Ekosfera
COOL

Snimljen spot za dječju pjesmu o veganstvu

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Devetogodišnja Sofija Makar otpjevala je i snimila spot za vrlo emotivnu pjesmu, „Vege song", koja se, kako i ime kaže, dotiče teme veganstva. Stihovi poput: „Sve… više »

ODLIČNO!

Hrvatska u mreži EU-a protiv invazivnih vrsta

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Problem najezde invazivnih stranih živih vrsta sve je veći. Nije tako samo u Hrvatskoj, nego je upravo njegova globalnost jedna od najvažnijih karakteristika. Intenziviranje robnog… više »

EKOLOGIJA

Barem da smo po nečemu na vrhu...

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Prema najnovijem izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stopa ponovne uporabe i oporabe otpadnih vozila iznosila je oko 97 posto, a cilj je bio 95, odnosno 85 posto za… više »

EH, DA...

Pčelari u velikim problemima

objavljeno prije 2 mjeseca i 20 dana

Na pčelarstvo u Hrvatskoj danas utječe nekoliko čimbenika koji će odrediti njegovu budućnost. Među najznačajnijim faktorima jest globalno zatopljenje, kaže Marčec. Upozorava da najavljeno… više »

UPS!

Pojačana vulkanska aktivnost na Islandu

objavljeno prije 2 mjeseca i 21 dan

Islandska meteorološka služba Vedurstofa upozorila je u petak da je porasla vjerojatnost nove erupcije na poluotoku Reykjanesu i da bi se mogla dogoditi u iduća dva tjedna ili čak za… više »

COOL

Holistički planirana ispaša

objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Procesi nastanka i širenja pustinja dugo su se smatrali prirodnim procesom koji zahvaća područja na kojima ne pada kiša. Tek posljednjih pola stoljeća primjećuje se da su i… više »

ZAPAMTITE

Svjetski dan vlažnih staništa je danas

objavljeno prije 2 mjeseca i 23 dana

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa WWF upozorava da nam je neophodna obnova močvara, rijeka i jezera kako bismo usporili globalno zagrijavanje, stvorili poligone za… više »

BRAVO!

Vegani darivali krv i dobili biljni obrok

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Udruga Prijatelji životinja, uz pomoć volontera, pokrenula je inicijativu za uvođenje veganskih opcija u menzu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Ova inicijativa usmjerena je na… više »

KATASTROFA

Alpe će izgubiti 34 posto ledene mase

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Čak i ako bi se zagrijavanje koje traje posljednjih desetljeća nekim čudom zaustavilo, trend topljenja bi se nastavio, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja znanstvenika sa… više »

STVARNO?

Razlika između promjene klime i promjene vremena?

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Što je klima? Kada ljudi govore o klimi i okolišu, misle na postupne promjene u temperaturama i vremenskim prilikama tijekom dužeg razdoblja - desetljeća ili stoljeća. Dakle, ne… više »

ZANIMLJIVO

Što zapravo znamo o morskim psima?

objavljeno prije 3 mjeseca

Međunarodni tim od 26 znatiželjnih istraživača, u koje se ubrajaju i znanstvenici sa Sveučilišta u Beču, kao i stručnjaci iz bečkog Prirodoslovnog muzeja, došao je do… više »

UPS?

Koliko će nas koštati dizanje mora?

objavljeno prije 3 mjeseca i 1 dan

Ovo su rezultati studije koju je provelo Tehnološko sveučilište u nizozemskom Delftu uz sudjelovanje Europskog instituta za ekonomiju i okoliš iz Milana i… više »

MOLIM?!

Stigli apsurdni odgovor inspekcije i svjetski spektakl

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Državni inspektorat poslao je prošloga mjeseca udruzi Prijatelji životinja odgovor da u radu i djelovanju cirkusa Candy ne nalazi bilo kakvu neusklađenost sa zakonom. „Da bismo… više »

VEGANUARY

Prigrlimo biljno meso povodom Veganuaryja

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Kobasice, salame, ćevapčići, hrenovke, paštete, burgeri, odresci, medaljoni, mljeveno meso... Sve se to u našim trgovinama, a sve češće i restoranima, može naći i u… više »

BRAVO!

Zahvaljujući zaštitarima životinja skloništu zabranjen rad

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Nakon što je udruga Prijatelji životinja poslala nekoliko prijava, veterinarska inspekcija zabranila je rad Veterinarskoj ambulanti Crikvenica d.o.o. na adresi gdje, kao pravna… više »

skrolaj na vrh