Ekosfera
ZANIMLJIVO

Pacifički vatreni prsten - potresi na sve strane

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Razorni potres koji je u ponedjeljak (1.1.) pogodio Japan, nakon kojeg su slijedili deseci novih potresa, samo je posljednji u nizu. Ta zemlja se nalazi na trusnom području - najopasnijem na… više »

pingvini ju
TUŽNO

Stvarne žrtve topljenja leda na Antarktici

objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana

Od pet praćenih kolonija u području Bellingshausenova mora na zapadu Antarktike, sve osim jedne doživjele su "katastrofalan" gubitak mladunčadi od 100 posto. Mladunci su se utopili ili… više »

UPS!

EU upozorava Hrvatsku

objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana

"Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime", piše EK. Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama… više »

AJDE?

Obnovljivi izvori energije sve popularniji i dostupniji

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

„Energija iz obnovljivih izbora postaje sve povoljnija, tako da po prvi put ima više investicija u solarnu energiju nego u crpljenje nafte", kaže profesorica Claudia… više »

VEGANUARY

U novu godinu uz Vege izazov i Veganuary

objavljeno prije 3 mjeseca i 19 dana

Veganuary je popularna inicijativa koja potiče ljude da isprobaju veganski način života u siječnju. To je globalni pokret kojemu je cilj podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i… više »

PUTUJETE?

Greenpeaceovo božično istraživanje o putovanjima

objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana

Povodom nadolazećih blagdana tijekom kojih 250 milijuna Europljana putuje vraćajući se kući ili pak odlazeći na godišnji odmor u inozemstvo, Greenpeace u središnjoj i istočnoj… više »

STRAŠNO

Prijeti izumiranje četvrtini slatkovodne ribe

objavljeno prije 3 mjeseca i 23 dana

Gotovo petina svih ugroženih slatkovodnih vrsta pogođena je klimatskim promjenama, od utjecaja kao što su pad razine vode, promjena godišnjih doba i kretanje morske vode uz… više »

EH, DA...

Predblagdanske poruke benda Silente i Roberta Boškovića

objavljeno prije 3 mjeseca i 27 dana

Povodom još uvijek aktualne vijesti da je Dubrovnik napokon dobio registrirano sklonište za napuštene životinje, Prijatelji životinja pitali su poznate Dubrovčane… više »

COOL

Uz ECOEGG izbacite kemikalije iz svoje perilice za rublje

objavljeno prije 3 mjeseca i 27 dana

Konvencionalni deterdženti za pranje rublja dolaze s cijelim nizom ekoloških problema: negativan učinak na vodeni svijet i činjenica da mnogi i dalje dolaze u debelim, plastičnim… više »

HMMM...

Zeleni amonijak postaje sve zanimljiviji

objavljeno prije 4 mjeseca

Projekt tvrtke Green Energy Park (GEP) Krk, koji obuhvaća izgradnju terminala za prihvat zelenog amonijaka u Omišlju, njegovu pretvorbu u vodik te distribuciju amonijaka i vodika na… više »

UPS!

Klimatske promjene se ubrzavaju?

objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan

Izvješće američke državne agencije za klimu NOAA je pokazalo da je Arktik ove godine zabilježio najtoplije ljeto otkad se vode mjerenja. Regija oko Sjevernog pola imala je… više »

EH, DA...

Zagreb se ubrzano zagrijava

objavljeno prije 4 mjeseca i 3 dana

Situacija predstavlja opasnost za infrastrukturu i zdravlje građana, a za suočavanje s klimatskim promjenama potrebno je kontinuirano komuniciranje znanstvene zajednice s javnošću i… više »

COP28

Poziv na napuštanje korištenja fosilnih goriva

objavljeno prije 4 mjeseca i 3 dana

Sudionici Svjetske konferencije o klimi (COP28) u Dubaiju suglasili su se oko zajedničkih zaključaka. U njima se po prvi put poziva na napuštanje korištenja fosilnih… više »

BRAVO

Upozorenje pred početak prodaje pirotehnike

objavljeno prije 4 mjeseca i 3 dana

Kako se približavamo kraju još jedne godine, Prijatelji životinja podsjećaju da je nabava i uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele… više »

GREENPEACE

Greenpeace o COP-u 28

objavljeno prije 4 mjeseca i 4 dana

Dva tjedna teških pregovora u Dubaiju, na UN-ovoj konferenciji o klimi COP28, danas je rezultiralo sporazumom koji treba potaknuti države da prijeđu s fosilnih goriva na obnovljive… više »

skrolaj na vrh