Znanost
WOW!

Indija šalje ljude u svemir do 2022. godine

objavljeno prije 1 godinu

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letjelicu s ljudskom posadom, objavio je u srijedu indijski premijer Narendra Modi, dodajući da će time Indija postati četvrta nacija… više »

COOL

Nova vrsta pterosaura otkrivena u SAD

objavljeno prije 1 godinu

Pterosaur je prvi kralješnjak koji je mogao letjeti, a upravo je u SAD otkrivena "nova" vrsta stara više od 200 milijuna godina, što svjedoči o nevjerojatnoj raznolikosti… više »

MA DA?

Pronađena nova Sfinga?

objavljeno prije 1 godinu

U Egiptu bi, ako je vjerovati tamošnjim nadležnim državnim tijelima, mogla biti otkrivena druga sfinga. Kip pronađen u gradu Luxoru, 10 kilometara od Doline kraljeva, mogao… više »

NASA šalje sondu na Sunce

objavljeno prije 1 godinu

Nakon što je spustila robota na Mars i poslala sonde u prelete pokraj drugih planeta, NASA je spremna lansirati svemirsku letjelicu do zvijezde s kojom svi živimo - Sunca. Solarna… više »

BRAVO

Razjašnjena priroda Jupiterovih obojenih prstenova

objavljeno prije 1 godinu

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva riješena je u studiji o međudjelovanju između atmosfere i magnetskih polja, objavili su australski znanstvenici. Jupiter, najveći planet u Sunčevom… više »

WOW!

Ribolov mrežom počeo je prije gotovo 30.000 godina

objavljeno prije 1 godinu

Arheolozi su otkrili u južnokorejskoj špilji tragove koji daju naslutiti da su sofisticirane tehnike ribolova ribarskom mrežom korištene prije 29.000 godina, puno ranije nego… više »

POGLEDAJTE

Suze sv. Lovre najjače s nedjelje na ponedjeljak

objavljeno prije 1 godinu

Suze sv. Lovre ili meteorski roj Perzeidi ove će se godine najboljje vidjeti u noći sa 12. na 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat. Uvjeti za opažanje će… više »

WOW!

Stonehenge je definitivno napravljen od kamena iz Walesa

objavljeno prije 1 godinu

Nedavna istraživanja ukazuju da je kamen izvađen u Walesu te kopnenim i riječnim putem dovučen u Stonehenge u britanskoj grofoviji Wiltshireu, a analiza pougljenjenih kostiju podupire tu… više »

WOW!

Određeni astronauti za prve komercijalne letove u svemir

objavljeno prije 1 godinu

NASA je odredila astronaute koji će prvi letjeti u svemir na komercijalnim raketama i kapsulama, počevši od iduće godine. Devetoro astronauta letjet će na sustavima koje su razvili… više »

HOPE

Plavi dijamanti možda su najdublja Zemljina tajna

objavljeno prije 1 godinu

Dijamant Hope (Nada), rijedak plavi dijamant i jedan od najpoznatijih svjetskih dragulja, imao je zamršenu povijest, prolazio je kroz ruke vladara i bankara, nasljednika i lopova prije… više »

COOL

Mars najbliži u zadnjih 15 godina

objavljeno prije 1 godinu

Mars je u utorak bio najbliže našem planetu nego ikad u proteklih 15 godina, zbog čega se pružao neobično jasan pogled na Crveni planet i njegove crvenkastosmeđe nijanse. Crveni Planet… više »

WOW!

Krvavi Mjesec opčinio svijet

objavljeno prije 1 godinu

Ljudi diljem svijeta svjedočili su u petak navečer najduljem "krvavom Mjesecu" u 21. stoljeću. Tijekom potpune pomrčine, prirodni Zemljin satelit bio je izrazito crvene, rumene boje. Vrhunac… više »

WOW!

Pomrčina Mjeseca i opozicija Marsa večeras

objavljeno prije 1 godinu

Pomrčina "krvavog mjeseca" večeras poklopit će se s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina pa će promatrači imati uzbudljivi dvostruki astronomski ugođaj. Mjesec će… više »

COOL

Otkrivena voda na Marsu

objavljeno prije 1 godinu

Vode na Marsu definitivno ima - pomoću radara na orbitalnom svemirskom brodu znanstvenici su snimili 20 kilometara široko jezero, 1.5 kilometar ispod zaleđenog južnog pola "crvenog… više »

POGLEDAJTE

Potpuna pomrčina Mjeseca u petak

objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec

Najduža potpuna pomrčina Mjeseca ovog stoljeća dogodit će se u petak,, 27. srpnja i bit će vidljiva iz naših krajeva pa će se astronomska motrenja organizirati u gradovima… više »

skrolaj na vrh