Znanost
Snimke DNK
Opa!

Po prvi puta u povijesti zumirane su DNK molekule

objavljeno prije 8 mjeseci i 2 dana

Kako bi otkrili kakva im je međusobna interakcija, po prvi puta u povijesti, znanstvenici su zumirali molekulu DNK. Ovaj nevjerojatan proces trebao bi pomoći pri razvoju novih lijekova za… više »

UPS!

Asteroid veličine najveće zgrade na svijetu za tjedan dana preletjet će kraj Zemlje

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Nazvan je asteroid 2002 AJ129, a klasificiran je kao "potencijalno opasan". Kreće se brzinom od 107,826 km/h, oko 15 puta brže od najbrže letjelice, američke supersonične letjelice X-15, koja… više »

WOW!

Rekonstruirano lice Avgi - Zore, djevojčice stare 9 tisuća godina

objavljeno prije 8 mjeseci i 3 dana

Otkad je posljednji put netko pogledao u Zorino lice prošlo je 9000 godina, ali sada tu grčku tinejdžericu možemo ponovo vidjeti nakon što su znanstvenici rekonstruirali njezino… više »

HMMM...

Jeste li čuli za misteriozne radio signale koji dopiru iz svemira?

objavljeno prije 8 mjeseci i 11 dana

Korak smo bliže razotkrianju istine koja se skriva iza misterioznih signala koji dolaze iz dubine svemira. Još 2007. astronome je počeo mučiti signal odaslan s nepoznate lokacije… više »

Ostaci izumrlih biljaka s Antarktike
NEVJEROJATNO!

Pronađeni ostaci fosilne šume na Anktartici

objavljeno prije 8 mjeseci i 12 dana

Otkriveni su 280 milijuna godina stari fosili drveća koji se smatraju ostacima najstarije polarne šume na Antarktici.  Erik Gulbranson i John Isbell na Transantarktičkim su… više »

COOL

Njemački svemirski centar uzgaja povrće na - Antarktici

objavljeno prije 8 mjeseci i 14 dana

Znanstvenici iz Njemačkog svemirskog centra (DLR) počeli su s montažom naprednog staklenika na Antarktici, koji bi trebao odgovoriti mogu li se u svemiru uzgajati biljke i proizvoditi hrana.… više »

100

Indija lansirala jubilarni satelit za nadzor granica

objavljeno prije 8 mjeseci i 14 dana

Indija je u petak u svemir lansirala stoti satelit u trenutku kada premijer Narendra Modi nastoji pozicionirati zemlju kao pružatelja globalnih i povoljnih usluga u svemiru. Indija je… više »

WOW!

Genijalna fotografija Zemlje i Mjeseca

objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana

NASA-ina letjelica OSIRIS-REx napravila je krasne fotografije Zemlje i Mjeseca na svom putu u daleki svemir, a fotografija gore prikazuje malecku Zemlju i još manji Mjesec s… više »

COOL!

Znanstvenici pronašli arhaičnu meksičku strukturu koja prikazuje "model svemira"

objavljeno prije 8 mjeseci i 22 dana

Nalazi se u jezeru blizu vulkana Iztaccihuatl, blizu Meksiko Cityja, u mjestu Nahualac. Prema starim mezoameričkim mitovima o stvaranju svijeta, čudovište slično krokodilu, Cipactli,… više »

ČUDA!

Što sve znanost sprema ove godine?

objavljeno prije 8 mjeseci i 25 dana

BBC nabraja velike iskorake u znanosti i istraživanju svemira koji se spremaju za ovu godnu. Indija će ove godine pokrenuti svoju misiju Chandrayaan 2, a plan je spustiti rover na Mjesec… više »

2015 - asteroid u obliku lubanje
UPS?

Golemi asteroid u obliku lubanje leti prema Zemlji

objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan

Zove se 2015 jer je te godine prvi puta preletio kraj Zemlje, asteroid su prvi puta zamijetili jer se jako približio našem planetu. Usto, njegov je oblik vrlo… više »

Mjesec
Hmmm

Trump ima velike planove za NASU - no hoće li ih baš NASA realizirati?

objavljeno prije 9 mjeseci i 2 dana

Donaldu Trumpu svijet više nije dovoljan. Za SAD, odsad je samo "svemir granica", a svojem je Kongresu šapnuo da otisci američkih stopala na dalekim svjetovima više nisu… više »

STVARNO?

Roboti će uzeti sve poslove - osim ova tri

objavljeno prije 9 mjeseci i 2 dana

Roboti i umjetna inteligencija krenuli su putem odavno opisanim u znanstveno-fantastičnim romanima - rade sve više poslova umjesto ljudi, uče zapanjujuće brzo i postaju prava prijetnja… više »

EH, DA...

Prvi kineski car želio je biti besmrtan

objavljeno prije 9 mjeseci i 3 dana

Qin Shihuang, prvi kineski car poznat po svojoj okrutnosti naredio je svojim službenicima da mu pronađu eliksir besmrtnosti, otkriva dvije tisuće godina star tekst otkriven za… više »

WOW!

Vojni kompleks star 4 tisuće godina otkriven u Siriji

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

Vojni kompleks star 4.000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih… više »

skrolaj na vrh