« Znanost
objavljeno prije 1 godinu
TERRAN

Odgođeno lansiranje 3D isprintane rakete

Kalifornijska svemirska tvrtka, startup pod nazivom Relativity Space, otkazala je planirano lansiranje 3D isprintane rakete Terran 1 s Floride u srijedu zbog problema s temperaturom goriva

Bilo je problematično...
Bilo je problematično... (Arhiva)
Više o

raketa

,

3D printer

,

Terran

Raketa Terran 1 visoka 35 metara, čijih je 85 posto napravljeno uz pomoću 3D printera, trebala je poletjeti s lansirne rampe američke svemirske baze u Cape Canaveralu u srijedu poslijepodne.

No preniska toplina pogonskog goriva rakete u sklopu trosatnog lansirnog perioda na kraju je tvrtku natjerala da lansiranje odgodi, objavila je tvrtka na Twitteru, dodavši da je sljedeći pokušaj lansiranja zakazan za subotu između 13 i 16 sati po mjesnom vremenu (18 do 21 po srednjoeuropskom).

Relativity je jedan od američkih raketnih 'startupova' koji se međusobno natječu u nastojanju da se zadovolji sve veća potražnja za jeftinim uslugama lansiranja.

Troškove planira smanjiti korištenjem golemih robotskih 3D-pisača koji bi trebali omogućiti jednostavniju proizvodnju raketa za lansiranje u orbitu. Tvrtka je preskočila ranije planirana testiranja te je odlučila lansirati raketu izravno prema orbiti.

Terran 1 je u stanju u Zemljinu orbitu prenijeti do 1250 kilograma tereta, a tvrtka po letu naplaćuje 12 milijuna dolara. Za usporedbu SpaceX-ova raketa Falcon 9 može u svemir podići više od 22.000 kilograma, što stoji oko 67 milijuna dolara po letu.

11.03.2023. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh