Ekosfera
COOL

Gradsku buku najbolje smanjuju četinjače

objavljeno prije 3 mjeseca

Četinjače su najučinkovitije od 13 vrsta drveća u testovima apsorpcije zvuka provedenima u laboratorijskim uvjetima, a najboljim se pokazao ariš kad se radi o apsorpciji zvuka korom,… više »

WTF?!

Nestao najveći ekvadorski vodopad

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Najveći ekvadorski vodopad čini se da je nestao nakon što je veliki ponor nastao uzvodno i progutao veći dio vode koji se slijevao prema mjestu vodopada. Vodopad San Rafael na rijeci… više »

MA DA?

Otkriveni ostaci prašume kraj Antarktike

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Znanstvenici su otkrili tragove četinjača i paprati na dubini do 30 metara ispod morskog dna u blizini zapadne Antarktike - ostatke prašume stare 90 milijuna godina. Prašume… više »

IDEMO?

Ostani doma i prihvati Vege izazov

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Prijatelji životinja znaju kako mudrije, zanimljivije i edukativnije prevladati pandemiju koronavirusa COVID-19 zbog koje smo prisiljeni do daljnjega ostati kod kuće. Stoga pozivaju sve da… više »

ŠTETA

Pandemija ne utječe previše na klimu

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Pandemija nas je natjerala na promjenu načina života - zaustavljen rad u tvornicama, prizemljeni zrakoplovi, pandemija je smanjila zagađenje planeta, ali će slabo utjecati na zaštitu… više »

SJAJNO!

Znanstvenici otkrili bakteriju koja se 'hrani' poliuretanom

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Poznato je da plastika predstavlja sve veći problem za okoliš, dijelom i zato što ju je vrlo teško reciklirati, no znanstvenici su nedavno identificirali bakteriju koja… više »

APEL

Napuštenim psima i mačkama nužna pomoć građana

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

Osamdeset pasa iz Skradnika kraj Josipdola od gladi dijeli samo dobrota ljudi. Riječ je o psima smještenima u udruzi za zaštitu životinja Šapa u srcu. Slično je stanje i… više »

EHHH...

Borba za okoliš u doba korone

objavljeno prije 3 mjeseca i 5 dana

Brazilac Maxciel Pereira dos Santos, koji se godinama zalagao za prava na domorodačko zemljište i očuvanje prašume u regiji Amazone je ubijen. Isabel Hernández… više »

AKTIVIZAM

Svjetski dan za okončanje ribolova

objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana

U Švicarskoj je 2017. godine udruga PEA - Pour l'Égalité Animale pokrenula međunarodnu kampanju naziva „Svjetski dan za okončanje ribolova - WoDEF" čiji je cilj… više »

EARTH HOUR

Je li ovaj Sat za planet Zemlju važniji nego ikad?

objavljeno prije 3 mjeseca i 8 dana

Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju uz slogan „Okrenimo se prirodi" ove je godine, čini se, značajnija nego ikada ranije. Uz klimatske promjene koje neupitno utječu kako na ljude… više »

LOŠE...

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

U posljednja dva tjedna debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktici gdje se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Rex, voditelj odsjeka za… više »

BAR NEŠTO

Kvaliteta zraka se popravlja u zemljama gdje vlada koronavirus

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Kvaliteta zraka se popravlja u zemljama koje se nalaze pod karantenom zbog pandemije uzrokovane širenjem koronavirusa, kažu stručnjaci. Ali, još je rano govoriti o dugoročnim… više »

BLAGO

Svjetski dan voda uz moto: "Vode i klimatske promjene"

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Svjesni prisutnosti klimatskih promjena - ekstremnih vremenskih uvjeta, sve češće pojave poplava i suša te topljenja ledenjaka ove godine je moto obilježavanja "Vode i klimatske… više »

EHHH...

Na klimatske promjene najviše utječu - bogataši

objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana

Bogati su najveći krivci za klimatske promjene, rezultati su istraživanja Sveučilišta u Leedsu, po kojemu 10 posto najbogatijih ljudi svijeta prosječno troši 20 puta… više »

DAN ŠUMA

Briga i ulaganja u šumu smanjuju klimatske promjene!

objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana

Međunarodni dan šuma obilježava se 21.03. počevši od 2012. godine, a temeljem odluke Generalne skupštine UN-a. Do sada su se tijekom proslave organizirale različite… više »

skrolaj na vrh