« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
majka priroda u nevolji

Arktik nikad u većoj opasnosti

Ako nešto ne poduzmemo, gorko ćemo žaliti zbog budućnosti čovječanstva i svijeta, zabrinuto poručuje glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

globalno zatopljenje

,

Ban Ki-moon

,

Arktik

,

Ujedinjeni narodi

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je ponovio hitan poziv na borbu protiv zatopljenja nakon obilaska Arktika gdje se osobno uvjerio u posljedice klimatskih promjena.

"Arktik je poput kanarinca u rudniku ugljena", rekao je i pozvao na opću uzbunu zbog opasnosti za klimu našeg planeta."Ako međunarodni čelnici ne djeluju vrlo brzo, gorko ćemo žaliti zbog budućnosti čovječanstva i svijeta", istaknuo je Ban Ki-moon.

Po podacima stručnjaka, Arktik se zagrijao dvostruko brže od prosječnog zatopljenja u zadnjih 100 godina, zbog čega se stanjio led.

U utorak je Ban Ki-moon posjetio Ny-Aalesund, međunarodnu znanstvenu zajednicu na otoku Svalbardu gdje je uskladišteno 4,5 milijuna uzoraka sjemena radi očuvanja bioraznolikosti u slučaju klimatske promjene, rata ili prirodne katastrofe.

Norveški ministar okliša Erik Solheim, koji je pratio glavnog tajnika, dijeli njegovo mišljenje o klimatskim promjenama.

Ban bi popodne trebao otputovati s Arktika.

Izvor: Hina

02.09.2009. 17:04:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh