Znanost
OPREZ

Rasjed prijeti Los Angelesu razornim potresom

objavljeno prije 2 mjeseca i 29 dana

Znanstvenici upozoravaju da je rasjed duž obale Los Angelesa, za koji se ranije vjerovalo da miruje, zapravo aktivan i mogao bi uzrokovati razorni potres magnitude 6.4.  Ako je povezan s… više »

Pogled na Zemlju s Mjeseca
PROBLEMI?

Utrka na Mjesec s poteškoćama

objavljeno prije 3 mjeseca

Kratko prije prvog planiranog slijetanja na Mjesec je indijska svemirska agencija ISRO prema vlastitim navodima izgubila kontakt sa svojom letjelicom "Vikram". Samo 2,1 kilometar je sondu,… više »

MA DA?

Nessie je ipak samo - jegulja?

objavljeno prije 3 mjeseca i 2 dana

Znanstvenik Neil Gemmel objavio je u četvrtak da je nakon pomnog i višegodišnjeg istraživanja došao do zaključka da bi čudovište iz Loch Nessa moglo biti divovska… više »

OTKRIĆE

Pronađena lubanja drevnog ljudskog pretka

objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana

Znanstvenici su u srijedu objavili veliko otkriće iz Etiopije, gotovo posve sačuvanu lubanju ranog ljudskog pretka koji je živio prije 3,8 milijuna godina, vrste koju karakterizira… više »

WOW!

"Comet Interceptor" 2028. kreće u presretanje kometa

objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana

Comet Interceptor nije prva ESA-ina misija fokusirana na istraživanje kometa. ESA je 2004. godine lansirala oko 1,3 milijarde eura vrijednu misiju Rosetta koja je u studenom 2014. stigla do… više »

COOL

Rolling Stones dobili svoj kamen na Marsu

objavljeno prije 3 mjeseca i 15 dana

NASA je odala priznanje legendarnom bendu Rolling Stones nazvavši po njemu kamen na Marsu, objavio je Mail Online. NASA je kamen nazvala "Rolling Stones Rock" nakon što ga je… više »

WOW!

Stvorena umjetna kameleonska koža

objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu koriste mikroskopski male robote, kako bi stvorili umjetnu kožu koja mijenja boju na svjetlu, piše sajt CNET. Materijal se sastoji od… više »

USPJEH

Lansiran prvi bespilotni Soyuz MS-14

objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana

Rusija je u četvrtak lansirala raketu koja na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) nosi robota veličine čovjeka, prenosi BBC.  Letjelica je lansirana s kozmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu… više »

BRAVO

Chandrayaan-2 ušla u Mjesečevu orbitu

objavljeno prije 3 mjeseca i 17 dana

Indijska letjelica Chandrayaan-2 uspješno je ušla u Mjesečevu orbitu, što je još jedan veliki korak prema krajnjem cilju, spuštanju rovera na neistraženi… više »

COOL

Drevni reljef objasnio propast civilizacije Caral

objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana

Arheolozi su u ponedjeljak u sjevernom Peruu otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Caral, za koji se vjeruje da je star oko 3800 godina. Mural je pronađen na arheološkom… više »

COOL

Kamenje s Mjeseca promijenilo je shvaćanje svemira

objavljeno prije 3 mjeseca i 22 dana

Kamenje s Mjeseca je bezlično, sivo. Ali za znanstvenika NASA-e Samuela Lawrencea "to su najdragocjeniji predmeti na Zemlji". Uzorci kamenja s Mjeseca, koje su prvi prikupili astronauti… više »

COOL

Island NASA-i glumi Mars

objavljeno prije 3 mjeseca i 24 dana

NASA je došla na Island gdje se namjerava uvjeriti da je njezin novi svemirski rover spreman za predstojeći posao - sletanje na Mars sljedeće godine. Sa svojim crnim bazaltnim… više »

WTF?!

Vodeni medvjedi žive na Mjesecu?!

objavljeno prije 4 mjeseca

Na Mjesecu već ima života, jer nekoliko tisuća otpornih bića boravi na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu. To su sitne životinje, poznate i pod nazivom "vodeni medvjedi" veličine do jednog… više »

GLEDAJTE!

Suze sv. Lovre najjače u noći 12. kolovoza

objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat… više »

WOW!

Putevima starih Egipćana brodom od trske

objavljeno prije 4 mjeseca i 2 dana

Jesu li drevni Egipćani prije nekoliko tisuća godina svojim brodovima od trske doplovili čak do Crnog mora? Skupina pustolova misli da jesu i svoju teoriju namjerava dokazati sličnim… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh