Znanost
WOW!

Uzgojeno meso na Međunarodnoj svemirskoj stanici

objavljeno prije 7 mjeseci i 25 dana

Aleph Farms, izraelska prehrambena tvrtka koja se bavi proizvodnjom goveđih odrezaka iz stanica goveda, u ponedjeljak je objavila da je prvi put uspješno uzgojila meso na Međunarodnoj… više »

WOW!

Svitke iz Herkulaneja čitaju akceleratorom čestica

objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana

Znanstvenici iz britanskog nacionalnog sinkrotronskog postrojenja iskoristili su moćne zrake svjetlosti za virtualno dešifriranje krhkih svitaka starijih od 2000 godina u procesu… više »

DOKAZANO

Crna smrt krenula je iz Rusije

objavljeno prije 8 mjeseci

Crna smrt pokosila je 60 posto stanovništva Europe u 14. stoljeću, šireći se brzinom munje od obala Crnog mora do središnje Europe, a posljednje istraživanje je pokazalo… više »

ZANIMLJIVO

Razni jezici prenose jednaku količinu informacija

objavljeno prije 8 mjeseci

Govornici španjolskog jezika možda brže izgovaraju riječi, ali sporiji govornici kineskoga za isto vrijeme dobiju jednaku količinu informacija. To je zaključak međunarodne skupine… više »

MA DA?

Roditelji iz kamenog doba imali su - flašice za bebe

objavljeno prije 8 mjeseci i 2 dana

Novo istraživanje ukazuje na to da su male glinene posude s izbočinom poput bradavice, koje datiraju iz razdoblja neolitika u osnovi bile poput modernih šalica s rupicama iz kojih su… više »

WOW!

Pogledajte kako crna rupa uništava zvijezdu

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

Znanstvenici su, prvi put uz pomoć NASA-ina teleskopa za lov na planete, zabilježili kako ogromna crna rupa uništava nesretnu zvijezdu što pokazuje iznimni i… više »

COOL

U Kaliforniji osnovan Institut za ljubaznost

objavljeno prije 8 mjeseci i 6 dana

Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje susjeda u poznim godinama, propustiti automobil u vrijeme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lijepih gesta odsad će biti predmet znanstvenih… više »

COOL

Znanstvenici pronašli skriveni kontinent!

objavljeno prije 8 mjeseci i 8 dana

Istraživači su otkrili da na Zemlji postoji skriveni kontinent, ali ovo nije priča o Atlantidi. Kontinent je otkriven dok su pokušavali rekonstruirati evoluciju kompleksne geologije… više »

WOW!

Ozonska rupa najmanja u zadnja tri deseteljeća

objavljeno prije 8 mjeseci i 13 dana

Ozonska rupa nad Antarktikom ove bi godine mogla biti najmanja u posljednjih 30 godina, kažu znanstvenici. Analiza raspadanja tog plina visoko u atmosferi pokazuje da ove godine nije tako… više »

COOL

Komet Borisov otkriva tajne

objavljeno prije 8 mjeseci i 15 dana

Astronomi prikupljaju rezultate analize i mjerenja međuzvjezdanog kometa koji daju prve tragove o njegovu kemijskom sastavu, prenosi BBC. Objekt C/2019 Q4 (Borisov) je tek drugi međuzvjezdani… više »

OPASNO?

Ploveća nuklearka stigla na cilj

objavljeno prije 8 mjeseci i 18 dana

Prvi plutajući nuklearni reaktor u svijetu, koji je Rusija izgradila usprkos upozorenjima aktivista za zaštitu okoliša, stigao je u subotu na odredište u… više »

PITANJE

Koliko brzo se zapravo širi svemir?

objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana

Znanstvenici već desetljećima znaju da se svemir širi no istraživanja provedena u proteklih nekoliko godina dovela su u pitanje izračune brzine rasta te izazvala preispitivanje teorija… više »

UFF!

Dva asteroida noćas prolijeću kraj Zemlje

objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana

Dva relativno velika asteroida projurit će pored Zemlje 14. rujna, no ne trebamo se brinuti jer su svi proračuni njihove orbite isključili bilo kakvu prijetnju našem planetu. "Već neko… više »

WOW!

Otkriven egzoplanet s vodom u atmosferi

objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana

Astronomi su po prvi put zavirili u atmosferu egzoplaneta, planeta izvan našeg Sunčevog sustava i otkrili kako vodene pare, tako i temperature koje mogu potencijalno podržavati život.… više »

COOL

Indija locirala Vikram na Mjesecu

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Indijska letjelica Vikram locirana je na površini Mjeseca nakon što je izgubljen kontakt s njom u subotu i sada su u tijeku pokušaji uspostave kontakta, piše… više »

skrolaj na vrh