Ekosfera
ZNATE LI?

Što je zapravo pasivna kuća?

objavljeno prije 26 dana i 9 sati

Kad već ne živimo u tropskim regijama, jasno je da naše kuće, radionice i urede tijekom hladnih dana moramo - grijati. A to se uglavnom događa uz pomoć fosilnih izvora energije, poput… više »

HMMM...

Povratne naknade za limenke i plastiku - pogrešna stvar?!

objavljeno prije 26 dana i 14 sati

EU ima za cilj postati broj jedan u borbi protiv zagađenja plastikom. Ovaj su mjesec najavljene mjere vezane uz ambalažni otpad te bi se do 2035. trebala postići 100 postotna stopa… više »

WWF ADRIA

Ugasite svjetla u 20.30!

objavljeno prije 27 dana i 3 sata

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva građane da se u subotu, 23. ožujka, u 20:30 sati odazovu globalnoj akciji „Sat za planet Zemlju" i ugase svjetla kako bi… više »

EH, DA...

Porasla globalna razina mora

objavljeno prije 27 dana i 6 sati

Analiza koju je provela NASA temelji se na više od 30 godina satelitskih promatranja, s početnim lansiranjem satelita 1992., a posljednjim 2020. Sve u svemu, razine mora porasle su za… više »

Plastični otpad
KATASTROFA

Koliko je plastike oko nas?

objavljeno prije 27 dana i 9 sati

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) prethodno je identificirao oko 13.000 kemikalija u plastici, no tim europskih znanstvenika pronašao je više od… više »

UDOMLJAVANJE

Današnje Udomljavanje je fora posvećeno neželjenim šapicama

objavljeno prije 27 dana i 14 sati

Akcija „Udomljavanje je fora", naziva „Neželjene šapice", održat će se u subotu 23. ožujka 2024. od 10 do 14 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Na edukativnom… više »

NARAVNO

Greenpeace se boji za Krško

objavljeno prije 28 dana i 9 sati

Na konferenciji održanoj 18. ožujka 'Energetski put u održivu budućnost' ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan otvoreno je podržao nuklearnu energiju kao opciju u zelenoj… više »

ZANIMLJIVO

Sitni ali bitni - virusima protiv stakleničkih plinova

objavljeno prije 28 dana i 11 sati

U novom istraživanju koje redefinira naše razumijevanje utjecaja virusa na okoliš, međunarodni tim istraživača, uključujući znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković (IRB),… više »

SAVJETI

Jučer je bio Svjetski dan šuma

objavljeno prije 28 dana i 14 sati

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2.759.039 hektara, što čini 49,3 posto kopnene površine države. Od toga je 2.097.318… više »

STVARNO?

Hrvatska firma radi za svijet

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Hrvatski Q radi na razvoju nove platforme za WaterBear, streaming rješenju nalik Netflixu koje korisnicima omogućuje besplatno uživanje u dokumentarnim filmovima posvećenima… više »

WWF

Poziv sve gradove i mjesta da se uključe u akciju Sat za planet Zemlju

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

U subotu, 23. ožujka u 20:30 sati po lokalnom vremenu, Sat za planet Zemlju, jedna od najvećih svjetskih inicijativa za očuvanje prirode i okoliša, ponovno će okupiti ljude… više »

GOSPODARSTVO

Što je cirkularna ekonomija?

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

Kako funkcionira cirkularna ekonomija? Trenutno diljem svijeta dominira model takozvane linearne ekonomije. Što to znači? Sirovine se koristi za proizvodnju raznih stvari koje se… više »

BRAVO

Strujni krug za više punionica

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Udruženi u misiji za čišći i zeleniji okoliš, hrvatska nacionalna udruga za e-mobilnost Strujni krug, zajedno s predanim partnerima za distribuciju i ugradnju punjača, pokreće… više »

NAPOKON

Sabor izglasao povijesne promjene za životinje

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Saborski zastupnici u zadnjem danu ovog saziva su izglasali konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo - napuštanje… više »

COOL

Zamjena za pesticide: ptice i kukci

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Štetočine su odgovorne za oko deset posto gubitaka usjeva svake godine, no njihovo suzbijanje provodi se raširenom upotrebom kemijskih pesticida. Mogu li… više »

skrolaj na vrh