« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
u nadi je spas

UN: Više novca za klimatske promjene

Zbog velikih klimatskih promjena koje bi mogle nastupiti u sljedećim desetljećima, UN poručuje da se što prije pomogne siromašnim zemljama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UN

,

klimatske promjene

,

Maldivi

,

zemlje trećeg svijeta

,

UN-ovo izvješće

,

Richard Kozul-Wright

U UN-ovu izvješću objavljenu u utorak navodi se kako bi bogate zemlje trebale donirati 500 do 600 milijardi dolara na godinu siromašnijim zemljama za prilagodbu na klimatske promjene.

U izvješću naslovljenu Svjetski gospodarski i društveni pregled za 2009. stoji kako je prijeko potreban globalni program o ulaganju da bi se uravnotežio gospodarski rast s ekološki održivim razvojem.

Direktor strategije za razvoj pri UN-u Richard Kozul-Wright izjavio je da će se nekim zemljama biti vrlo teško prilagoditi novoj situaciji.

Za primjer je naveo Maldive, arhipelag u Indijskom oceanu s 2000 otoka. Oni su prvi vrlo zoran primjer na koji način klima može vrlo snažno utjecati na život ljudi. Tamošnja vlada već razmatra mogućnost preseljenja stanovništva, jer bi se mnogi otoci za nekoliko desetljeća mogli naći pod morem jer se zbog klimatskih promjena diže njegova razina.

Poznato je da to otočje živi od turizma, što je i glavna gospodarska grana.

Kozul-Wright smatra da siromašni ne mogu provesti ozbiljnije reforme bez pomoći bogatih zemalja.

Izvješće je objavljeno u sklopu petodnevne Konferencije o promjeni klime u Ženevi, a svrha joj je suradnja i razmjena podataka. Domaćin skupa je Svjetska meteorološka organizacija.

Izvor: Hina

 

 

01.09.2009. 18:47:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh