Znanost
COOL!

Virtualna tura Keopsovom piramidom

objavljeno prije 8 mjeseci i 14 dana

Skupina znanstvenika koja je prošli tjedna objavila da je otkrila veliku šupljinu unutar Keopsove piramide u Gizi osmislila je turu virtualne stvarnosti koja omogućuje… više »

COOL!

Mirai, virtualni robot - stanovnik Tokija

objavljeno prije 8 mjeseci i 15 dana

Mirai - virtualni robot u liku sedmogodišnjeg dječaka dobio je u subotu službeni status stanovnika središnje četvrti Tokija. Dječak čije ime Mirai znači "budućnost",… više »

COOL!

Pronađeno 20 potencijalno nastanjivih planeta?

objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana

Znanstvenici su pronašli 20 novij planeta koji bi mogli podržavati život, što znači da bi moglo postojati više nastanjivih svjetova nego što smo… više »

PUKOTINE

Zatvara se britanska baza na Antarktici

objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana

Postaja Halley leži na plutajućem ledenom grebenu Brunt koji je rasječen dvama velikim pukotinama. Osoblje s Halleya već je bilo povučeno ove zime zbog straha od širenja pukotina.… više »

OPREZ

Širenje umjetne inteligencije mora se nadzirati

objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana

Zamjena djelatnika u bankarstvu i osiguravajućim društvima strojevima riskira stvoriti ovisnost o vanjskim tehnološkim tvrtkama van nadzora regulatora, upozorio je Financial… više »

GODIŠNJICA

Lajka je prva poletjela u svemir pred 60 godina

objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2 prije 60 godina, 3. studenoga 1957. Samo mjesec prije SSSR je u svemir poslao prvi satelit uopće, Sputnjik 1. Lajka je u… više »

NAJAVE

Europski kongres studenata elektrotehnike i računarstva

objavljeno prije 8 mjeseci i 21 dan

Studenti FER-a i članovi Europske udruge studenata elektrotehnike i računarstva (EESTEC) organiziraju najveće godišnje okupljanje studenata tog područja u Europi u trajanju od 5.-12.… više »

SVEMIR

Otkriven gigantski planet koji zbunjuje astronome

objavljeno prije 8 mjeseci i 22 dana

Ogromni planet koji teoretski ne bi trebao postojati otkriven je u orbiti mračne patuljaste zvijezde, na veliko iznenađenje astronoma. To otkriće proturječi prihvaćenom modelu formiranja… više »

NASA

Otkriveno novo misteriozno nebesko tijelo u Sunčevom sustavu

objavljeno prije 8 mjeseci i 25 dana

Sunčev sustav ima novo nebesko tijelo u svom sastavu, a NASA u priopćenju navodi da je novi meteor ili kometa otkrivena teleskopom Pan-STARRS1 u bazi na Havajima, a da je riječ o nebeskom… više »

WOW!

Otkriveni ostaci dinosaura opakijeg od TRexa

objavljeno prije 8 mjeseci i 25 dana

Trag fosilnih otisaka stopala s tri prsta dugačkih 57 centimetara pokazuju da je ogromni dinosaur mesojed harao južnim dijelovima Afrike prije 200 milijuna godina u vrijeme kad je većina… više »

WOW!

Sofia, robot s državljanstvom Saudijske Arabije

objavljeno prije 8 mjeseci i 26 dana

Sofia je robot koju je napravio poznati robotičar David Hanson po uzoru na Audrey Hepburn, a osim toga jedinstvena je i po jednoj prilično nevjerojatnoj stvari - dobila je državljanstvo… više »

COOL ILI...?

Asteroid jeftino dam, samo da prodam!

objavljeno prije 8 mjeseci i 28 dana

Makar vas titula može odvesti u krivom smjeru, veleposlanik Mjeseca je osoba bistrog uma i brz na riječima. A kad smo ga telefonom nazvali u Nevadu i pitali Dennisa M. Hopea  misli li on… više »

INICIJATIVA

Amazon otvara centar za istraživanje umjetne inteligencije

objavljeno prije 8 mjeseci i 29 dana

Amazon je najavio otvaranje istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju u njemačkom sveučilišnom centru Tuebingenu u kojem u idućih pet godina planiraju otvoriti 100 novih radnih… više »

Neutronska zvijezda u usporedbi s Chicagom (LIGO-Virgo/Daniel Schwen/Northwestern)
NEVJEROJATNO!

Astronomi otkrili izvor svog zlata, platine i srebra u svemiru

objavljeno prije 8 mjeseci i 29 dana

Osim što su platina i zlato najskuplje tvari na Zemlji, njihova privlačnost uskoro bi mogla porasti zahvaljujući novim saznanjima o njihovim žestokom, radioaktivnom, kozmičkom… više »

3D most u Nizozemskoj (digitaltrends.com)
WOW!

U Nizozemskoj u promet pušten prvi most nastao 3D printanjem

objavljeno prije 9 mjeseci

Osim što su se počeli printati ljudski organi, 3D tehnika naveliko se koristi i u građevinskoj industriji. Naime, jučer je u gradu Gemertu u Nizozemskoj u promet pušten… više »

skrolaj na vrh