Znanost
UPS?

Asteroid Phaeton dolazi nam jaaako blizu

objavljeno prije 1 godinu

Phaethon, asteroid nazvan po sinu grčkog boga sunca prolazi toliko blizu Zemlje da ga je čak i NASA označila kao - potencijalno opasnog. Phaethon će Zemlji biti najbliži 16. prosinca, na… više »

ZAPAMTITE!

Supermjesec je noćas, ne propustite ga!

objavljeno prije 1 godinu

Supermjesec nastaje kada se pun Mjesec približno poklopi s Mjesečevim perigejom, odnosno točkom u orbiti koja je najbliža Zemlji. Zbog toga se Mjesec doima do 14 posto većim i čak 30… više »

WOW!

Voyager 1 ponovno ima aktivne generatore

objavljeno prije 1 godinu

Voyager 1, sonda koja je najudaljeniji objekt stvoren od strane naše civilizacije uspješno je aktivirala svoja četiri generatora, priopćila je NASA. Zahvaljujući ovom podvigu… više »

Može li se predvidjeti erupcija?
TEŠKO...

Mogu li se predvidjeti vulkanske erupcije?

objavljeno prije 1 godinu

Na Baliju se sa strahom iščekuje neizbježna erupcija vulkana Agung. Tisuće je ljudi evakuirano, a zatvorene su i nacionalne zračne luke. Pepeo je prekrio zrak, a rijeke lave… više »

Svemirskog otpada ima napretek
Mali zeleni

Svemirski otpad pada na Zemlju češće nego što smo mislili

objavljeno prije 1 godinu

Prošlog petka na kanadskom je noćnom nebu bilo vidljivo misteriozno svjetlo, čija je tajna naposlijetku otkrivena: radilo se o letu letjelice za opskrbu koja se vraćala s Međunarodne… više »

OPASNOST?

Gigantske erupcije vulkana su češće nego što se mislilo

objavljeno prije 1 godinu

Vulkanske super erupcije koje mogu zaprijetiti našoj civilizaciji izbacivanjem milijarda tona pepela u zrak događaju se češće nego se mislilo, otkriva istraživanje objavljeno u… više »

WOW!

Misteriozna tvrđava pronađena na dnu turskog jezera

objavljeno prije 1 godinu

Tijekom podvodnog iskopavanja, arheolozi i ronioci su u jezeru van pronašli tvrđavu staru 3000 godina u najvećem turskom jezeru Van. Vjeruju da datira iz civilizacije Urartu, kada je… više »

Veliki koraljni greben
Ima li nade?

Umjetnim razmnožavanjem pokušavaju spasiti Veliki koraljni greben

objavljeno prije 1 godinu

Znanstvenici su uspjeli stvoriti umjetni koralj od ličinki skinutih s oštećenih dijelova Velikog koraljnog grebena u Australiji. Istaživači su… više »

BRAVO

Uspješno presađen koralj Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 1 godinu

Znanstvenici su uspjeli uzgojiti koralj australskog Velikog koraljnog grebena i prenijeti ga na drugo mjesto tog bisera svjetske baštine, što im vraća nadu da će moći obnoviti… više »

DOĐITE!

Nikola Tesla - Mind From the Future u Džamiji

objavljeno prije 1 godinu

Multimedijska izložba u čast Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih vizionara, pod nazivom NIKOLA TESLA - MIND FROM THE FUTURE otvara se sutra, u subotu 25. studenoga. Izložba je… više »

Hoće li nova saznanja išta promijeniti? / Pixabay
SLAŽETE SE?

Što više koristimo Facebook, to smo nesretniji

objavljeno prije 1 godinu

Opsežno istraživanje posvećeno povezanosti osjećaja sreće i korištenja Facebooka dokazalo je da dugoročno korištenje spomenute aplikacije ima negativan utjecaj na naše… više »

WOW!

Posjetila nas cigara iz dubokog svemira - Oumuamua

objavljeno prije 1 godinu

Astronomi su prvi put opazili međuzvjezdanog posjetitelja, kako ga je u svom priopćenju opisala NASA. Iznenađeni viđenim, astronomi su se zagledali u neobičan oblik stjenovitog… više »

WOW!

Fantastičan NASA-in timelapse Zemlje iz svemira

objavljeno prije 1 godinu

NASA je 20 godina snimala promjene godišnjih doba na Zemlji i napravila još jedan fantastičan timelapse koji nam jasno daje do znanja da zapravo živimo kao dio globalnog… više »

Je li napokon otkriveno kako je nastao život?
MA DAJ!

Kemičari možda otkrili tajnu nastanka života na Zemlji

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Prije 4 milijarde godina na Zemlji nije bilo ničega osim hrpe prvobitnih elemenata, plinova i minerala, ničega što bi danas znanstvenici mogli smatrati živim. A onda je… više »

Umjetnički prikaz  GJ 273 / Danielle Futselaar/MET
OPA!

Halo, E.T? Poslana je poruka na planet za koji se vjeruje da bi mogao podržavati život

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Ako u sustavu GJ 273 postoji koji vanzemaljac, vrlo će vjerojatno za oko desetak godina primiti našu poruku. Prošli… više »

skrolaj na vrh