Znanost
BRAVO!

Studenti FER-a i ove godine kreću u napad na odličja STEM Gamesa 2019

objavljeno prije 9 mjeseci i 13 dana

Fakultet elektrotehnike i računarstva ima dugu tradiciju slanja studenata na različita međunarodna natjecanja u sportu i znanju. Odbor za sportska i znanstvena natjecanja (OZSN) FER-a,… više »

BRAVO

SpaceX uspješno lansirao Crew Dragon

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

SpaceX Crew Dragon lansiran je rano jutros po našem vremenu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi na vrhu rakete Falcon 9. Lansiranje je prošlo bez problema, a probni let do… više »

NAPOKON

Hrvatska službeno pridružena članica CERN-a

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

Republika Hrvatska postala je u četvrtak i službeno pridružena članica najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu - Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN nakon što je… više »

STVARNO?

Geni neandertalaca odgovorni za mnoge bolesti

objavljeno prije 9 mjeseci i 20 dana

Miješanjem s neandertalacima moderni su ljudi naslijedili gene povezane s mnogim bolestima, uključujući depresiju, alergije i metaboličke poremećaje, objavili su znanstvenici u… više »

COOL

SpaceShipTwo gotovo dosegao granicu svemira

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

SpaceShipTwo, svemirski brod tvrtke Virgin Galactic milijardera Richarda Bransona s dva člana posade i, po prvi put, jednim putnikom, dosegao je u petak visinu od gotovo 90 kilometara,… više »

WOW!

Hayabusa 2 sletjela na mali asteroid

objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana

Hayabusa 2, japanska svemirska sonda nazvana po jastrebu sletjela je na asterorid udaljen više od 300 milijuna km od Zemlje u misiji traženja tragova o podrijetlu života, rekla je u… više »

WOW!

Bereshet, izraelska bespilotna letjelica kreće na Mjesec

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Izrael je bacio oko na Mjesec, pa u petak lansira bespilotnu letjelicu s Cape Canaverala. Uspije li letjelica Bereshet (Postanak) sletjeti na Mjesec, Izrael će postati četvrta zemlja kojoj je… više »

MA DA?

Poznati svemir postao je bitno veći

objavljeno prije 9 mjeseci i 26 dana

Nova karta noćnog neba, objavljena u utorak, ocrtala je stotine tisuća prethodno nepoznatih galaktika, otkrivenih korištenjem teleskopa koji može detektirati izvore svjetlosti… više »

AMBICIOZNO

ESA želi rudariti na Mjesecu

objavljeno prije 9 mjeseci i 28 dana

ESA, Europska svemirska agencija objavila je da planira početi rudariti na Mjesecu do 2025. godine. S tim ciljem ESA je potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane koji bi trebao proučiti i… više »

NASA

Opportunity rover završio misiju

objavljeno prije 10 mjeseci i 1 dan

NASA je potvrdila da je misija na Marsu robotskog vozila Opportunity, koja je trajala više od 14 godina, definitivno završena nakon što je izgubljen kontakt s njim u… više »

WOW!

Tutankamonova grobnica otvorena nakon 9 godina obnove

objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana

Nakon devet godina restauracije u Dolini kraljeva u Egiptu za javnost je opet otvorena grobnica faraona Tutankamona, stara 3300 godina. Riječ je o jednoj od najpoznatijih egipatskih… više »

STVARNO?

Saturn je bio bez prstenova

objavljeno prije 10 mjeseci i 28 dana

Saturn nije uvijek imao svoje prstenove, oni su nastali prije najviše 100 milijuna godina, utvrdili su znanstvenici NASA-e. Jedna od posljednjih stvari koje je učinila NASA-ina sonda… više »

BRAVO

Nova metoda grupiranja podataka razvijena na Ruđeru

objavljeno prije 11 mjeseci i 4 dana

Računalni znanstvenici Instituta Ruđer Bošković razvili su novu metodu grupiranja podataka koju odlikuje poboljšana točnost te je ocijenjena fundamentalnim doprinosom problemu… više »

NAPOKON!

Hrvatska ulazi u CERN 28. veljače

objavljeno prije 11 mjeseci i 5 dana

Sporazum između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja CERN o dodjeli statusa pridruženog člana u CERN-u potpisat će se 28. veljače u Zagrebu, doznaje… više »

BRAVO

Chang'e 4 spustio se na tamnu stranu Mjeseca, evo i fotke

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Chang'e 4, kineska lunarna sonda uspješno se spustila na tamnu stranu Mjeseca, što je prvi takav pothvat u cijeloj povijesti čovječanstva, javlja BBC. Sonda, nazvana po… više »

skrolaj na vrh