Znanost
Pogled na Zemlju s Mjeseca
WOW!

Prava oluja meteora - pred 800 milijuna godina

objavljeno prije 16 dana i 13 sati

Zahvaljujući podacima japanske sonde Kaguya koja je lansirana u orbitu oko Mjeseca 2007., znanstvenici sa Sveučilišta Osaka otkrili su da se gigantski asteroid od najmanje 100… više »

NOVA TEORIJA

Jata crnih rupa jure svemirom

objavljeno prije 17 dana i 14 sati

Svoj model oni su na Autonomnom sveučilištu u Madridu računski provjeravali kroz 5000 različitih simulacija. Teorijski fizičar Garcia-Bellido s kolegama krenuo je u svoju hipotezu od… više »

Umjetnički prikaz sudara dviju neutronskih zvijezda / Foto: CNN
WOW!

Astrofizičari objavili najveću 3D kartu svemir

objavljeno prije 19 dana i 11 sati

Napori stotina znanstvenika iz 30 institucija širom svijeta rezultirali su "zaokruženom pričom o širenju svemira", kaže Will Percival sa sveučilišta Waterloo u kanadskom… više »

WOW!

Kiša dijamanta u Neptunu i Uranu

objavljeno prije 20 dana i 14 sati

Duboko u unutrašnjosti Neptuna i Urana mogla bi padati kiša dijamanata, prenosi ScienceAlert. Ugljik izravno prelazi u dijamant Znanstvenici su… više »

WOW!

Solar Orbiter poslao prve slike Sunca

objavljeno prije 22 dana i 13 sati

Riječ je o zajedničkom projektu ESA-e i NASA-e. Niti jedna svemirska letjelica sa Zemlje nikada nije prišla bliže Suncu od 209 milijuna kilometara, koja će se u točki u kojoj će… više »

NADA

Novi model mogao bi bolje predvidjeti potrese

objavljeno prije 25 dana i 7 sati

Stručnjaci za geoznanosti iz centra Lyell, koji je nastao u suradnji sveučilišta Heriot-Watt i British Geological Survey (BGS), željeli su iskoristiti matematiku umjesto pribjegavanja… više »

COOL

NASA i Japan idu na Mjesec

objavljeno prije 29 dana i 12 sati

Upravitelj NASA-e Jim Bridenstine i japanski ministar obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Koichi Hagiuda potpisali su zajedničku deklaraciju o namjeri… više »

PROBLEMI?

Stalno pomicanje datuma polaska Perseverance

objavljeno prije 1 mjesec

Lansiranje je prvo odgođeno sa 17. na 20. pa na 22. srpnja zbog problema sa zemaljskom opremom koja služi kao potpora pri lansiranju, a sada je rečeno da se ono neće dogoditi prije 30.… više »

MOLIM?!

Kako su izgubili ogromnu zvijezdu?

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Pretvaranje zvijezde u supernovu bio bi uobičajen završetak životnog vijeka jedne zvijezde, a ako se pretpostavka pokaže točnom, bit će to prvi primjer divovske zvijezde koja je… više »

WOW!

Mega-munje sve su veće

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Rekordna munja proparala je nebo iznad južnog Brazila i bila je tolika da bi skoro pa pokrila zračnu udaljenost između Zagreba i Berlina, objavio je WMO na svojim stranicama. WMO je… više »

ODGODA

Perseverance na Mars ide 22. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Problem je otkriven za vrijeme stavljanja svemirske letjelice u zaštitni omotač, koja ide na vrh rakete Atlas 5, objavila je američka svemirska agencija NASA. "Gotovo spremni za… više »

ZNANSTVENI RAD

Zamor suosjećanja i sindrom profesionalnog sagorijevanja kod medicinskih sestara

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

SAŽETAK Svakodnevno smo svjedoci teškog rada i položaja medicinskih sestara koje zbog raznih stresora, preopterećenosti poslom, nepovoljnih kolegijalnih odnosa itd. dovode do psihičkih… više »

ZANIMLJIVO :)

Pronađen još veći Stonehenge

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

"Tijekom radova na terenu otkrili smo više od dvadeset golemih otvora iz doba neolitika, dugačkih 1,2 kilometra, širokih deset metara i dubokih više od pet metara", stoji… više »

WOW!

Pronađeno najveće jaje gmaza?

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Znanstvenici godinama nisu uspijevali identificirati taj fosil s otoka Seymour koji podsjeća na ispuhanu nogometnu loptu, zbog čega je dobio znanstvenofantastični nadimak The Thing (Stvar).… više »

MALI ZELENI?

U galaksiji oko 30-ak izvanzemaljskih civilizacija?

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

U  studiji Sveučilišta u Nottinghamu znanstvenici su nastojali shvatiti na koliko bi planeta u našem susjedstvu moglao postojati izvanzemaljski život, pretpostavljajući da… više »

skrolaj na vrh