« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Njemački ADAC upozorava

Koncentracija bakterija na Sjevernom i Baltičkom moru alarmantna

Njemački autoklub ADAC upozorio je na porast koncentracije bakterija u Sjevernom i Baltičkom moru. Prijeti li tim vodama konačna zabrana kupanja i odumiranje turizma?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

more

,

bakterije

Popularna kupališta Kuehlungsborn na Baltičkom te Mecklenburg-Western Pomerania i Krummhörn na Sjevernom moru prema testovima pokazuju veliku kontaminaciju bakterijama, navodi ADAC te upozorava na alarmantnu situaciju i mjere opreza koje bi bilo preporučljivo poštivati. ˝Posebno su osjetljiva djeca te ljudi starije dobi˝, stoji u njihovom izvješću.

Svoja mjerenja nisu proveli na otvorenom moru, nego baš u kupališnoj zoni i plićim dijelovima gdje najčešće borave djeca. Koncentracija bakterije Escherichie coli  na popularnim kupalištima nalazi se na samoj granici pa i prelazi nivo dopuštenog, prenosi  ADAC.

No direktorica kupališta Kuehlungsborn iznenađena je rezultatima, te smatra da bi prije totalne zabrane kupanja trebalo još jednom razmotriti testove. ˝Naše kupalište posjeduje plavu zastavicu, a tu nagradu dobivaju samo one plaže koje imaju visoku kvalitetu vode˝, tvrdi Sigrid Kösling.

Direktor kupališta Krummhörn bio je zaprepašten ovim rezultatima. Smatra da je voda u njihovim bazenima vjerojatno onečišćena zbog ptica i djece koja u igri unesu nešto nečistoće, no tvrdi kako se ona uz pomoć oseke pročišćava i mijenja se svakih šest sati.

Ravnatelj Državnog ureda za zdravstvo, Heiko Will, smatra da se ovi rezultati trebaju detaljnije proučiti. ˝Ako se pokažu doista istinitima, morat će se poduzeti ozbiljne mjere zaštite˝, dodaje Will.

28.08.2009. 21:09:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh