« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
COOL

NASA lansirala prvi globalni satelit za istraživanje voda

SpaceX raketa lansirana je iz Kalifornije u petak nešto prije 13 sati s američko-francuskim satelitom za provođenje prvog globalnog istraživanja površinskih voda Zemlje, što će baciti novo svjetlo na razvoj i posljedice klimatskih promjena.

Poslali novi satelit
Poslali novi satelit (Arhiva)
Više o

NASA

,

SpaceX

Raketa Falcon 9, u vlasništvu tvrtke za komercijalno lansiranje milijardera Elona Muska prema ugovoru s NASA-om, poletjela je u 12.46  iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg, oko 275 km sjeverozapadno od Los Angelesa.

Odbrojavanje je bilo odgođeno za 24 sata nakon što su inspektori otkrili vlagu u dva od devet glavnih motora rakete, no problem je riješen daljnjom analizom, priopćila je NASA.

Teret rakete - satelit za topografiju površinskih voda i oceana ili SWOT, uključuje naprednu mikrovalnu radarsku tehnologiju za prikupljanje podataka mjerenja visoke razlučivosti oceana, jezera, rezervoara i rijeka preko 90 posto zemaljske kugle.

Podaci, prikupljeni radarskim snimkama planeta najmanje dva puta svakih 21 dan koristit će se za poboljšanje modela cirkulacije oceana, bolje vremenske i klimatske prognoze i pomoć u upravljanju oskudnim zalihama slatke vode u regijama pogođenim sušom, kažu istraživači.

Komponente satelita veličine terenca izradili su NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Angelesa i francuska svemirska agencija CNES.

18.12.2022. 18:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.12.2022. 21:08
    Bravo nasa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh