Znanost
ČESTITAMO

Nobelovu nagradu za kemiju Arnoldu, Smithu i Winteru

objavljeno prije 6 mjeseci i 18 dana

Nobelovu nagradu za kemiju ove su godine dobili američki znanstvenici Frances Arnold i George Smith te Britanac Gregory Winter čije je istraživanje nadahnuto načelom darvinističke evolucije,… više »

SATELIT

NASA lansirala novi ICESat-2

objavljeno prije 7 mjeseci i 6 dana

NASA je u subotu lansirala u orbitu svoj najnapredniji laser ICESat-2, vrijedan milijardu dolara za proučavanje obima leda i njegovo topljenje na Zemlji. Raketa Delta II je iz baze… više »

DOĐITE

Europska noć istraživača u pet hrvatskih gradova

objavljeno prije 7 mjeseci i 7 dana

Europska noć istraživača, najveći popularno-znanstveni događaj u Europskoj uniji održat će se 28. rujna u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, te 27. rujna 2019. u Zagrebu, Splitu, Rijeci i… više »

COOL

SpaceX rezervirao prvo mjesto za put oko Mjeseca

objavljeno prije 7 mjeseci i 8 dana

SpaceX poduzetnika Elona Muska priopćila je da je zapisala prvog svjetskog privatnog putnika za put oko Mjeseca u svemirskoj raketi kodnog imena BFR. Zamišljen kao međuplanetarni brod… više »

BRAVO

Najnovije otkriće znanstvenika s IRB-a

objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana

Na konferenciji za medije održanoj danas na Institutu Ruđer Bošković, tim znanstvenika predvođen prof. dr. sc. Ivom Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i prof. dr. sc.… više »

VRATITE GA!

Pluton treba opet biti planet?

objavljeno prije 7 mjeseci i 12 dana

Pluton je službeno prestao biti planet pred 2 godine, a rasprava je li to bila ispravna odluka traje od toga dana. Sada skupina stručnjaka tvrdi da razlog zbog kojeg je Pluton degradiran nije… više »

ZA KLINCE

Besplatne STEM radionice u Bioteki!

objavljeno prije 7 mjeseci i 13 dana

Uz novu sezonu STEM radionica u Bioteki, započela je i nova školska godina koju proslavljamo besplatnim radionicama za sve osnovnoškolce.   Dođite na radionicu,… više »

ZANIMLJIVO

Prakornjače su bile bez oklopa

objavljeno prije 7 mjeseci i 28 dana

Prakornjače nisu imale oklop, dokazali su škotski i kineski znanstvenici te su doznali neke nove činjenice o njegovu razvoju. Dosad je pronađeno relativno malo fosila prakornjača zbog… više »

OTKRIĆE

Otkriveni novi ostaci misteriozne civilizacije Chavin

objavljeno prije 7 mjeseci i 29 dana

Drevna civilizacija Chavin svoj je vrhunac u Peruu doživjela između 1300. i 550. godine prije Krista, a sada je došlo vrijeme da se rasvijetli većina misterija - uz pomoć… više »

COOL

Pronađena zaleđena voda na Mjesecu

objavljeno prije 8 mjeseci i 1 dan

Znanstvenici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca. Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su… više »

OTKRIĆE

Stari Egipćani balzamirali su mrtve puno ranije nego što se mislilo

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Drevni Egipćani balzamirali su mrtve prije doba faraona i na mnogo širem geografskom području nego što se vjerovalo, pokazuje nova studija.  Rezultati opsežnih forenzičnih… više »

WOW!

Gotovo 4000 star zidni reljef otkriven u Peruu

objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana

Zidni reljef koji prikazuje zmije i ljudske glave, star blizu 4 tisuće godina otkriven je u Peruu, objavila je službena novinska agencija Andina. Oko 2,8 metara dugačak i metar visok reljef… više »

EHHH...

Opportunity i dalje ne daje znakove života

objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana

NASA-in rover Opportunity i dalje ne daje signala, iako je pješčana oluja na Marsu završila u srpnju, no inženjeri koji njime upravljaju su optimistični. Četristo milijuna… više »

WOW!

Indija šalje ljude u svemir do 2022. godine

objavljeno prije 8 mjeseci i 8 dana

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letjelicu s ljudskom posadom, objavio je u srijedu indijski premijer Narendra Modi, dodajući da će time Indija postati četvrta nacija… više »

COOL

Nova vrsta pterosaura otkrivena u SAD

objavljeno prije 8 mjeseci i 9 dana

Pterosaur je prvi kralješnjak koji je mogao letjeti, a upravo je u SAD otkrivena "nova" vrsta stara više od 200 milijuna godina, što svjedoči o nevjerojatnoj raznolikosti… više »

skrolaj na vrh