Znanost
COOL

Kamenje s Mjeseca promijenilo je shvaćanje svemira

objavljeno prije 7 mjeseci i 23 dana

Kamenje s Mjeseca je bezlično, sivo. Ali za znanstvenika NASA-e Samuela Lawrencea "to su najdragocjeniji predmeti na Zemlji". Uzorci kamenja s Mjeseca, koje su prvi prikupili astronauti… više »

COOL

Island NASA-i glumi Mars

objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana

NASA je došla na Island gdje se namjerava uvjeriti da je njezin novi svemirski rover spreman za predstojeći posao - sletanje na Mars sljedeće godine. Sa svojim crnim bazaltnim… više »

WTF?!

Vodeni medvjedi žive na Mjesecu?!

objavljeno prije 8 mjeseci i 1 dan

Na Mjesecu već ima života, jer nekoliko tisuća otpornih bića boravi na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu. To su sitne životinje, poznate i pod nazivom "vodeni medvjedi" veličine do jednog… više »

GLEDAJTE!

Suze sv. Lovre najjače u noći 12. kolovoza

objavljeno prije 8 mjeseci i 2 dana

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2019. Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat… više »

WOW!

Putevima starih Egipćana brodom od trske

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Jesu li drevni Egipćani prije nekoliko tisuća godina svojim brodovima od trske doplovili čak do Crnog mora? Skupina pustolova misli da jesu i svoju teoriju namjerava dokazati sličnim… više »

COOL

Kako je Ferdinand Magellan promijenio svijet

objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana

Ferdinand Magellan pred 500 godina isplovio je na prvi put oko Zemlje i time promijenio svijet, postavši uzor budućim istraživačima. Magellan je isplovio u rujnu 1519. iz… više »

STVARNO?

Odakle starim Egipćanima željezo još u doba prvih piramida?

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

„Eksperimentalni arheolog" Dominique Görlitz - zapravo, makar je stekao doktorat, studirao je sport i biologiju na Učiteljskoj školi u Jeni - je već poduzeo čitav niz… više »

WOW!

Otkriveno 9 tisuća godina staro naselje kraj Jeruzalema

objavljeno prije 8 mjeseci i 12 dana

Izraelski arheolozi su nedavno, prije početka izgradnje autoceste otkrili veliko 9000 godina staro neolitičko naselje pet kilometara od Jeruzalema, pišu izraelski mediji pozivajući se… više »

WOW!

Turistički Sojuz za letove na Mjesec - 400 milijuna dolara

objavljeno prije 8 mjeseci i 14 dana

Trošak nadogradnje svemirskog broda modela "Sojuz" za letove na Mjesec preliminarno se procjenjuje na 400 milijuna dolara, izjavio je izvršni direktor ruske svemirske agencija… više »

OPREZNO

Tutankamonova mumija zabrinula znanstvenike

objavljeno prije 8 mjeseci i 17 dana

Arheolozi su zabrinuti zbog planova da se mumija faraona Tutankamona prebaci iz grobnice u Dolini kraljeva na jugu Egipta u glavni grad Kairo gdje bi trebala biti izložena u novome muzeju.… više »

BRAVO

Indija uspješno lansirala rover na Mjesec

objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana

Indijska svemirska agencija izvijestila je da je uspješno lansirala dugo očekivanu misiju na Mjesec koja je odgođena prošli ponedjeljak nedugo prije lansiranja… više »

PITANJE

Treba li zaštititi artefakte ostavljene na Mjesecu?

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Tri rovera, šest američkih zastava, deseci sonda koje su uspješno sletjele na Mjesec ili su ondje pale, razni alati, kamere i smeće: na Mjesecu su, kao rezultat brojnih… više »

Mjesec
EHHH...

Indija odgodila misiju na Mjesec

objavljeno prije 8 mjeseci i 26 dana

Dugoočekivana indijska misija na Mjesec odgođena je u ponedjeljak ujutro nedugo prije lansiranja zbog tehničkog problema, objavila je Indijska svemirska agencija (ISRO), prenose agencije.… više »

WOW!

Europa ima slane oceane - pune života?

objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana

Europa, Jupiterov mjesec opjevan kao "Nova Zemlja" u besmrtnoj trilogiji Odiseja u svemiru barda SF-a Arthura C. Clarkea ne prestaje zanimati, ali i iznenađivati znanstvenike koji su u… više »

NAPOKON

Babilon postao svjetska baština UNESCO-a

objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana

Babilon, drevni mezopotamski grad stavljen je u petak na popis svjetske baštine UNESCO-a na sastanku vijeća te specijalizirane UN-ove agencije u Bakuu, nakon… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh