Ekosfera
EH, DA...

Zašto se Atlantik toliko zagrijava?

objavljeno prije 10 mjeseci i 13 dana

Sjeverni Atlantik se zagrijava svakog ljeta - to je jasno. Ali zagrijavanje oceana nikada nije bilo tako snažno od početka satelitskih mjerenja: 11. lipnja prosječna vrijednost iznosila je… više »

UPS!

Himalaja se topi... nevjerojatnom brzinom

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

Himalaja je, prvenstveno, izvor vode, no, glečeri u toj regiji bi do 2100. mogli izgubiti 75 do čak 80 posto volumena zbog globalnog zatopljenja, kaže se u izvješću. Oko 2010.… više »

EH, DA...

Najčešći razlozi šumskih požara

objavljeno prije 10 mjeseci i 15 dana

Ukratko, čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara pa Hrvatske šume kampanjom žele osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i… više »

PROBLEMI

Suše i strah od požara u Danskoj

objavljeno prije 10 mjeseci i 17 dana

Čak je i sjeverna Europa, poznata po blagoj klimi, iskusila atipično suho proljeće i rano ljeto, a stručnjaci upozoravaju na visok rizik od šumskih požara poput onih koji su poharali… više »

DJELUJMO!

Zaštitimo oceane od gubitka kisika

objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Smanjenje emisije stakleničkih plinova, ograničavanje unosa hranjivih tvari i organskog otpada, smanjenje faktora stresa i povećanje zaštite morskih ekosustava će pomoći smanjiti… više »

WWF ADRIA

Leš medvjeda u središtu Zagreba za spas prirode

objavljeno prije 10 mjeseci i 20 dana

Performansom u središtu Zagreba predstavnici WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, upozorili su na velik problem zločina protiv prirode. Krivolov, trovanje,… više »

UPS!

Tri stvari koje donosi El Nino

objavljeno prije 10 mjeseci i 24 dana

Ovaj ciklus je poznat kao vremenski fenomen El Nino - južna oscilacija. On se sastoji od faze El Nina (tople faze Pacifika), La Nine (hladna strana) i neutralne faze koja se javlja između.… više »

ZANIMLJIVO

Zašto svi ne printamo zgrade?

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Računski centri obično su jednostavne građevine, dovoljno prostrane za veliki broj moćnih servera. No jedan koji se upravo gradi u Heidelbergu svakako će upadati za oko. Podsjeća na zavjesu… više »

PETICIJA

Za zabranu pridnevnih koča

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Svjetski dan oceana, obilježava se svake godine 8. lipnja s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora kao bitnoj sastavnici našega života na planetu,… više »

EKOLOGIJA

Čisto podmorje uvjet za održivu budućnost Jadranskog mora

objavljeno prije 10 mjeseci i 26 dana

Plastika, naftna zagađenja i masovni turizam nisu jedine prijetnje očuvanju mora, iako se o njima najviše govori. WWF povodom Svjetskog dana oceana (6. lipnja) ukazuje na ogromnu… više »

DA!

Zatvor za napuštanje i borbe životinja

objavljeno prije 10 mjeseci i 27 dana

Potaknuta preblagim kaznama za mučenje i ubijanje životinja te pojavom težih oblika kaznenih djela na štetu životinja, udruga Prijatelji životinja poslala je Ministarstvu pravosuđa i… više »

AKCIJA

Europska inicijativa za meso bez klaonica

objavljeno prije 10 mjeseci i 27 dana

U periodu od godinu dana Europljani su imali priliku potpisati europsku građansku inicijativu kojom Europskoj komisiji iznose dva prijedloga: da počnu isključivati uzgoj životinja iz… više »

UPS!

El Nino stiže u Europu?

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Posebno su važne dvije lokacije kada su u pitanju atalnski uragani - sjevernoatlantski bazen, gdje se uragani rađaju i jačaju, i istočno-središnji tropski Tihi ocean, gdje… više »

Plastični otpad
KATASTROFA

Koliko plastike proizvodimo godišnje?!

objavljeno prije 10 mjeseci i 29 dana

Bez obzira na sva upozorenja, mi kao ljudska vrsta i dalje neumorno kopamo jamu sami sebi i samo čekamo da propadne... recimo, proizvodnjom plastike. Od 2000. do 2019. taj se broj više… više »

SAVJETI

Povećajmo proizvodnja biljnih mliječnih proizvoda!

objavljeno prije 11 mjeseci

Budući da ubrzano i kontinuirano raste zanimanje i potražnja za proizvodima biljnog podrijetla, sve više tvrtki uvodi u svoju ponudu i biljna mlijeka, a neke od njih u potpunosti su… više »

skrolaj na vrh