Ekosfera
PETICIJA

Onečišćenje plastikom nije samo ružno, ono je i opasno

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Onečišćenje plastičnim otpadom kriza je globalnih razmjera koja će se ubrzano pogoršavati ukoliko svi akteri, unutar cijelog vrijednosnog lanca plastike, ne preuzmu odgovornost… više »

MA DA?

Baki kazna zbog rakije, a uzgajivači pasa netaknuti?

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Aktualna vijest o kažnjavanju bake koja je pekla rakiju bez dobivene dozvole, i njoj sličnih, sablažnjava osobito kada se usporedi s tržištem prodaje pasa koje je bez kontrole, bez… više »

ZMAG

Velika razmjena sjemena u Zagrebu

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

U subotu, 9. ožujka od 10 do 14 sati u coworking prostoru HUB385 (Petračićeva ul. 6) u Zagrebu održat će se velika ZMAG-ova razmjena sjemena koja će okupiti više od deset… više »

WWF

Bliži se korizma: ovog Uskrsa «oživimo» more

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Nadolazeća Pepelnica označava početak korizme. Konzumacija ribe umjesto mesa vrlo je popularna tijekom šest tjedana posta, sve do proslave Uskrsa. Razdoblje korizme povećava potražnju… više »

GROZNO

Upravljanje vodama u zemljama članicama EU je neambiciozno i neučinkovito

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Europske rijeke pate. Unatoč snažnoj EU vodnoj legislativi, posljednji izvještaj Europske komisije o provedbi iste, koji je jučer objavljen, daje sumornu sliku. Iako je postignut… više »

GLOBAL WARMING

NASA upozorava na odvajanje ledenjaka

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

NASA je upozorila je da će se od Antarktike uskoro odvojiti gigantski glečer koji je dvostruko veći po površini od New Yorka, a koji će se uskoro nepovratno rastati od antarktičkog… više »

MA DA?

Zebre imaju pruge kao zaštitu od - muha?!

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Zebre i njihove pruge zbunjuju znanstvenike od davnina, no izgleda da stručnjaci imaju novi odgovor na to staro pitanje - naime, čini se da služe kao loše "piste" koje zbunjuju muhe… više »

NAPOKON

Kina čisti bazni logor za uspon na Everest

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everst iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su… više »

STRAŠNO!!

Veliki koraljni greben ugrozile poplave

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Veliki koraljni greben ponovno je u opasnosti - zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na neke njegove dijelove, izažući to ugroženo… više »

UPOZORENJE

Kukci diljem svijeta ugibaju alarmantnom brzinom

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Gotovo polovina svih vrsta kukaca, ključnih jednako za ekosustave kao i za gospodarstvo, u cijelome svijetu nestaje i ugiba alarmantnom brzinom, rezultati su studije koja upozorava na… više »

SAVJETI

Kako reći „volim te” na veganski način

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Vaš partner ili partnerica puni su ljubavi za baš sva živa bića na ovome planetu, a ne samo za vas, pa su odlučili živjeti veganskim načinom života? Želite za ovo Valentinovo… više »

AKCIJA

U Europskom parlamentu predstavljen dokument “Zajednička politika hrane za Europu”

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

U Europskom parlamentu prošli tjedan predstavljen je nacrt reforme europskih prehrambenih sustava "Zajednička politika hrane za Europu", kojim se prikazuje vizija zajedničke politike… više »

STRAŠNO!!

Himalajski ledenjaci smanjit će se za trećinu?

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Globalni porast temperatura do kraja 21. stoljeća mogao bi rezultirati otapanjem trećine ledenjaka u himalajskom području, čak i ako se ispune ciljevi što ih je čovječanstvo pred sebe… više »

STRAŠNO!!

Crna kronika zlostavljanih zivotinja u 2018.

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Početkom 2019. godine već su zaredali slučajevi zlostavljanja životinja, a na razmjere i odnos nadležnih institucija prema tim zločinima upozorila je udruga Prijatelji životinja i objavila… više »

ANALIZA

Vlažna staništa su prirodno rješenje problema klimatskih promjena

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa WWF upozorava da gubitak i degradacija močvara, rijeka i jezera doprinosi problemu globalnog zagrijavanja. Sagorijevanje lignita i… više »

skrolaj na vrh