Znanost
COOL

Otkrivena gigantska pećina na Mjesecu

objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana

Mjesec i dalje skriva tajne koje se svakodnevno otkrivaju, čak i bez teorija zavjere iza njih (iako za ovo otkriće očekujemo ekspresno objašnjenje od takve ekipe - naime, znanstvenici… više »

Umjetnički prikaz sudara dviju neutronskih zvijezda / Foto: CNN
WOW!

Prvi puta u povijesti zabilježen sudar neutronskih zvijezda

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

U jednoj od obližnjih galaksija po prvi puta u povijesti zabilježen je sudar dviju neutronskih zvijezda koji je završio smrću obje od njih, a svjedočenje tomu otvorilo je novu eru… više »

BRAVO

Veliki uspjeh znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković

objavljeno prije 9 mjeseci i 8 dana

Ugledni znanstveni časopis Developmental Cell, jedan od najprestižnijih na području stanične biologije, je na naslovnici svog posljednjeg izdanja objavio rezultate najnovijeg istraživanja… više »

BRAVO!

Astronomi pronašli veliki dio izgubljene tvari u svemiru

objavljeno prije 9 mjeseci i 9 dana

Astronomi godinama nisu uspijevali pronaći otprilike polovicu atoma za koje misle da bi ih svemir morao sadržavati, da bi znanstvenici s University of Edinburgh pronašli veliki dio… više »

Koliko su lijekovi uistinu korisni? / Foto: Pexels
LOŠE!

Moguće je da više od polovice lijekova za karcinome uopće ne djeluje

objavljeno prije 9 mjeseci i 13 dana

Svi lijekovi koji se koriste na europskom tržištu trebaju prethodno odobrenje European Medicines Agency (EMA), no novo istraživanje objavljeno u "The British Medical Journal" (BMJ),… više »

WOW!

Asteroid veličine kuće ovaj tjedan proletjet će kraj Zemlje

objavljeno prije 9 mjeseci i 14 dana

Asteroid imena 2012 TC4 veličine kuće ovaj će tjedan preletjeti na svega 44 000 km od Zemljine površine, malo ponad zone od 36 000km na kojoj se zadržavaju sateliti u… više »

COOL

Doživite bestežinsko stanje i pomozite u kolonizaciji Marsa

objavljeno prije 9 mjeseci i 14 dana

Kolonizacija Marsa novi je buzzword koji se širi svijetom, a neki su na tome odlučili i zaraditi pod motom - pomogzte znanstvenicma da što prije koloniziraju Mars. Poletite… više »

FORA

Koliko nam još fali do središta Zemlje?

objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana

Kad bismo se zaista otisnuli na putovanje do središta Zemlje, trebalo bi nam znatno duže nego što mislite. Evo dubina do kojih je čovječanstvo uspjelo stići: Na dubinu od oko… više »

BRAVO!

Nobelova nagrada za kemiju Dubochetu, Franku i Hendersonu

objavljeno prije 9 mjeseci i 20 dana

Nobelova nagrada za kemiju dodijeljena je dinamičnom međunarodnom trojcu - Švicarac Jacques Dubochet, Amerikanac Joachim Frank i Britanac Richard Henderson dobitnici su Nobela za… više »

BRAVO!

Nobelova nagrada za fiziku Weissu, Barishu i Thorneu

objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan

Nobelova nagrada za fiziku za 2017. dodijeljena je za rad na polju gravitacijskih valova, priopćila je Švedska kraljevska akademija u Stockholmu. Američki znanstvenici Rainer… više »

BRAVO!

Nobelova nagrada za medicinu Hallu, Rosbashu i Youngu

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

Nobelovu nagradu za medicinu u ponedjeljak su dobili američki znanstvenici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekova… više »

MAJSTORI

Od ponedjeljka se objavljuju dobitnici Nobelove nagrade

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Alfred Nobel stekao je golemo bogatstvo izumom dinamita i odlučio ga iskoristiti za ustanovljenje danas najprestižnijih svjetskih nagrada, koje su po njemu i nazvane. Ovogodišnja… više »

WOW!

Elon Musk počinje osvajati Mars 2024. godine

objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana

Elon Musk javnosti je prestavio svoj plan osvajanja Marsa koji bi trebao započeti 2024. godine. Musk je svoj plan izložio u petak na Međunarodnome aeronautičkom kongresu u Adelaideu, gdje je… više »

WOW!

Fantastična aurora borealis iz svemira

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Aurora borealis oduvijek je privlačila pažnju ljudi svojoj fantastičnom igrom svjetlosti na nebu, što zapravo i ne vidi tako puno ljudi. No, tek je nekolicina taj nevjerojatan spektakl… više »

Foto: Pexels
BIZARNO... ILI?

Zasjati punim sjajem možete - kad umrete?

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

U većini zapadnih zemalja kremacija je uobičajeni način sahranjivanja pokojnika (očekuje se da će se do 2020. kremacijom sahraniti više od 50% pokojnika), a izgleda se da će to ubrzo… više »

skrolaj na vrh