Ekosfera
GROZNO

Čovječanstvo je potamanilo 60% vrsta na Zemlji?

objavljeno prije 5 mjeseci i 24 dana

Čovječanstvo i način na koji se hranimo, grijemo i financiramo naše društvo i gospodarstvo potiskuje prirodu i usluge o kojima ovisimo i koje nas održavaju - do samoga ruba,… više »

POMACI...

Obilježena godišnjica Zakona o zaštiti životinja

objavljeno prije 5 mjeseci i 25 dana

Prošla je godina dana otkako je stupio na snagu Zakon o zaštiti životinja i trenutak je da se vidi tko je što napravio kako bi se i provodio. Dokaz da se Zakon itekako… više »

NAPREDAK?

Nakon Kornata i Lastova, druga zaštićena područja zainteresirana za eko-turizam

objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana

Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa. Rezultat je to rada WWF-a sa… više »

Plastični otpad
NAPOKON!

Europa počela rat protiv plastike

objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana

Kao što je to često u Europskoj uniji, ni ova odluka ne znači da je odmah odzvonilo plastičnoj ambalaži i jednokratnom plastičnom priboru za jelo u EU-u. Europski parlament je… više »

STRAŠNO!

Mikroplastika pronađena i u ljudima

objavljeno prije 6 mjeseci

U sklopu manje studije, prve ovog tipa, znanstvenici su otkrili sićušne čestice plastike u uzorcima stolice ljudi iz raznih dijelova Europe. "Studija je potvrdila ono u što smo… više »

BRAVO

Boranka - najveći volonterski projekt pošumljavanja u Hrvatskoj

objavljeno prije 6 mjeseci i 2 dana

U projekt Boranka, najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja organizirano u Hrvatskoj uključili su se i zaposlenici Wiener osiguranja VIG koji su ispod Zvjezdanog sela… više »

WOW!

Pauci ispleli mrežu dužu od kilometra

objavljeno prije 6 mjeseci i 3 dana

Pauci nas ponekad užasavaju - ne samo arahnofobe, već i običnu ekipu koja će na pauka odmahnuti rukom, a kad naleti na veliku mrežu također... no ovu sigurno ne biste željeli vidjeti uživo.… više »

KLIMATSKE PROMJENE

Švicarski ledenjaci se smanjuju

objavljeno prije 6 mjeseci i 5 dana

Godina 2018. može se nazvati godinom klimatskih ekstrema za švicarske ledenjake, koji su unatoč zimi s vrlo obilnim snježnim padalinama izgubili čak 2,5 posto volumena uslijed visokih… više »

BRAVO

Počeo projekt uklanjanja plastike u Pacifiku

objavljeno prije 6 mjeseci i 6 dana

Ocean Cleanup, prvi plutajući sustav za čišćenje svjetskih mora i oceana od plastike koji je osmislio nizozemski student hrvatskog podrijetla Bojan Šlat postavljen je u Tihom… više »

UPOZORENJE

Kitovi na Trgu bana Jelačića

objavljeno prije 6 mjeseci i 6 dana

U centru Zagreba, tik do spomenika bana Josipa Jelačića, uočena su dva primjerka golemog morskog sisavca. Dojava o kitovima stiže iz Greenpeacea, a riječ je o majci i mladunčetu koji su,… više »

TUŽNO

Klimatske promjene ugrožavaju mediteranske bisere

objavljeno prije 6 mjeseci i 7 dana

Klimatske promjene i posljedičan rast razine mora dovodi u još veću opasnost prave arhitektonske bisere - Venecija, bazilika u Akvileji, Tir ili Efez, mjesta na Mediteranu s popisa… više »

WWF

Povodom svjetskog dana hrane WWF upozorava: nestane li ribe, nestat će i ljudi

objavljeno prije 6 mjeseci i 7 dana

Povodom današnjeg Svjetskog dana hrane, WWF upozorava na dramatičan utjecaj praznih mora i oceana na ljude diljem svijeta. Trenutno, 33 posto ribljih stokova prekomjerno se izlovljava,… više »

AKCIJA

Nova poznata lica u kampanji "Ili žmiriš ili si za kastraciju"

objavljeno prije 6 mjeseci i 8 dana

Iako je sada već više od 100 općina i gradova propisalo trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na svojem području i prepoznalo tu mogućnost kao jedini… više »

Plastični otpad
EHHH...

Tri najveća proizvođača plastičnog otpada

objavljeno prije 6 mjeseci i 10 dana

Coca-Cola, PepsiCo i Nestle najveći su proizvođači pića, ali i plastičnog otpada u svijetu, navodi se u izvješću Greenpeacea. U suradnji s pokretom Break Free From Plastic, Greenpeace… više »

KLIMATSKE PROMJENE

Rastuće razine mora ugrožavaju otočne projekte

objavljeno prije 6 mjeseci i 11 dana

Dok se Hong Kong oporavlja od jednog od najsnažnijih tajfuna zadnjih desetljeća kontroverzni plan izgradnje ogromnog umjetnog otoka kritiziraju znanstvenici i organizacije za zaštitu… više »

skrolaj na vrh