« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
MJESEC

Sutra je pomrčina krvavog Mjeseca, nemojte propustiti

Nakon ovog tjedna, sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca bit će tek 13. i 14. ožujka 2025. (ovisno o tome gdje se nalazite)

Pogledajte ga uživo ako ste u prilici...
Pogledajte ga uživo ako ste u prilici... (Arhiva)
Više o

Mjesec

,

krvavi Mjesec

Krvavi mjesec, kojeg tako zovemo zbog čudne crvenkaste nijanse koju puni Mjesec poprima, pomrčina Mjeseca fantastična je prilika da se vidi spektakularni astronomski fenomen - bez dalekozora ili posebne opreme.

Nakon ovog tjedna, sljedeća potpuna pomrčina Mjeseca bit će tek 13. i 14. ožujka 2025. (ovisno o tome gdje se nalazite), piše ScienceAlert.

Gdje će se vidjeti u Hrvatskoj?

Po dostupnim prognozama čini se da će Mjesec najbolje vidjeti stanovnici Dalmacije gdje bi noć trebala biti potpuno vedra.

Na sjevernom Jadranu može biti nešto tanke naoblake koja neće bitnije ometati noćni pogled na nebo, dok bi u unutrašnjosti zemlje mjestimična magla potpuno onemogućila promatranje ove pojave.

Što se kontinenta tiče rani večernji sati svakako su povoljniji nego kasniji jer će se magla i niski oblaci zgušnjavati kako noć napreduje.

Zašto je Mjesec crven?

Naime, tamo gdje je sjena Zemlje ipak dolazi nešto svjetlosti od Sunca. Svjetlo koje ide kroz atmosferu se lomi, a crvena boja se najbolje probije i ona osvijetli taj dio u sjeni crvenkastim sjajem".

07.11.2022. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.11.2022. 18:11
    u k oliko sato pocinje???????????????????????
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh