplomata iz 190 zemalja - nije bilo. Trideset minuta stajanja je bilo… više »

SJAJNO!

Posvojite pčelu da bismo opstali

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Pčele se smatraju najvažnijim živim bićima na planetu jer su jedina vrsta koja ne nosi nikakvu vrstu patogena - niti gljivice, ni viruse, ni bakterije. One su društveni i vrijedni… više »

UNESCO

Alpinizam je nematerijalna svjetska baština

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Na Međunarodni dan planina 11. prosinca UNESCO je alpinizam uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, kao tradicionalnu fizičku aktivnost karakterističnu po kulturi… više »

PROBLEMI?

Nema dogovora o klimi

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Čelnici koji su se okupili u španjolskome gradu iz 196 zemalja i Europske unije trebaju se dogovoriti o konačnom dokumentu, o tome kako financirati siromašnije zemlje da… više »

LOŠE...

Humanitarne krize zbog globalnog zagrijavanja

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Globalno zagrijavanje moglo bi potaknuti humanitarne krize kakve svijet nije vidio od četrdesetih godina prošlog stoljeća, upozorila je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih… više »

SJAJNO!

Proglašen novi spomenik prirode

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Zaštita prirode Zagrebačke županije i Hrvatske od srijede (11.12.) je bogatija za jedno novo zaštićeno područje. Skupština Zagrebačke županije proglasila je Park oko… više »

HMMM...

„Green Deal“: poskupljuju gorivo i letenje, prijeti trgovinski rat?

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Zaštita klime je u modi. Većina ljudi u EU-u, pokazuju ankete, priželjkuje više mjera za smanjenje emisije štetnih plinova. Mlada švedska aktivistica Greta… više »

STRAŠNO!!

Čak i kratak boravak u zagađenim gradovima je opasan

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Zagađenje zraka često se povezivalo s povećanim rizikom za srčane bolesti, no "prirodni eksperiment" koji obuhvaća putnike u gradove zagađenije od onih u kojima žive može dati odgovor na… više »

WWF

WWF pozdravlja odluku Europske komisije

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Europska komisija danas je na konferenciji o vodama u Zaragozi zaključila kako Okvirna direktiva Europske unije o vodama uvelike odgovara svojoj svrsi te joj nisu potrebne nikakve izmjene.… više »

KASNO JE...

Otapanje leda na Grenlandu podiglo more za 11 milimetara

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Otapanje ledenog pokrova na Grenlandu podiglo je od 1992. razinu mora za 10,6 milimetara, objavili su znanstvenici u časopisu Nature. Otprilike 3800 tona leda otopilo se od 1992. do 2018.… više »

PANIKA?!

Klimatske promjene: panika ovladala zemljom

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

"Želim da se uspaničite, da osjetite strah ... jer vaša kuća gori!" Riječi koje je Greta Thunberg izgovorila početkom godine u Davosu zasigurno će se naći na listi najvažnijih citata… više »

PITANJE

Dan prava životinja

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

10. prosinca već više od 20 godina obilježava se Međunarodni dan prava životinja, ciljano na Međunarodni dan ljudskih prava. Udruga Prijatelji životinja podsjeća da ovaj planet… više »

LOŠE...

Globalna nejednakost stvorena tehnološkim napretkom i klimatskom krizom

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Klimatske promjene i tehnologija mogle bi stvoriti novi tip globalne nejednakosti, što bi moglo izazvati nasilje i političku nestabilnost ako taj fenomen prođe neopaženo, upozorio je u… više »

GROZNO

Zbog klimatskih promjena oceani ostaju bez kisika

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz oceana, prijeteći opstanku brojnih ribljih vrsta, zaključili su, u sklopu dosad najvećeg istraživanja ovog tipa stručnjaci… više »

FORA

Brzine vjetra su sve veće

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Novo istraživanje ukazuje na to da se globalno brzina vjetra znatno povećala od 2010. nakon desetljeća smanjenja brzine, što je vrlo dobra vijest za industriju energije vjetra, ističu… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh