Varilux banner
Znanost
IMA LI NADE?

Prema predviđanjima Stephena Hawkinga, Zemlji je ostalo oko 600 godina života

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

Apokaliptična predviđanja koja se ne temelje na znanstvenim činjenicama obično se - i s pravom - ismijavaju. No ljudi slušaju kad je Stephen Hawking taj koji ima… više »

ZNANOST

IRB ima novog ravnatelja - Davida Smitha

objavljeno prije 11 mjeseci i 8 dana

Na sjednici održanoj 9. studenog 2017. godine Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Davida Matthewa Smitha za ravnatelja Instituta na mandatno razdoblje od… više »

COOL!

Virtualna tura Keopsovom piramidom

objavljeno prije 11 mjeseci i 9 dana

Skupina znanstvenika koja je prošli tjedna objavila da je otkrila veliku šupljinu unutar Keopsove piramide u Gizi osmislila je turu virtualne stvarnosti koja omogućuje… više »

COOL!

Mirai, virtualni robot - stanovnik Tokija

objavljeno prije 11 mjeseci i 11 dana

Mirai - virtualni robot u liku sedmogodišnjeg dječaka dobio je u subotu službeni status stanovnika središnje četvrti Tokija. Dječak čije ime Mirai znači "budućnost",… više »

COOL!

Pronađeno 20 potencijalno nastanjivih planeta?

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

Znanstvenici su pronašli 20 novij planeta koji bi mogli podržavati život, što znači da bi moglo postojati više nastanjivih svjetova nego što smo… više »

PUKOTINE

Zatvara se britanska baza na Antarktici

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Postaja Halley leži na plutajućem ledenom grebenu Brunt koji je rasječen dvama velikim pukotinama. Osoblje s Halleya već je bilo povučeno ove zime zbog straha od širenja pukotina.… više »

OPREZ

Širenje umjetne inteligencije mora se nadzirati

objavljeno prije 11 mjeseci i 15 dana

Zamjena djelatnika u bankarstvu i osiguravajućim društvima strojevima riskira stvoriti ovisnost o vanjskim tehnološkim tvrtkama van nadzora regulatora, upozorio je Financial… više »

GODIŠNJICA

Lajka je prva poletjela u svemir pred 60 godina

objavljeno prije 11 mjeseci i 16 dana

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2 prije 60 godina, 3. studenoga 1957. Samo mjesec prije SSSR je u svemir poslao prvi satelit uopće, Sputnjik 1. Lajka je u… više »

NAJAVE

Europski kongres studenata elektrotehnike i računarstva

objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana

Studenti FER-a i članovi Europske udruge studenata elektrotehnike i računarstva (EESTEC) organiziraju najveće godišnje okupljanje studenata tog područja u Europi u trajanju od 5.-12.… više »

SVEMIR

Otkriven gigantski planet koji zbunjuje astronome

objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana

Ogromni planet koji teoretski ne bi trebao postojati otkriven je u orbiti mračne patuljaste zvijezde, na veliko iznenađenje astronoma. To otkriće proturječi prihvaćenom modelu formiranja… više »

NASA

Otkriveno novo misteriozno nebesko tijelo u Sunčevom sustavu

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Sunčev sustav ima novo nebesko tijelo u svom sastavu, a NASA u priopćenju navodi da je novi meteor ili kometa otkrivena teleskopom Pan-STARRS1 u bazi na Havajima, a da je riječ o nebeskom… više »

WOW!

Otkriveni ostaci dinosaura opakijeg od TRexa

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Trag fosilnih otisaka stopala s tri prsta dugačkih 57 centimetara pokazuju da je ogromni dinosaur mesojed harao južnim dijelovima Afrike prije 200 milijuna godina u vrijeme kad je većina… više »

WOW!

Sofia, robot s državljanstvom Saudijske Arabije

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Sofia je robot koju je napravio poznati robotičar David Hanson po uzoru na Audrey Hepburn, a osim toga jedinstvena je i po jednoj prilično nevjerojatnoj stvari - dobila je državljanstvo… više »

COOL ILI...?

Asteroid jeftino dam, samo da prodam!

objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana

Makar vas titula može odvesti u krivom smjeru, veleposlanik Mjeseca je osoba bistrog uma i brz na riječima. A kad smo ga telefonom nazvali u Nevadu i pitali Dennisa M. Hopea  misli li on… više »

INICIJATIVA

Amazon otvara centar za istraživanje umjetne inteligencije

objavljeno prije 11 mjeseci i 24 dana

Amazon je najavio otvaranje istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju u njemačkom sveučilišnom centru Tuebingenu u kojem u idućih pet godina planiraju otvoriti 100 novih radnih… više »

Varilux banner
skrolaj na vrh