« Znanost
objavljeno prije 10 godina
STARI RECEPTI

Transfuzija mlade krvi sprječava starenje?

Iako je eksperiment proveden na miševima, protein koji se smatra odgovornim za zaustavljanje starenja imaju i ljudi

Pomlađivanje po starom receptu?
Pomlađivanje po starom receptu? (Shutterstock)
Više o

pomlađivanje

,

mlada krv

,

transfuzija

Pomlađivanje je oduvijek ljudski san, a kroz povijest imamo bezbroj primjera da su se u te svrhe koristili mlađi ljudi, što kroz neke ljudožderske aktivnosti, što kroz seksualne navike vladara koji su obožavali mlade djevice.

No, izgleda da u tome ipak ima nečega, jer je u istraživanju provedenom na Sveučilištu Stanford ekipa znanstvenika usporedila učinak ponovljenih transfuzija (osam u 24 dana) plazme mladih miševa, starih do tri mjeseca i plazme onih od 18 mjeseci na populaciju miševa starijih od 18 mjeseci.

'Ima sigurno nešto posebno u krvi mladih miševa što omogućuje poboljšanje brojnih aspekata kod starenja', komentirao je prvi potpisnik članka Saul Villeda sa Stanforda u časopisu Nature Medicine. 'Mislim da je opravdano da se istraživanje sada proširi i na ljude'.

Po prvim rezultatima, transfuzija krvi mladih miševa poboljšava kognitivne sposobnosti kod starijih, u smislu boljeg pamćenja i učenja, pojašnjava Nature Medicine.

Znanstvenici su također zamijetili da je došlo do promjena u strukturi mozga miševa, s povećanjem broja mjesta na kojima neuroni stvaraju spojeve.

'Naši podaci pokazuju da ubrizgavanje 'mlade krvi' sprečava starenje na molekularnoj, strukturnoj, funkcionalnoj i kognitivnoj razini hipokampusa', navodi se u studiji. Hipokampus je dio mozga posebno osjetljiv na starenje a koji igra središnju ulogu u pamćenju.

Villeda je rekao da prije pokusa na ljudima treba riješiti brojne nepoznanice, primjerice doze koje treba primijeniti odnosno moguće rizike tog tretmana, koji neki već sad nazivaju kurom pomlađivanja.

06.05.2014. 09:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh