Znanost
FORA!

Najstarija tetovirana žena je egipatska mumija

objavljeno prije 5 mjeseci i 2 dana

Najstarija tetovirana osoba na svijetu žena je iz Egipta, čije je mumificirano tijelo staro 5 tisuća godina. Infracrvenim zrakama pronađene su tetovaže divljeg bika i ovce na ruci mumije koje… više »

MALI ZELENI

Evo zašto nikada nećemo upoznati izvanzemaljce

objavljeno prije 5 mjeseci i 5 dana

Hoćemo li ikad ostvariti kontakt s izvanzemaljcima? Svako malo netko negdje na Zemlji ugleda nekakav "svemirski brod" ili sumnjivu letjelicu, pa nije ni čudno da toliko… više »

MA DA?

Godinu dana u svemiru promijenilo mu DNK

objavljeno prije 5 mjeseci i 7 dana

Scott Kelly, američki astronaut koji je proveo godinu dana u svemiru ima različit DNK nakon povratka, potvrdila je NASA. Scott i njegov brat blizanac Mark Kelly, također astronaut, bili su… više »

14. 3.

Svjetski dan broja Pi

objavljeno prije 5 mjeseci i 10 dana

Pi - Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj definira se kao odnos opsega i promjera kruga. U široj uporabi za ovaj broj se koristi naziv pi, a bilježimo ga malim grčkim slovom… više »

1942. - 2018.

Umro je Stephen Hawking

objavljeno prije 5 mjeseci i 10 dana

Stephen Hawking, genijalni britanski teoretski fizičar umro je u dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je njegova obitelj u srijedu u ranim jutarnjim satima. - Duboko smo… više »

ZANIMLJIVO!

Mozak nakon 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje

objavljeno prije 5 mjeseci i 14 dana

Pamćenje nas počinje napuštati u određenim godinama, a razlog je izgleda u tome što naš mozak ne radi ono što od njega očekujemo - stalno proizvodi nove neurone.… više »

NAPOKON?

Pronađene kosti Amelije Earhart?

objavljeno prije 5 mjeseci i 15 dana

Amelia Earhart nestala je iznad Tihog oceana 1937. tijekom pokušaja leta oko svijeta. Prva je žena pilotkinja koja je sama preletjela Atlantik. Tri godine nakon njezina nestanka na… više »

Prsten s prikazom sv.Nikole
COOL

U Izraelu pronađen križarski prsten s prikazom sv. Nikole

objavljeno prije 5 mjeseci i 17 dana

Prije oko 700 godina, brončani prsten s prikazom sv. Nikole - sveca koji je u zapadnim civilizacijama inspirirao modernu figuru Djeda Mraza - skliznuo je s prsta križara ili hodočasnika na… više »

STVARNO?!

Stephen Hawking zna što se događalo prije Velikog praska

objavljeno prije 5 mjeseci i 19 dana

Već i vrapci na grani znaju da je svemir nastao Velikim praskom prije 13.8 milijardi godina, no još uvijek ne znamo što se s njime događalo prije toga. No izgleda… više »

WOW!

Otkrivene najstarije tetovaže na svijetu

objavljeno prije 5 mjeseci i 19 dana

Tetovaže su oduvijek bile zanimljive, dovoljno je pogledati primitivna plemena širom svijeta i zaključiti da se očito oduvijek crtalo po tijelu, a sada smo uspjeli pronaći najstarije… više »

GOES-S

NASA lansirala meteorološki satelit nove generacije

objavljeno prije 5 mjeseci i 20 dana

NASA je u četvrtak predvečer lansirala novi meteorološki satelit nove generacije koji će slati snimke oluja iznad američkog kontinenta visoke razlučivosti i omogućiti puno kvalitetniju… više »

OTKRIĆA

Astronomi otkrili prve zvijezde

objavljeno prije 5 mjeseci i 21 dan

Zvijezde fasciniraju ljude oduvijek, jer noćno nebo je stvarno fascinantan, ali ujedno i zastrašujuć pogled u bezdan svemira koji nas okružuje... pa nije čudo da gledamo u njega i… više »

Sarkofag
POVIJEST PROGOVARA

Pronađeno 2 300 godina staro groblje mumija

objavljeno prije 5 mjeseci i 25 dana

Otkriveno je groblje staro 2 300 godina, koje sadrži mumificiane ostatke ljudi koji su štovali egipatski božanstvo Tota. Mumija jednog od pronađenih… više »

STVARNO?

Prvi slikari bili su - neandertalci

objavljeno prije 5 mjeseci i 28 dana

Autori danas poznatih najstarijih slikarija na svijetu nisu moderni ljudi već neandertalci, što govori da naši izumrli rođaci nisu bili nekulturni divljaci, pokazuje… više »

JESTE LI ZNALI?

Biljke na zemlji postoje puno duže nego što smo mislili

objavljeno prije 5 mjeseci i 29 dana

Vrijeme kada su biljke iz vode prešle na kopno jedan je od najvažnijih događaja u povijesti Zemlje. Ipak, o tome kada se sve to odigralo, znanstvenici su… više »

skrolaj na vrh