Znanost
ZANIMLJIVO

New Horizons krenuo prema Ultima Thule

objavljeno prije 11 mjeseci i 15 dana

New Horizons, NASA-ina letjelica usmjerena je u ponedjeljak prema udaljenom kozmičkom objektu , udaljenom kozmičkom objektu skrivenom unutar Kuiperovog pojasa nazvanom Ultima Thule. Razlog… više »

WOW!

50 godina fotografije koja je promijenila svijet

objavljeno prije 11 mjeseci i 15 dana

Fantastična fotografija Zemlje navršila je 50 godina - na Badnjak 1968. godine astronaut William Anders je u sklopu misije Apollo 8, koja je kružila oko Mjeseca, usmjerio… više »

COOL

Zvjezdarnica Višnjan prati komet 46P/Wirtanen

objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana

Zvjezdarnica Višnjan ovu godinu završava gledajući fluorescentnu zelenu boju posljednje ovogodišnje zvijezde repatice, 46P/Wirtanen, koja se nakon prolaska kraj Zemlje… više »

dna, dnk
MA DA?

Amerikanci krenuli u potragu za precima

objavljeno prije 11 mjeseci i 19 dana

Ovoga Božića mnogi Amerikanci otkrit će da će ih dar pod božićnim drvom odvesti do davno izgubljenog rođaka ili podataka o migracijama predaka. No neki će otkriti da njihov otac zapravo to… više »

WOW!

Elon Musk predstavio superbrzi tunel

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Elon Musk predstavio je superbrzi podzemni tunel u Los Angelesu koji bi trebao omogućiti brži prijevoz od metroa. Musk je pokazao i autonomna vozila za prijevoz tunelom. Milijarder Elon Musk… više »

WOW!

4400 godina stara grobnica otkrivena u okolici Kaira

objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana

Egipat i dalje otkriva svoja čuda, pa je tako ovih dana objavljana vijest o otkriću grobnice stare čak 4400 godina. "Grobnica svećenika koji se zvao Wahtye nađena je u Sakari,… više »

ZANIMLJIVO

Supernova je uzrok izumiranja životinja u morima?

objavljeno prije 11 mjeseci i 26 dana

Neuobičajeno jako svjetlo stiglo je do pretpovijesnog neba i zadržalo se tjednima ili mjesecima prije 2.6 milijuna godina - bila je to supernova, eksplozija zvijezde nekih 150 svjetlosnih… više »

BRAVO!!!

SpaceShip Two uspješno odradio probni let

objavljeno prije 11 mjeseci i 27 dana

Testni let nagovještava novo razdoblje svemirskih putovanja koje bi moglo započeti već 2019. utrkom Virgin Galactica britanskog milijardera Richarda Bransona protiv drugog milijardera,… više »

WOW!

Voyager 2 ušao je u međuzvjezdani prostor

objavljeno prije 1 godinu

Voyager 2, svemirska letjelica lansirana davne 1977. godine ušla je u međuzvjezdani prostor, objavila je NASA, što je čini drugim ljudskom rukom izgrađenim objektom koji je… više »

SJAJNO!

Božićni pokloni stigli na ISS

objavljeno prije 1 godinu

Svemirski brod  s više od 2500 kilograma tereta među kojem je i božićna zakuska pristao je uz Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Astronauti su uz pomoć robotske ruke prihvatili… više »

WOW!

Kina krenula na tamnu stranu Mjeseca

objavljeno prije 1 godinu

Kina je lansirala lunarnu sondu kojoj je glavni cilj sletjeti na udaljenu stranu mjeseca odnosno dio koji se ne vidi sa Zemlje. Najnovija misija trebala bi obaviti eksperimente i istraživanja… više »

WOW!

SpaceX lansirao raketu sa 64 satelita

objavljeno prije 1 godinu

SpaceX, svemirska tvrtka Elona Muska lansirala je u ponedjeljak raketu sa 64 mala satelita, najviše u jednoj misiji ikada. Misija SSO-A treći je let jedne te iste rakete Falcon 9… više »

UFF, NEZGODNO

Sojuz napokon uspješno lansiran

objavljeno prije 1 godinu

Raketa Sojuz s tročlanom posadom lansirana je u ponedjeljak prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i uspješno je postavila malu kapsulu u orbitu, objavila je ruska svemirska… više »

WOW!

Hubble snimio skupinu tisuća galaksija

objavljeno prije 1 godinu

Hubble, NASA-in svemirski teleskop svako malo snimi fotku koja zapanji svijet, a nova fotografija nastala iz nekoliko koje je snimio astronomima je dala uvid u udaljenu skupinu galaksija pod… više »

BRAVO

InSight na Marsu

objavljeno prije 1 godinu

InSight, NASA-ina bespilotna letjelica  sigurno je sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi ljudski objekt dizajniran da istraži duboku… više »

skrolaj na vrh