Znanost
2015 - asteroid u obliku lubanje
UPS?

Golemi asteroid u obliku lubanje leti prema Zemlji

objavljeno prije 11 mjeseci i 20 dana

Zove se 2015 jer je te godine prvi puta preletio kraj Zemlje, asteroid su prvi puta zamijetili jer se jako približio našem planetu. Usto, njegov je oblik vrlo… više »

Mjesec
Hmmm

Trump ima velike planove za NASU - no hoće li ih baš NASA realizirati?

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Donaldu Trumpu svijet više nije dovoljan. Za SAD, odsad je samo "svemir granica", a svojem je Kongresu šapnuo da otisci američkih stopala na dalekim svjetovima više nisu… više »

STVARNO?

Roboti će uzeti sve poslove - osim ova tri

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Roboti i umjetna inteligencija krenuli su putem odavno opisanim u znanstveno-fantastičnim romanima - rade sve više poslova umjesto ljudi, uče zapanjujuće brzo i postaju prava prijetnja… više »

EH, DA...

Prvi kineski car želio je biti besmrtan

objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana

Qin Shihuang, prvi kineski car poznat po svojoj okrutnosti naredio je svojim službenicima da mu pronađu eliksir besmrtnosti, otkriva dvije tisuće godina star tekst otkriven za… više »

WOW!

Vojni kompleks star 4 tisuće godina otkriven u Siriji

objavljeno prije 11 mjeseci i 27 dana

Vojni kompleks star 4.000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih… više »

PRIJAVITE SE!

Zimska škola Innovation Academy

objavljeno prije 11 mjeseci i 28 dana

Innovation Academy projekt je namijenjen učenicima srednjoškolske dobi čiji je cilj upotpuniti njihovo obrazovanje znanjem i vještinama koji će im biti potrebni u budućnosti.… više »

BRAVO

MilliDrop Analyzer - čudo za analiziranje bakterija

objavljeno prije 1 godinu

U okviru svojeg istraživačkog projekta Obzor 2020. EU planira potrošiti gotovo 7,5 milijardi eura na istraživanje o poboljšanju zdravstvene skrbi u Europi u razdoblju od 2014.… više »

NEMA MALIH ZELENIH...

Ništa od vanzemaljaca - na Oumuamuau nema tehnologije

objavljeno prije 1 godinu

Prije nekoliko dana NASA je zakazala hitnu konferenciju za novinare za ovaj četvrtak, 14. prosinca, kako bi podijelili rezultate skeniranja stranog objekta koji prolazi… više »

ČESTITAMO

Znanstvenicima za IRB-a uručene Državne nagrade za znanost

objavljeno prije 1 godinu

U Hrvatskom saboru održano je svečano uručenje Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu, a među dobitnicima ove prestižne nagrade i priznanja za izvrstan znanstveni rad su i dva… više »

NEVJEROJATNO!

Otkrivena nova materija!

objavljeno prije 1 godinu

Identificirana je nova materija o kojoj se kojoj su teoretičar raspravljali proteklih pedesetak godina. Nazvana je "excitonium", a sastoji se od exitona - neobičnih čestica koju… više »

Iz svijeta

Trump planira astronaute poslati na Mjesec i na Mars

objavljeno prije 1 godinu

Američki predsjednik Donald Trump izdao je direktivu kojom će NASA-in novi program za istraživanje svemira poslati astronaute natrag na Mjesec, a možda i na Mars. "Amerika opet mora postati… više »

Nevjerojatno!

Otvorene 3 500 godina stare egipatske grobnice, a u njima je sve u gotovo savršenom stanju

objavljeno prije 1 godinu

Egipatsko ministarstvo kulture u subotu je najavilo otkriće dvije arhaične grobnice u nekropolisu Draa Abou Nada. Spomenuto mjesto dijelom je Thebe koja je pod… više »

MALI ZELENI?

NASA priprema veliku konferenciju za novinare - što li će otkriti?

objavljeno prije 1 godinu

Nasa upravlja svemirskim teleskopom Kepler koji služi u svrhu otkrivanja drugih planeta sličnih Zemlji, to jest, onih na kojima je moguć život. Jedno od posljednjih… više »

WOW!

Pronađen cijeli kostur čovjeka star preko 3.5 milijuna godina

objavljeno prije 1 godinu

Najkompletniji kostur ljudskog pretka star oko 3,6 milijuna godina pronađen je nedavno u Južnoafričkoj republici. Očekuje se da će ovo otkriće pomoći istraživačima da bolje razumiju pojavu i… više »

Umjetnički prikaz K2-18b, njegove zvijezde K2-18 i susjednog planeta
MALI ZELENI?

Otkriven planet možda naseljen vanzemaljicima

objavljeno prije 1 godinu

Slabo poznati planet udaljen 111 svjetlosnih godina od Zemlje, mogao bi biti umanjena verzija našeg planeta, a prema najnovijim istraživanjima, na njemu bi… više »

skrolaj na vrh