« Znanost
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana
NOBEL 2022

Nobel za fiziku došao u ruke kvantnih mehaničara

Znanstvenici Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2022. za postignuće ostvareno na području kvantne mehanike o ponašanju subatomskih čestica

Nobelova nagrada za fiziku
Nobelova nagrada za fiziku (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za fiziku

,

Alain Aspect

,

John Clauser

,

Anton Zeilinger

,

kvantna mehanika

Znanstvenici Alain Aspect, John Clauser i Anton Zeilinger osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2022. za postignuće ostvareno na području kvantne mehanike o ponašanju subatomskih čestica. Time su otvorili vrata za rad na super računalima i u polju šifrirane komunikacije.

Nagrada im je dodijeljena za "eksperimente koje su obavljali sa spregnutim fotonima, za utvrđivanje kršenja Bellovih nejednakosti i za pionirsko postignuće u kvantnoj informacijskoj znanosti", priopćilo je u utorak tijelo koje dodjeljuje nagrade.

Kraljevska švedska akademija znanosti objavila je da su trojica laureata, francuski znanstvenik Aspect, američki znanstvenik Clauser i austrijski znanstvenik Zeilinger omogućili nastavak temeljnih istraživanja te su otvorili put za novu praktičnu tehnologiju.

"Sada imamo veliko polje istraživanja koje uključuje kvantna računala, kvantne mreže i sigurnu kvantno šifriranu komunikaciju", kaže se u priopćenju. Nagradu staru više od stoljeća, vrijednu 10 milijuna švedskih kruna dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti.

06.10.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh